Football Talk

Αστάνα: Ανανεωμένη, επικίνδυνη αλλά όχι… «θηρίο» για τον Άρη

Αστάνα: Ανανεωμένη, επικίνδυνη αλλά όχι… «θηρίο» για τον Άρη
Οι «κίτρινοι» ξεκινούν το ταξίδι στο Conference League, κόντρα στην πρωτοπόρο του Καζακστάν και ο στόχος είναι ένας. Να βρίσκονται στην κληρωτίδα της επόμενης φάσης

Ημέρα κληρώσεων η σημερινή για τις ελληνικές ομάδες. Τόσο ο Ολυμπιακός για τα προκριματικά του Champions League, όσο και οι ΑΕΚ-Άρης για το Europa Conference League. Από αυτούς, μόνο οι «κίτρινοι» έχουν μάθει τον αντίπαλό τους για τον δεύτερο προκριματικό, αφού οι άλλοι δύο, περιμένουν τον νικητή των ζευγαριών τους.

Η Αστάνα, λοιπόν, είναι εκείνη που καλείται να περάσει η ομάδα της Θεσσαλονίκης για να συνεχίσει το ευρωπαϊκό της ταξίδι. Η τρίτη στο περσινό πρωτάθλημα του Καζακστάν, αποτελεί μία υπολογίσιμη δύναμη τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και η φετινή μορφή της, μόνο απαρατήρητη δεν περνάει.

Ανανεωμένη και έτοιμη για… πρωτάθλημα!

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το φετινό ρόστερ έχει δείξει πως είναι έτοιμο να διεκδικήσει στα ίσια το πρωτάθλημα. Έπειτα από ένα χρόνο απουσίας από την κορυφή, οι Καζάκοι είναι έτοιμη να επιστρέψουν και στις πρώτες 15 στροφές του πρωταθλήματος, το έχουν αποδείξει. Στο +3 από την δεύτερη θέση και με εμφανίσεις που πείθουν άπαντες πως φέτος είναι η χρονιά της.

Σε αυτό, δεν είναι μέλος ο Πιέρος Σωτηρίου. Ο Κύπριος επιθετικός αποτέλεσε την ακριβότερη πώληση των Καζακών στη μεταγραφική περίοδο, καθώς πρόσθεσε στα ταμεία τους το ποσό των 800 χιλιάδων ευρώ για να πάρει μεταγραφή στη Λουντογκόρετς.

Από την άλλη, η ομάδα «θωρακίστηκε» με ελεύθερους στόχους ή δανεικούς, μεταξύ των οποίων και ο Αμπάτ Αϊμπέτοφ, ο οποίος ήρθε από τη Ντιναμό Μόσχας για την ενίσχυσης της επιθετικής λειτουργίας. Ταυτόχρονα, άλλαξε και το πρόσωπο στον πάγκο.

Νέος προπονητής, ρωσικό στυλ και διαφορετικές ιδέες!

Η περσινή αποτυχία, έφερε τον Άντρει Τικόνοφ να αναλάβει τα ηνία της ομάδας και να την οδηγήσει και πάλι στο πρωτάθλημα. Ο 53χρονος Ρώσος προπονητής είναι λάτρης του 4-1-4-1 και φαίνεται πως το έχει προσαρμόσει άψογα στην προσεχή αντίπαλο του Άρη.

Ήδη το αποτέλεσμα φαίνεται στις επιδόσεις του συλλόγου. Γενικά στην προπονητική του καριέρα δεν είχε παρουσία σε μεγάλες ομάδες, όμως μέσω της Αστάνα, όλα δείχνουν πως θα κάνει την δική του αφετηρία.

EkcZfmKXUAAz5t6.jpg

Ένα έμπειρο… πολυεργαλείο

Ο Μάριν Τόμασοφ είναι αναμφίβολα ο ποδοσφαιριστής που πρέπει να προσέξει περισσότερο ο Άρης. Ο 33χρονος εξτρέμ, παρά την ηλικία του, έχει καταφέρει να κουβαλήσει στις πλάτες του την ομάδα από το Καζακστάν, αφού σκοράρει τόσο συχνά, όσο μοιράζει ασίστ.

Ο Ρώσος άσος έχει ματώσει συνολικά 11 φορές τα αντίπαλα δίχτυα και έχει τροφοδοτήσει τους συμπαίκτες του άλλες 12 σε 18 αγώνες. Ο έμπειρος ποδοσφαιριστής αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2018 από τη Ριέκα και φέτος, έχει αναλάβει ρόλο βασικού ενώ συνεργάζεται εξαιρετικά με τα «θέλω» του συμπατριώτη του.

Το ελληνικό παρελθόν…

Οι Καζάκοι δεν έχουν πλούσια εμπειρία από ομάδες της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο μόνος αντίπαλος που έχουν συναντήσει από την χώρα μας, είναι ο Ολυμπιακός. Συγκεκριμένα, τη σεζόν 2016/17, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κληρωθεί στους ομίλους του Europa League με την αντίπαλο του Άρη.

Στο παιχνίδι του Πειραιά, η ελληνική ομάδα είχε επιβληθεί με 4-1 ενώ στο Καζακστάν, οι δύο ομάδες έμειναν στο 1-1. Μάλιστα, στο δεύτερο παιχνίδι, το κλίμα αλλά και το στάδιο, φάνηκε να δυσκολεύει τους «ερυθρόλευκους», κάτι που αποτελεί οδηγό για τον Άρη.

Γήπεδο-«στολίδι» της χώρας!

Μπορεί να χωράει μόλις 30 χιλιάδες φιλάθλους, ωστόσο το «Astana Arena» αποτελεί το κόσμημα του Καζακστάν. Η έδρα της Αστάνα, άνοιξε τις πόρτες της για πρώτη φορά, τον Ιούλιο του 2009, κοστίζοντας συνολικά 185 εκατ. ευρώ. Ένα γήπεδο που χρησιμοποιεί τόσο η τοπική ομάδα, όσο και η Εθνική του Καζακστάν.

Αξιοσημείωτο δε, είναι πως σε αυτό το στάδιο, πραγματοποιήθηκαν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2011 και μάλιστα, με μεγάλη επιτυχία. Τέλος, ουκ ολίγες φορές, έχει μπει στις υποψηφιότητες για να διοργανώσει έναν τελικό Europa League ή UEFA Super Cup.

Astana-Arena.jpg

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης