Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Διάχυτη η αισιοδοξία για το ΧΑ – Που ποντάρουν οι αισιόδοξοι και τι φοβούνται οι απαισιόδοξοι

Διάχυτη η αισιοδοξία για το ΧΑ – Που ποντάρουν οι αισιόδοξοι και τι φοβούνται οι απαισιόδοξοι

Συγκλίνουν οι απόψεις στη διατήρηση του ανοδικού momentum και στην εκτίμηση πως η αγορά μπορεί να δει υψηλότερα επίπεδα, το επόμενο διάστημα

Σχετικά Άρθρα

Σε δύο κατηγορίες θα μπορούσε κάποιος να κατατάξει τις απόψεις των στελεχών της αγοράς το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Στους αισιόδοξους και στους απαισιόδοξους ή καλύτερα σε αυτούς που βλέπουν τα πράγματα πιο συγκρατημένα.
Και οι δύο απόψεις ωστόσο, συγκλίνουν στη διατήρηση του ανοδικού momentum και στην εκτίμηση πως η αγορά μπορεί να δει υψηλότερα επίπεδα, το επόμενο διάστημα.

Οι αισιόδοξοι

Πλήθος επιχειρημάτων έχουν οι αισιόδοξοι για την πορεία του ΧΑ.
Αποκρούουν αρχικά το επιχείρημα των απαισιόδοξων για ανησυχίες μεγάλης διόρθωσης στο εξωτερικό, τονίζοντας πως στις προηγούμενες μέρες υπήρχαν ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τελικά τα στοιχεία δεν επηρέασαν τις αγορές.
Από την άλλη σημειώνουν πως υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στο σύστημα και αυξημένες εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια και στους κωδικούς των επενδυτών.
Έτσι αν και αναμένονται σημαντικές αυξήσεις και θα μπορούσε να επηρεαστεί η ρευστότητα της αγοράς, δε θεωρούν ότι μπορεί να μας επηρεάσει όσο εκτιμούν οι απαισιόδοξοι.
Σημαντικό όπλο στα χέρια των long θεωρούν πως είναι η απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις επαναγορές ομολόγων.
Επιπλέον αναφέρουν πως υπάρχουν πολύ καλά νέα για τις ελληνικές εταιρείες στο επόμενο διάστημα.
Καλά αποτελέσματα, καλές συμφωνίες, όπως αυτή που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή από Μυτιληναίο και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ στις επόμενες μέρες υπάρχουν αποκοπές μερισμάτων, γενικές συνελεύσεις, όπου θα δοθούν προοπτικές και εκτιμήσεις, αλλά και εταιρικά αποτελέσματα.
Η Ελλάδα έχει επίσης μεγάλες δυνατότητες φέτος.
Έχει ανταποκριθεί καλά στην πανδημία και αν ο τουρισμός φέρει το 50% των εσόδων του 2019 θα πετύχει μεγάλη ανάπτυξη.
Σημαντικό επίσης τονίζουν πως η πρόσφατη αύξηση της Πειραιώς δεν οδήγησε σε απώλεια χρημάτων των επενδυτών.
Όσοι δηλαδή μπήκαν στην αύξηση δεν είδαν την τιμή να υποχωρεί κάτω από αυτή.
Αντιθέτως, είναι σημαντικά υψηλότερη και επομένως υπάρχουν κέρδη.
Τέλος, τονίζεται η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έχει επιδράσει καταλυτικά στις αποδόσεις των μετοχών και στηρίζει τις αποτιμήσεις.

Οι απαισιόδοξοι

Οι απαισιόδοξοι ή οι πιο συντηρητικοί τονίζουν τις μεγάλες αυξήσεις που έχουν ανακοινωθεί, αλλά και κάποιες που αναμένονται και αναφέρουν πως θα πλήξουν τη ρευστότητα του ΧΑ.
Σημειώνουν επίσης το υψηλό επιτόκιο της έκδοσης του ομολόγου της Πειραιώς και λένε πως για μία τράπεζα που πρόσφατα πέτυχε να αντλήσει ένα μεγάλο ποσό από το ΧΑ, το επιτόκιο είναι υψηλό (8,75%).
Οι αισιόδοξοι απαντούν σε αυτό πως, πρόκειται για perpetual bond και επειδή στο παρελθόν οι επενδυτές έχουν καεί, έπρεπε να πάρουν αυξημένο επιτόκιο, ενώ έχει μπροστά της η τράπεζα και ένα μεγάλο σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Αναφορικά με τις επαναγορές της ΕΚΤ, τονίζουν πως είναι καλή η μεγάλη ρευστότητα που προσφέρει, αλλά κάποια στιγμή αυτή η κατάσταση θα πρέπει να μαζευτεί.
Στέκονται επίσης στις αποτιμήσεις στο ράλι των εταιρειών της μικρής κεφαλαιοποίησης αναφέροντας πως τα μεγέθη του 2020 δίνουν υψηλούς πολλαπλασιαστές, οι οποίοι και με μία εξαιρετικά θετική εκτίμηση για το 2021 δε κάνει πολλές μετοχές επιλέξιμες αφού τα P/E παραμένουν υψηλά.
Σημειώνουν πως και στο εξωτερικό υπάρχουν φούσκες, αποτέλεσμα της μεγάλης ρευστότητας και άρα ο κίνδυνος διόρθωσης των αγορών είναι μεγάλος.
Το ίδιο σημειώνουν και για κάποιες αποτιμήσεις ελληνικών μετοχών, τονίζοντας πως βλέπουν αποτιμήσεις με p/e άνω του 50% για τα κέρδη του 2022.
Σε αυτό όμως που καταλήγουν είναι πως η αγορά μπορεί να δει υψηλότερα επίπεδα και δεν πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα, αλλά διατηρούν μία καλή ρευστότητα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης