Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wall Street: Αποδόσεις έως 1.549% από τις εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια

Wall Street: Αποδόσεις έως 1.549% από τις εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια
Ωστόσο, κανείς δεν εγγυάται ότι η επίλυση του προβλήματος μιας παγκόσμιας πανδημίας θα προσφέρει αποδόσεις...
Σχετικά Άρθρα

Τεράστιες αποδόσεις έως και 1.549% θα μπορούσε να «απολαύσει» ένας επενδυτής ο οποίος θα επένδυε σε φαρμακευτικές εταιρείες που συνδέονται με κάποιο εμβόλιο.
Συνηθίζεται να λέγεται πως σε περιόδους κρίσης προκύπτουν πραγματικά μεγάλες ευκαιρίες.
Και παρότι «μαύροι κύκνοι» όπως η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να οδηγήσουν σε διαρκή και εξαιρετικά επίπονα συστημικά σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, για τους επενδυτές μπορεί επίσης να υπάρξουν μεγάλες ευκαιρίες, καθώς τα assets αντιδρούν διαφορετικά σε άλλα περιβάλλοντα.
Μετά την κήρυξη της Covid 19 ως πανδημίας εκ μέρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις Μαρτίου 2020, η απόδοση των μετοχών των εταιρειών που αναπτύσσουν εμβόλια, αν και διαφέρει, σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζεται από παραβολικές καμπύλες και μεγάλα κέρδη.
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η αξία μιας επένδυσης 1.000 δολ. από τις 31 Μαρτίου 2021, στην περίπτωση που κάποιος είχε τοποθετηθεί σε κάποια μετοχή φαρμακευτικής στην αρχή της πανδημίας:
φδαφδσα-830x290.png
Τη μεγαλύτερη απόδοση σε μία επένδυση 1.000 δολ. που έγινε την περίοδο 11-3-2020 με 31-3-2021 την είχε η Νovavax φτάνοντας τα 1.549% (έφτασε στα 16.491 δολ.), ακολουθεί η Μoderna με 401,9% (έγιναν 5.019 δολ.), η ΒιοΝΤech με 224,7% (3.247 δολ ), η Johnson & Johnson με 25,2% (1.252 δολ.), η Pfizer με 12,2% (1.122 δολ.), η ΑstraZeneca με 12,1% (1121 δολ.) και η Sanofi με 9,6% (1.096 δολ.).

Επιχείρηση «Εμβόλιο»

Οι αποδόσεις στις μετοχές των φαρμακευτικών που αναπτύσσουν κάποιο εμβόλιο ποικίλλουν σημαντικά. Και παρότι είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές στην περίπτωση των Novavax και Moderna, οι Sanofi, AstraZeneca και Pfizer πραγματικά έχουν εκτοξευθεί.
Ένας παράγοντας για τη διαφορά στην απόδοση των τιμών των μετοχών είναι η δυναμική εσόδων από τις πωλήσεις σε σχέση με την πορεία του χαρτοφυλακίου προϊόντων της εκάστοτε επιχείρησης.
Για παράδειγμα, πριν από την πανδημία, η Novavax είχε έσοδα μόλις 18,7 εκατομμυρίων δολαρίων – αυτό σήμαινε ότι η καταγραφή οποιουδήποτε μέρους των παγκόσμιων πωλήσεων εμβολίων θα δημιουργούσε τεράστια αξία για τους μετόχους.
Από την άλλη πλευρά, οι πωλήσεις εμβολίων είναι πολύ λιγότερο πιθανό να επηρεάσουν τα θεμελιώδη στοιχεία της επιχείρησης της Sanofi, καθώς η εταιρεία έχει ήδη έσοδα 40,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Για να το θέσουμε σε προοπτική, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι συνολικές πωλήσεις από τα εμβόλια COVID-19 θα είναι περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα κέρδη μετά τους φόρους να φτάνουν τα 40 δισεκ. δολ.

Μετοχές εμβολίων έναντι του S&P 500

Ακόμα και σε μια ακμάζουσα βιομηχανία, είναι δύσκολο να προσδιοριστούν οι «μακροπρόθεσμοι ηγέτες».
Για παράδειγμα, στην αγορά κινητών τηλεφώνων, υπήρχε μια εποχή όπου Motorola, Nokia και Blackberry κυριαρχούσαν, αλλά τελικά κατέρρευσαν...
Ομοίως, και στον φαρμακευτικό κλάδο, είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς ποιος είναι ο νικητής και ποιος ο χαμένος.
Τον περασμένο χρόνο, ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε κατά 44,9% - που σημαίνει ότι μόνο τρεις από τις επτά μετοχές που συνδέονται με κάποιο εμβόλιο έχουν ξεπεράσει την απόδοση της αγοράς.
Με άλλα λόγια, κανείς δεν εγγυάται ότι η επίλυση του προβλήματος μιας παγκόσμιας πανδημίας θα προσφέρει αποδόσεις...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης