Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Στο ψυγείο η νέα μείωση του 8% - Παρεμβάσεις στις κλίμακες και στους συντελεστές παλαιότητας

ΕΝΦΙΑ: Στο ψυγείο η νέα μείωση του 8% - Παρεμβάσεις στις κλίμακες και στους συντελεστές παλαιότητας
Σχέδια ένταξης για 2.167 εναπομείνασες περιοχές
Σχετικά Άρθρα

Σε επανασχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ του 2022 με παρεμβάσεις στις κλίμακες και στους συντελεστές παλαιότητας για την αντιστάθμιση των επιβαρύνσεων από την αύξηση των αντικειμενικών τιμών προχωρεί το οικονομικό επιτελείο.
Την ίδια ώρα στο ψυγείο μέχρι νεωτέρας μπαίνει η κυβερνητική δέσμευση που προβλέπει νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% από το νέο έτος και αυτό που προωθείται είναι η ένταξη των τελευταίων 2.167 περιοχών στον «αστερισμό» των αντικειμενικών τιμών.
Με τις νέες εντάξεις του 2022 το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού θα καλύπτει το σύνολο των ακινήτων της χώρας από 98% που είναι τώρα.
Υψηλά ιστάμενο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο σύστημα προσδιορισμού των συντελεστών παλαιότητας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα το μοναδικό κριτήριο είναι η ηλικία του ακινήτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την καθιέρωση σύνθετων και πολλών ταχυτήτων συντελεστών παλαιότητας που θα λαμβάνουν υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά του ακινήτου όπως η ανακαίνιση, οι επισκευές και η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση, στοιχεία που διαφοροποιούν την αξία σε ακίνητα ίδιας παλαιότητας.
Παράλληλα αρμόδιοι παράγοντες εισηγούνται αλλαγές στα κλιμάκια με σπάσιμο τους σε περισσότερα έτσι ώστε να ενισχυθεί η αναλογικότητα και η προοδευτικότητα τους.
Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς στο ποσό που προκύπτει με βάση την κλίμακα του κύριου φόρου εφαρμόζονται 6 συντελεστές παλαιότητας που κυμαίνονται από 1,00 για ακίνητα άνω των 26 ετών και φθάνουν έως το 1,25 για ακίνητα έως 4 έτη.
Δηλαδή οι συντελεστές παλαιότητας προσαυξάνουν το ποσό του φόρου εκτός της περίπτωσης που η ηλικία του ακινήτου ξεπερνά τα 26 έτη.
Για παράδειγμα αν ο κύριος φόρος με βάση τη κλίμακα είναι 500 ευρώ και η παλαιότητα του ακινήτου 3 έτη το τελικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου ανέρχεται σε 625 ευρώ (500Χ1,25)
Όσον αφορά την άλλη παράμετρο του ΕΝΦΙΑ που είναι οι συντελεστές ορόφου προς το παρόν δεν υπάρχουν σκέψεις για διορθωτικές κινήσεις.
Πάντως το καυτό μέτωπο που έχει μπροστά του το υπουργείο Οικονομικών είναι με ποιο τρόπο θα αποτραπεί το «φούσκωμα» του λογαριασμού για το κύριο φόρο του 2022 για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες.
Με πλοηγό ότι η ευθυγράμμιση τους με τις εμπορικές τιμές θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη δηλαδή οι εισπράξεις του δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ θα παραμείνουν αμετάβλητες στα 2,1 δις. ευρώ το οικονομικό επιτελείο θα χρησιμοποιήσει τα επιπλέον έσοδα που εκτιμώνται σε 400 εκ. ευρώ για παρεμβάσεις στους συντελεστές και τα κλιμάκια προκειμένου να μην αυξηθεί το φορολογικό βάρος για ακίνητα χαμηλής και μεσαίας αξίας όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας.
Όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα της άσκησης προσομοίωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων που θα «τρέξει» η ΑΑΔΕ και θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο και από οποίο θα προκύψουν τα ακριβή δημοσιονομικά περιθώρια και ο χάρτης των μεταβολών στη φορολογία.
Ωστόσο το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο καθώς απαιτεί χειρουργικές επεμβάσεις σε χιλιάδες ζώνες σε όλη τη χώρα όπου καταγράφονται αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα την μετάβαση του ακινήτου σε υψηλότερο συντελεστή ΕΝΦΙΑ.

Νέοι συντελεστές εμπορικότητας

Πέραν του ΕΝΦΙΑ το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι στις αρχές του 2022 όταν θα τρέξει η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του αντικειμενικού συστήματος θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές παλαιότητας και εμπορικότητας που επηρεάζουν το τελικό ύψος της φορολογητέας αξίας των ακινήτων και οι οποίοι θεωρούνται αναχρονιστικοί καθώς παραμένουν αμετάβλητοι από το 1985.
Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ ο συντελεστής παλαιότητας απομειώνει τις αξίες όλων των υπολοίπων οικοδομών ως εξής:

  • Των κατοικιών: -5% ανά πενταετία και μόνον έως -40% (δηλαδή οι πρώτες πολυκατοικίες του '50 και του '60 εξομοιώνονται με τις κατοικίες του '80).
  • Των επαγγελματικών ακινήτων: -5% ανά πενταετία και μόνον έως -20% (δηλαδή όλα τα γραφεία και καταστήματα του προηγούμενου αιώνα εξομοιώνονται με τα σχετικά νεόδμητα του 2000!).
  • Των κτισμάτων γενικά στον ΕΝΦΙΑ: +- 5% ανά πενταετία και μόνον έως -20% (με την εφαρμογή του πραγματικά ασύλληπτου «συντελεστή νεότητας» που αντί να μειώνει την αξία των παλαιών, αυξάνει κατά 25% την αξία των νέων).

Παράλληλα η ΠΟΜΙΔΑ κάνει λόγο για διοικητική διάταξη-«παγίδα» που πρέπει να καταργηθεί άμεσα καθώς η πολεοδομική τακτοποίηση έστω και ενός τ.μ. μηδενίζει την παλαιότητα του ακινήτου και επαυξάνει την αξία του φορολογώντας το ως νεόδμητο
Πρόβλημα υπάρχει και με τους συντελεστές εμπορικότητας που απηχούν το πόσο εμπορικός είναι ένας δρόμος σε κάθε σημείο του καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις είναι διαφορετικοί για κάθε πλευρά.
Για παράδειγμα στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, η αριστερή πλευρά (με κατεύθυνση προ την Ομόνοια) έχει υψηλότερο συντελεστή εμπορικότητας από τη δεξιά πλευρά.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης