Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ταμείο Ανάκαμψης: Πρεμιέρα στο εγχείρημα του κοινού δανεισμού με έκδοση 10ετούς τίτλου (15/6) – Οι τρεις «νάρκες» και τι αναμένουν οι αγορές

Ταμείο Ανάκαμψης: Πρεμιέρα στο εγχείρημα του κοινού δανεισμού με έκδοση 10ετούς τίτλου (15/6) – Οι τρεις «νάρκες» και τι αναμένουν οι αγορές
Από αναλυτές το εγχείρημα παραλληλίζεται με αυτό που είχε κάνει για τις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών Alexander Hamilton το 1790 - θα πρόκειται δηλαδή για τη δημιουργία μίας δημοσιονομικής ένωσης με κοινές εκδόσεις χρέους
Σχετικά Άρθρα

Τα πρώτα κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 800 δισ. ευρώ, θα αντλήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχής γενομένης από την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021, καθώς προσέλαβε τράπεζες για τη δημοπράτηση ενός δεκαετούς ομολόγου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται δύο κορυφαίους διαχειριστές κεφαλαίων τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021.
Οι Βρυξέλλες ανέθεσαν στις τράπεζες BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, IMI-Intesa Sanpaolo και Morgan Stanley, να αναλάβουν κύριοι ανάδοχοι της δημοπρασίας, ενώ οι Danske Bank και Santander, θα ενεργήσουν ως δευτερεύοντες ανάδοχοι, σύμφωνα με τους δύο διαχειριστές τους οποίους επικαλείται το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τον Γάλλο υφυπουργό, αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, θα αντληθούν 10 δισ. ευρώ, ενώ ο σχεδιασμός για φέτος προβλέπει την άντληση συνολικά 80 δισ. ευρώ, από την έκδοση ομολόγων.
Τη ίδια ώρα, σε μια ιστορική στιγμή για το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα - το οποίο διεθνείς αναλυτές παραλληλίζουν με ένα εγχείρημα εφάμιλλο με αυτό που είχε κάνει για τις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών Alexander Hamilton το 1790, θα πρόκειται δηλαδή για τη δημιουργία μίας δημοσιονομικής ένωσης με κοινές εκδόσεις χρέους, επισημαίνονται τρεις μείζονες κίνδυνοι για το εγχείρημα του κοινού δανεισμού - επισημαίνονται από πολλές πλευρές τρία μείζονα προσκόμματα.
Πρώτον, η πιθανότητα μελλοντικής άρνησης των πλουσίων χωρών να λειτουργήσουν ως «συλλογικοί εγγυητές», και να ταχθούν υπέρ μιας γραμμής δημοσιονομικής πειθαρχίας και νέων λιγότερο ευέλικτων ορων στο δημοσιονομικό σύμφωνο από το 2023
Δεύτερον, το χαμηλό ενδιαφέρον των επενδυτών εξαιτίας του μεγάλου όγκου των εκδόσεων χρέους
Τρίτον, το γεγονός ότι το Ταμείο Ανάκαμψης στερείται κοινών εγγυήσεων, όπερ σημαίνει ότι σε περίπτωση στάσης πληρωμών, κάθε χώρα μέλος θα είναι υπόλογη μόνο για ένα μέρος και όχι για ολόκληρο το χρέος.

Ο σχεδιασμός

Οι Βρυξέλλες θα διαθέσουν συνολικά 800 δισ. ευρώ από ομόλογα NGEU στα κράτη μέλη έως το 2026, προκειμένου να ανακάμψουν οι οικονομίες τους μετά την πανδημία, με τη μορφή επιχορηγήσεων και φθηνών δανείων και η ευρείας κλίμακας αυτή έκδοση χρέους από την Ε.Ε., θα την καταστήσει έναν από τους μεγαλύτερους εκδότες χρέους στον κόσμο.
Μετά από την αυριανή έκδοση, η Ε.Ε. θα εκδώσει δύο ακόμη κοινοπρακτικά ομόλογα -ομόλογα όπου οι τράπεζες στις οποίες έχει ανατεθεί η διαδικασία, τα διαθέτουν απευθείας στους επενδυτές- έως τα τέλη Ιουλίου.
Στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο, ο σχεδιασμός προβλέπει την έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους, με την παραδοσιακή μορφή της δημοπρασίας.

Πρόγραμμα SURE

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, οι Βρυξέλλες έχουν ξεκινήσει το ξεχωριστό πρόγραμμα στήριξης της ανεργίας μέσω των εκδόσεων ομολόγων του προγράμματος  SURE, ύψους 90 δισ. ευρώ, ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ενισχύσει την παρουσία της Ε.Ε. στις αγορές χρέους.
Να σημειωθεί ότι οι εκδόσεις έχουν υποαποδώσει καθώς οι επενδυτές αναμένουν ένα κύμα προσφοράς τους επόμενους μήνες, με την ΕΕ να επιδιώκει να συγκεντρώσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε μακροπρόθεσμα ομόλογα μόνο φέτος.
Τα 10ετή ομόλογα SURE διαπραγματεύονται κοντά στο μεγαλύτερο spread από το γερμανικό 10ετές ομόλογο αναφοράς από την έκδοσή τους τον Οκτώβριο.

Οι αγορές

Οι τιμές των ομολόγων αναμένεται να διαμορφωθούν εντός της υφιστάμενης καμπύλης χρέους της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, και είναι πιθανό να τιμολογηθεί την Τρίτη 15 Ιουνίου.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Commerzbank αναμένουν ότι το μέγεθος της πώλησης θα ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ (12 δισεκατομμύρια δολάρια). όπως μεταδίδει το Bloomberg τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021.
«Ρίχνουμε μια ματιά και πιθανότατα θα αγοράσουμε», δήλωσε ο John Taylor, διαχειριστής της AllianceBernstein Holding LP, επισημαίνοντας στο Bloomberg την ελκυστική τιμολόγηση του ομολόγου σε σύγκριση με τη γαλλική χρηματαγορά.
Η Morgan Stanley αναμένει ότι τα ομόλογα NGEU θα διαπραγματευτούν με μια μικρή έκπτωση από τα ομόλογα SURE, λαμβάνοντας υπόψη το χαρακτήρα ESG του τελευταίου, καθώς και το ασφάλιστρο κινδύνου που σχετίζεται με την ευρύτερη επενδυτική βάση, σημείωσε η στρατηγική αναλύτρια της Alina Zaytseva.
«Ένα αξιοπρεπές νέο premium πάνω από χαμηλά επίπεδα έναντι των swaps και των γαλλικών ομόλόγων θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα ομόλογα NGEU θα έχουν επιτυχημένη πρεμιέρα», δήλωσε η στρατηγική της αναλύτρια Commerzbank, Rainer Guntermann, σε σημείωμα τη Δευτέρα.
Και αυτό παρότι το μέγεθος της συναλλαγής μπορεί να είναι μεγάλο (για να ανταποτιρθεί η αγορά) δεδομένου του μεγάλου φόρτου των εκδόσεων χρέους της ΕΕ έως το τέλος του έτους, επισήμανε.

Οι τρεις κίνδυνοι

Το Ταμείο Ανάκαμψης συμφωνήθηκε πέρυσι τον Ιούλιο (2020), πολλοί επενδυτές είχαν πιστέψει ότι η Ευρώπη θα διασφάλισε επιτέλους ένα μεγάλο και ρευστοποιήσιμο «ασφαλές» ενεργητικό εφάμιλλης αξίας με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, που θα ενίσχυε τον ρόλο του ευρώ ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος.
Κάποιοι μάλιστα είχαν κάνει λόγο για ένα εγχείρημα στην Ευρώπη εφάμιλλο με αυτό που είχε κάνει για τις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών Alexander Hamilton το 1790 - θα πρόκειται δηλαδή για τη δημιουργία μίας δημοσιονομικής ένωσης με κοινές εκδόσεις χρέους.

Η αντίδραση των πλουσίων χωρών

Τα γερμανικά κρατικά ομόλογα αποτελούν μεν το σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά σταθερού εισοδήματος, όμως με αξία 1,5 τρισ. ευρώ αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος της αμερικανικής αγοράς κρατικών ομολόγων αξίας 20 τρισ. ευρώ.
Η Ε.Ε. έχει κάνει ήδη τα πρώτα βήματα, δημιουργώντας γραφείο διαχείρισης χρέους και ένα δίκτυο τραπεζών αναδόχων των δημοπρασιών.
Το θέμα όμως είναι ότι οι πλέον εύπορες χώρες της Ε.Ε. ενδεχομένως να αντιδράσουν σε οιαδήποτε προσπάθεια μονιμοποίησης ενός τέτοιου ταμείου.

Όγκος εκδόσεων

Ακόμη ένας μεγαλύτερος και άμεσος κίνδυνος είναι ένας χαμηλότερος του αναμενομένου όγκος εκδόσεων, με πολλές τράπεζες να προβλέπουν ότι από τις εκδόσεις θα αντληθεί ένα ποσό περίπου 600 δισ .ευρώ, 25% μειωμένος από το ανώτατο όριο των προβλέψεων.
Αυτό ενδεχομένως να συμβεί λόγω χαμηλού ενδιαφέροντος για την εξασφάλιση δανείων από το ταμείο, οι πόροι του οποίου θα κατευθυνθούν σε επιχορηγήσεις και δάνεια.
Από τις μεγαλύτερες χώρες μέλη, μόνο η Ιταλία σχεδιάζει μέχρι στιγμής να χρησιμοποιήσει την πιστωτική γραμμή των 286 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Rabobank, αν και η ζήτηση ενδεχομένως να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Κοινές εγγυήσεις

Επιπλέον, το Ταμείο Ανάκαμψης στερείται κοινών εγγυήσεων, γεγονός που σημαίνει ότι σε περίπτωση στάσης πληρωμών, κάθε χώρα μέλος θα είναι υπόλογη μόνο για ένα μέρος και όχι για ολόκληρο το χρέος.
Σε αυτή την περίπτωση, οι επενδυτές θα ζητούν premium έναντι των γερμανικών ομολόγων προκειμένου να αντισταθμίσουν και τον παραμικρό κίνδυνο από μία διάσπαση της Ευρωζώνης, γεγονός που θα υπονομεύσει το καθεστώς των συγκεκριμένων ομολόγων ως ασφαλούς ενεργητικού.
Στην τρέχουσα συγκυρία, η Ε.Ε. καταβάλλει επιπλέον 24 μονάδες βάσης για τα 10ετή ομόλογα έναντι των γερμανικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης