Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλές Johnson στην ΕΕ για το εμπόριο μετά το Brexit – Μεγάλο αγκάθι η Βόρεια Ιρλανδία

Απειλές Johnson στην ΕΕ για το εμπόριο μετά το Brexit – Μεγάλο αγκάθι η Βόρεια Ιρλανδία
Η απειλή του Johnson μοιάζει να σπάει μια προσωρινή εκεχειρία σε έναν πόλεμο λέξεων για ένα τμήμα της συμφωνίας του Brexit που καλύπτει θέματα συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία,

Η Βρετανία θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα σε μια εμπορική διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, απειλώντας με μέτρα έκτακτης ανάγκης αν δεν βρεθεί μια λύση.
Η απειλή του Johnson μοιάζει να σπάει μια προσωρινή εκεχειρία σε έναν πόλεμο λέξεων για ένα τμήμα της συμφωνίας του Brexit που καλύπτει θέματα συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία, επίκεντρο των εντάσεων αφότου η Βρετανία ολοκλήρωσε την έξοδό της από την ΕΕ στο τέλος του περασμένου έτους.
Παρά την προτροπή του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για την εξεύρεση ενός συμβιβασμού, ο Johnson χρησιμοποίησε τη σύνοδο κορυφής των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) προκειμένου να δείξει ότι δεν υποχωρεί καθόλου από τη θέση του σε ό,τι αφορά το λεγόμενο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας που καλύπτει θέματα συνόρων με τη βρετανική επαρχία.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

«Νομίζω ότι μπορούμε να το διευθετήσουμε αλλά... εναπόκειται στους φίλους και εταίρους μας στην ΕΕ να καταλάβουν πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», είπε ο Johnson στο Sky News.
«Νομίζω πως αν το πρωτόκολλο συνεχίσει να εφαρμόζεται με αυτόν τον τρόπο, τότε προφανώς δεν θα διστάσουμε να επικαλεστούμε το Άρθρο 16», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια ρήτρα διασφάλισης επιτρέπει σε κάθε πλευρά να λάβει μέτρα αν θεωρεί πως η συμφωνία προκαλεί οικονομικές, κοινωνικές ή περιβαλλοντικές δυσκολίες.
«Έχω μιλήσει με ορισμένους φίλους μας εδώ σήμερα, που φαίνεται πράγματι να μην έχουν καταλάβει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία χώρα, μία επικράτεια.
Απλώς, πρέπει να μπει στο μυαλό τους», σημείωσε.
Έκανε τα σχόλια αυτά μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ, την Ursula Von der Leyen και τον Charles Michel, σε μια σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά στη νοτιοδυτική Αγγλία.
Η ΕΕ είπε στη βρετανική κυβέρνηση γι’ άλλη μια φορά πως πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία του Brexit και να εισαγάγει ελέγχους για ορισμένα προϊόντα που μεταφέρονται από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία. Η Βρετανία επανέλαβε την έκκλησή της για επείγουσες και πρωτότυπες λύσεις προκειμένου να μειωθούν οι τριβές.

Αγκάθι η Ιρλανδία

Η επαρχία έχει ένα ανοικτό σύνορο με την Ιρλανδία, που είναι μέλος της ΕΕ, ως εκ τούτου το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας συμφωνήθηκε ως ένας τρόπος για να διατηρηθεί η ενιαία αγορά της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.
Το πρωτόκολλο διατηρεί ουσιαστικά την επαρχία εντός της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ και της συμμόρφωσης με πολλούς κανόνες της ενιαίας αγοράς, δημιουργώντας ένα ρυθμιστικό σύνορο στη θάλασσα της Ιρλανδίας ανάμεσα στη βρετανική επαρχία και το υπόλοιπο ΗΒ.
Αφότου η Βρετανία βγήκε από την τροχιά της ΕΕ, ο Johnson καθυστερεί μονομερώς την εφαρμογή ορισμένων προβλέψεων του πρωτοκόλλου, περιλαμβανομένων των ελέγχων σε τρόφιμα που διατηρούνται στο ψυγείο, όπως τα λουκάνικα, που μεταφέρονται από την ενδοχώρα στη βόρεια Ιρλανδία, λέγοντας πως προκαλούν μια αναστάτωση για ορισμένες προμήθειες στην επαρχία.
«Και οι δύο πλευρές πρέπει να εφαρμόσουν αυτό που συμφωνήσαμε», είπε η Von der Leyen η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Johnson, από κοινού με τον Michel, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κυριάρχησε το Brexit

Αν και το Brexit δεν ήταν μέρος της επίσημης ατζέντας της συνόδου κορυφής της G7 στο αγγλικό παραθαλάσσιο θέρετρο Κάρμπις Μπέι, έχει απειλήσει περισσότερες από μία φορές να σκιάσει τον ορίζοντα της συνόδου.
Ο Macron προσέφερε μια επαναδιευθέτηση των σχέσεων με τη Βρετανία υπό τον όρο ότι ο Johnson θα τηρήσει τη συμφωνία του Brexit -- έναν χαρακτηρισμό της συνάντησης που απέρριψε η ομάδα της Βρετανίας.
Το Brexit έχει επίσης προκαλέσει εντάσεις στη Βόρεια Ιρλανδία.
Η φιλοβρετανική κοινότητα των «ενωτικών» στην επαρχία λέει ότι τώρα έχουν αποκοπεί από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο και πως η συμφωνία του Brexit παραβιάζει την ειρηνευτική συμφωνία του 1998.
Όμως το ανοικτό σύνορο ανάμεσα στην επαρχία και την Ιρλανδία ήταν μια αρχή-κλειδί της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης