Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ) στο Politico: Πρώιμη η όποια συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης

Lagarde (ΕΚΤ) στο Politico: Πρώιμη η όποια συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης

«Δεν προτείνω το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PEPP) να σταματήσει στις 31 Μαρτίου του 2022», σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde

Σχετικά Άρθρα

Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε σημείο καμπής, ωστόσο η ανάκαμψή της πρέπει να είναι σταθερή και βιώσιμη, προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων στήριξης, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Politico η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021.
Στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμφώνησαν να διατηρηθεί ο αυξημένος ρυθμός των αγορών ομολόγων, προκειμένου να διατηρηθεί το κόστος δανεισμού εξαιρετικά χαμηλό, ενώ εμφανίζονται αρνητικοί σε ερωτήσεις που τους τίθενται σχετικά με τη χαλάρωση της στήριξης της ΕΚΤ, ακόμη και αν η ανάπτυξη έρθει γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Ευελιξία

«Δεν προτείνω το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PEPP) να σταματήσει στις 31 Μαρτίου του 2022», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Έχουμε μεγάλη ευελιξία, αλλά από την άποψη των οικονομικών προοπτικών κατευθυνόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.
Είναι πολύ νωρίς για να συζητάμε αυτά τα θέματα», τόνισε αναφερόμενη στην κατάργηση του PEPP ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, το οποίο είναι προγραμματισμένο να παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 31 Μαρτίου του επόμενου χρόνου.

Το Σεπτέμβριο

Η συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων και των αναλυτών εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα ανοίξει τη συζήτηση για το πότε θα αποσύρει το πρόγραμμα ΡΕΡΡ κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, καθώς δεν αναμένουν να διευρυνθεί ή να επεκταθεί το εν λόγω πρόγραμμα.

Το σενάριο

Το πιο πιθανό είναι η κεντρική τράπεζα να επαναφέρει τη νομισματική της πολιτική, σε ένα παλαιότερο και λιγότερο ευέλικτο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, το οποίο ενδεχομένως να παραμείνει σε ισχύ για πολλά χρόνια, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ τα επόμενα χρόνια.
«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής και έχοντας κατά νου τις μεταλλάξεις του ιού Covid-19, βρισκόμαστε σε πορεία ανάκαμψης και κατευθυνόμαστε σταθερά προς την επιστροφή στα επίπεδα πριν από την πανδημία», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης