Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ταμείο Ανάκαμψης: Θετική πρεμιέρα με προσφορές – ρεκόρ 142 δισ. ευρώ για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου

Ταμείο Ανάκαμψης: Θετική πρεμιέρα με προσφορές – ρεκόρ 142 δισ.  ευρώ για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου

Θετική υποδοχή από τους επενδυτές της έκδοσής από την οποία στόχος είναι να συγκεντρωθούν 20 δισεκατομμύρια ευρώ

Σχετικά Άρθρα

UP1 Αντλήθηκαν τα πρώτα κονδύλια για το πρόγραμμα ανάκαμψης των οικονομιών της Ευρωζώνης από την πανδημία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν με μία έκδοση χρέους που συγκένρωσε σημαντικό επσυνδυτικό ενδιαφέρον και υπερκαλύφθηκα ενώ ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι τα χρήματα θα δαπανηθούν σύμφωνα με τα εθνικά σχέδια που πρόκειται να εγκριθούν, σύμφωνα με δημοσίευμα το Reuters την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ Ursula von der Leyen επιβεβαίωσε τη δημοπράτηση 10ετών ομολόγων αξίας 20 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια κοινοπρακτική έκδοση στην οποία η προσφορά υπερκαλύφθηκε επτά φορές.
Στην ανακοίνωση Επιτροπή επισήμανε επρόκειτο για τη μεγαλύτερη έκδοση κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο ποσό που έχει συγκεντρώσει η ΕΕ σε μία μόνο έκδοση.

Εθνικά σχέδια

Οι πόροι από την έκδοση του 10εττούς τίτλου και από άλλες δύο που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, θα κατεθυνθούν με τη μορφή της προχρηματοδότηση σε κυβερνήσεις με βάση τα σχέδια που έχουν καταθέσει για την ανάκαμψη των οικονομιών με βάση του άξονες του ψηφιακού μετασχηματισμού και της «πράσινης» μετάβασης/
Η Επιτροπή πρόκειται να εκδώσει την αξιολόγησή της για τα σχέδια της Ισπανίας και της Πορτογαλίας την Τετάρτη 16 Ιουνίου, την Ελλάδα και τη Δανία την Πέμπτη 17 Ιουνίου και το Λουξεμβούργο την Παρασκευή 17 ουνίου, ενώ θα ακολουθήσουν περισσότερες αξιολογήσεις την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τη von der Leyen, οι οποία πρόσθεσε ότι θα επισκεφτεί τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Οι άξονες

Η Επιτροπή σκοπεύει να δανειστεί περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα το 2021 για τη χρηματοδότηση «πράσινου» μετασχηματισμού της ευρωπαική οικονομίας που θα βοηθήσει την Ευρώπη έχει μηδενικές εκπομπές CO2 έως το 2050 και ταυτόχρονα να προετοιμασθεί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.
«Πρέπει να επενδύσουμε σωστά αυτά τα χρήματα για να τα αξιοποιήσουμε με το βέλτιστο τρόπο ...
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα εθνικά σχέδια είναι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η von der Leyen.
«Γνωρίζουμε ότι στα χαρτιά είναι τώρα, (αλλά) πρέπει να διασφαλίσουμε ότι πραγματοποιείται η υλοποίηση αυτών των φιλόδοξων στόχων και θα είμαστε πολύ προσεκτικοί για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η εφαρμογή είναι αυστηρή», δήλωσε.

Ποιοι αγόρασαν

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ Johannes Hahn ο οποίος ήταν επίσης παρών, στη συνέντευσξη τύπο δήλωσε ότι πάνω από το 50% των ομολόγων αξιολόγησης AAA που πωλήθηκαν την Τρίτη 15 Ιουνίου σε επενδυτές στην ΕΕ των 27 κρατών και περίπου 13% σε επενδυτές από την την Ασία και την Αμερική.
Είπε ότι περίπου το 25% των επενδυτών ήταν κεντρικές τράπεζες, το 37% αγοράστηκε από διαχειριστές κεφαλαίων και το 11% από ασφαλιστικά funds.
«Καταφέραμε πραγματικά να προσελκύσουμε μακροπρόθεσμους επενδυτές, κάτι που σαφώς ήταν ο στόχος μας και είμαι χαρούμενος για αυτήν τη διάρθρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος», δήλωσε ο Hahn.

Bloomberg: Προσφορές πανω απο 140 δισ. για το 10ετές του Ταμείου Ανάκαμψης

Στην πρώτη έκδοση κοινού χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης στόχος είναι να συγκεντρωθούν 20 δισεκατομμύρια ευρώ (24 δισεκατομμύρια δολάρια) η Γηραία ¨Ηπειρος εκμεταλλεύεται την όρεξη των επενδυτών για τίτλους με αξιολόγηση ΑΑΑ για τη ιστορικά μεγαλύτερη έκδοση κρατικού χρέους, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021.
Αναμένεται να πωληθεί διπλάσια όγκος 10ετών ομολόγων από την αρχική προσφορά, καθώς το πρώτο ομόλογο του ευρωπαϊκού κοινού δανεισμού συγκέντρωσε προσφορές πάνω από 142 δισεκατομμύρια ευρώ - κοντά το ρεκόρ που κατέγραψε πέρυσι για ένα παρόμοιας διάρκειας κοινωνικό ομόλογο ΕΕ επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Ασφαλές καταφύγιο

Πρόκειται για την εκκίνηση ενός προγράμματος εκδόσεων χρέους που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021 και φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο τα αμερικανικά ομόγολα.
«Οι διεθνείς επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με αυτά τα ομόλογα που εκδίδονται από την Ευρώπη», δήλωσε ο Klaus Regling, διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο Bloomberg TV.
«Οι επενδυτές είναι ευχαριστημένοι με το πώς αντέδρασε η Ευρώπη στην κρίση και πώς εξελίσσεται η ζώνη του ευρώ».

Εκδόσεις χρέους

Η εν λόγω έκδοση χρέος από τις πλέον αναμενόμενες τα τελευταία χρόνια, δεδομένου του τεράστιου ποσού χρέους που η ΕΕ σκοπεύει να εκδώσει.
Πριν από την πανδημία, ένα παρόμοιο εγχείρημα κοινού ευρωπαικού δανεισμού θα έμοιαζε σχεδόν αδύνατο επίτευγμα καθώς αντιμετώπιζε τη άρνηση των πλέον εύπορων κρατών της περιοχής – η εξελιξη στο πεδίο αυτό δημιουργεία εμπιστοσύνη στο επενδυτικό κοινό και δημιουργεί το έδαφος για δημιοσιονομική ολοκήρωση εντός της ΕΕ

Αποδόσεις

Οι αποδόσεις των δεκαετών κοινωνικών ομολόγων στην ΕΕ έχουν αυξηθεί αλλά παραμένουν κάτω από 0%
Το πρόγραμμα κοινωνικών ομολόγων του περασμένου έτους έχει ήδη αποδειχθεί μεγάλη επιτυχία με τους επενδυτές, αν και η ζήτηση επιβραδύνθηκε όσον αφορά τις μεγάλες διάρκειες.
Η προοπτική του προγράμματος NextGenerationEU αποτέλεσε το όφελος για το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την περιοχή, μειώνοντας το ασφάλιστρο κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι πιο ριψοκίνδυνοι εκδότες χρέους όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Ten-year EU social bond yields have climbed but remain below 0%
Χρονοδιαγράμματα

Δύο ακόμη πωλήσεις πρόκειται να έρθουν μέχρι τα τέλη Ιουλίου και τα πρώτα πράσινα ομόλογα ενδέχεται να ξεκινήσουν να διατίθενται ήδη από το φθινόπωρο.
Η ΕΕ σκοπεύει επίσης να εκδώσει ομόλογα μέσω δημοπρασίας, καθώς και να πουλήσει βραχυπρόθεσμους λογαριασμούς ως μέρος των σχεδίων της να γίνει πλήρως εκδότης χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης