Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ σε ΕΕ: Μην εφησυχάζετε, αργεί η ανοσία, σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα - Χιλή: Καθολικό lockdown με 75% εμβολιασμένο πληθυσμό

ΠΟΥ σε ΕΕ: Μην εφησυχάζετε, αργεί η ανοσία, σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα - Χιλή: Καθολικό lockdown με 75% εμβολιασμένο πληθυσμό
Κατά 60% πιο μεταδοτικό από αυτό που κυριαρχούσε προηγουμένως στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορωνοϊού - Στα… σκουπίδια 60 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, ακατάλληλες για χρήση
Σχετικά Άρθρα

Καμπανάκι κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προς την Ευρώπη για αποφυγή εφησυχασμού, καθώς κατά 60% πιο μεταδοτικό είναι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορωνοϊού, το οποίο είναι πλέον κυρίαρχο στη Βρετανία από αυτό που κυριαρχούσε προηγουμένως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως δείχνει μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή 11/6, τρεις ημέρες πριν από την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης για την άρση των τελευταίων περιορισμών.
Την ίδια ώρα η έκρηξη κρουσμάτων ωθεί σε lockdown στη Χιλή με το 75% των κατοίκων εμβολιασμένο, αλλά και στη Μόσχα που έχει κηρύξει πενθήμερη αργία!
Παράλληλα, τη δωρεά 1 δις δόσεων εμβολίων στα φτωχότερα κράτη του πλανήτη προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας του κορωνοϊού αναμένεται να αποφασίσουν οι ηγέτες της G7, τη στιγμή που η Αφρική διατυπώνει κραυγή αγωνίας με τον ΠΟΥ να ζητά επειγόντως την χορήγηση τουλάχιστον 225 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων προκειμένου να υπάρξει μια – έστω και υποτυπώδης – προστασία έναντι του ιού.
Τραγική ειρωνία αποτελεί το γεγονός ότι 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson κρίθηκαν ακατάλληλες για χρήση και οδηγήθηκαν στα... σκουπίδια.
Η G7 εκτιμάται πως θα ζητήσει από τον ΠΟΥ να διεξάγει μια νέα, διεθνή έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού, κάτι που ζητούν επιτακτικά πλέον οι ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ.
Πάντως, η ειλημμένη απόφαση για τη δωρεάν διανομή 1 δις δόσεων εμβολίων θεωρείται από πολλές οργανώσεις ως «σταγόνα στον ωκεανό», καθώς εκτιμάται ότι περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι εξαρτημένοι για τον εμβολιασμό τους από το μηχανισμό COVAX που δημιουργήθηκε με απώτερο στόχο τη δικαιότερη διανομή των εμβολίων.
Απόδειξη άλλωστε της ανισοκατανομής των εμβολίων είναι πως τη στιγμή που η Μ. Βρετανία έχει εμβολιάσει με τουλάχιστον μια δόση το 77% του πληθυσμού της, οι ΗΠΑ το 64% και η Ευρώπη σχεδόν το 50%, στην Αφρική μια δόση έχει λάβει μόλις το 2% του συνολικού πληθυσμού της.
Επιστήμονες και ειδικοί επισημαίνουν με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο πως η πανδημία θα τελειώσει από τη στιγμή που όλες οι χώρες του πλανήτη θα έχουν εμβολιαστεί.
Οργανώσεις υποστηρίζουν πως αν τελικά η G7 αποφασίσει να διανείμει μόλις 1 δις δόσεις εμβολίων, τότε η Σύνοδος θα είναι η απόλυτη αποτυχία, μια και εκτιμάται ότι χρειάζεται να διατεθούν τουλάχιστον 11 δις δόσεις εμβολίων, τη στιγμή πάντως που ο ΠΟΥ προειδοποιεί την Ευρώπη να μην μειώσει την επαγρύπνηση της διότι το επίπεδο της ανοσοποίησης είναι ακόμη χαμηλό για να επιτρέψει να αποφευχθεί νέο κύμα.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 175.661.403 και οι νεκροί 3.795.082
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.457.422 κρούσματα και 599.672 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 29.359.155 και τρίτη σε νεκρούς με 367.081
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 484.235 και τρίτη σε κρούσματα με 17.296.118
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.799.459
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.325.435 και έκτη η Ρωσία με 5.133.938
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.574.445
Καταγραφή_75.JPG
Σοκ στη Χιλή: Επιστροφή στη σκληρή καραντίνα με εμβολιασμένο το 75% του πληθυσμού

Οι υγειονομικές αρχές της Χιλής ανακοίνωσαν νέο απόλυτο lockdown στη μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο, της πρωτεύουσας των επτά εκατομμυρίων κατοίκων, εξαιτίας της αύξησης των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό, παρά τ’ ότι, σύμφωνα με το Reuters, έχει εμβολιαστεί περίπου το 75% του πληθυσμού, ενώ και με τις δύο δόσεις έχει εμβολιαστεί το 58%.
«Από σήμερα Σάββατο, ολόκληρη η μητροπολιτική περιοχή επιστρέφει στην καραντίνα», ξεκαθάρισε η υφυπουργός Υγείας.
Είναι η τρίτη φορά τους 14 μήνες της υγειονομικής κρίσης που οι αρχές παίρνουν αυτό το σαρωτικό μέτρο.
Το υπουργείο ανακοίνωσε χθες πως τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 198 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 7.716 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έφθασε ως εδώ τους 30.339 νεκρούς επί συνόλου 1.453.478 μολύνσεων από τον Μάρτιο του 2020.
Ο δείκτης πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχει φθάσει το 96%.
Η αύξηση των κρουσμάτων σημειώνεται καθώς στο νότιο ημισφαίριο έρχεται ο χειμώνας.
Η Χιλή συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν προχωρήσει περισσότερο σε παγκόσμια κλίμακα όσον αφορά την ανοσοποίηση του πληθυσμού έναντι της COVID-19.
Από τον πληθυσμό-στόχο της εκστρατείας, δηλαδή 15,2 εκατ. ανθρώπους – επί συνόλου πληθυσμού 19 εκατ. -, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση 11,1 εκατ. πολίτες (το 74,5%), ενώ 8,6 εκατ. και τις δύο (το 58%).
Ο εμβολιασμός άρχισε την 3η Φεβρουαρίου. Χθες Πέμπτη ήρθε η σειρά των ανθρώπων ηλικίας 22 ετών. Από την 21η Ιουνίου, θα αρχίσει η ανοσοποίηση των παιδιών 12 ετών και άνω.
Οι υγειονομικές αρχές της Χιλής έχουν δώσει άδεια επείγουσας χρήσης σε πέντε εμβόλια: αυτά της κινεζικής Sinovac (έχουν χορηγηθεί 17,1 εκατ. δόσεις), της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech (4,5 εκατ.), της αγγλοσουηδικής AstraZeneca (693.600), της καναδοκινεζικής CanSino (300.000) και της Johnson & Johnson, δόσεις του οποίου αναμένεται να φθάσουν στη χώρα.
Η Χιλή βρίσκεται αντιμέτωπη με κύμα μολύνσεων και ολοένα πιεστικότερα προβλήματα στο σύστημα υγείας, καθώς η πληρότητα των ΜΕΘ έχει ξεπεράσει το 95% στα νοσοκομεία.
Την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώνονταν ακόμη και πάνω από 8.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση. Ενωά απότ την Πέμπτη 10/6 τίθενται σε απόλυτο lockdown 11 δήμοι.

Μίνι – lockdown στη Μόσχα για να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση κρουσμάτων Covid

Σε δημόσια αργία κήρυξε ουσιαστικά ολόκληρη τη Μόσχα ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας, προκειμένου να καταπολεμηθεί μία εκτόξευση των μολύνσεων από τον Covid – 19.
Ο Sergey Sobyanin ανακοίνωσε το Σάββατο (12/6/2021) την απόφαση, λέγοντας ότι δεν θα επηρεάσει τους οργανισμούς συντήρησης των υποδομών της ρωσικής πρωτεύουσας, τον στρατό και άλλες στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις.
Η Δευτέρα, 14 Ιουνίου, είναι έτσι κι αλλιώς δημόσια αργία και ο δήμαρχος είπε στους πολίτες να μην πάνε στη δουλειά τους ούτε και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.
«Προκειμένου να σταματήσουμε τον αυξανόμενο ρυθμό νόσησης και να σωθούν ζωές, υπέγραψα σήμερα ένα διάταγμα που προβλέπει ημέρες αργίας από τη 15η έως τη 19η Ιουνίου 2021 με αμοιβή για τους εργαζομένους», ανέφερε ο Sobyanin στο επίσημο blog του.
Ο Sobyanin διέταξε επίσης όλα τα μπαρ, τα εστιατόρια και τους χώρους εκδηλώσεων να κλείνουν έως τις 11.00 μ.μ. στην πόλη μέχρι τις 20 Ιουνίου.
Το Σάββατο 12/6 η Ρωσία ανακοίνωσε 13.510 νέες θετικές διαγνώσεις τις προηγούμενες 24 ώρες, τον μεγαλύτερο ημερήσιο απολογισμό από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Από αυτές, 6.701 καταγράφηκαν στη Μόσχα, ο υψηλότερος απολογισμός στην πόλη μέχρι τώρα φέτος.
Ο δήμαρχος κάλεσε επίσης τους ηλικιωμένους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και τους κατοίκους της πόλης να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατό.
Αν και τα εμβόλια είναι ευρέως διαθέσιμα στην πρωτεύουσα από τον Ιανουάριο, όταν η Ρωσία ξεκίνησε το εθνικό πρόγραμμα ανοσοποίησης, οι εμβολιασμοί κινούνται με αργούς ρυθμούς.
Τον περασμένο μήνα ο Sobyanin επέκρινε τους χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού, χαρακτηρίζοντας «αξιοπρόσεκτο» το γεγονός ότι τα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα γεμίζουν με ασθενείς την ίδια στιγμή που υπάρχουν ευρέως διαθέσιμα εμβόλια.

Ανησυχία για το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα – Είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό


Κατά 60% πιο μεταδοτικό από αυτό που κυριαρχούσε προηγουμένως στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορωνοϊού, το οποίο είναι πλέον κυρίαρχο στη Βρετανία, όπως δείχνει μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα 11/6, τρεις ημέρες πριν από την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης για την άρση των τελευταίων περιορισμών.
Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Mat Hancock είχε δηλώσει πρόσφατα ότι το Δέλτα, το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, είναι κατά 40% πιο μεταδοτικό.
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή των βρετανικών υγειονομικών αρχών (Public Health England), 42.323 κρούσματα (έναντι 29.892 πριν από μια εβδομάδα) αυτού του στελέχους έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, όπου το Δέλτα αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται.
Η υγειονομική αρχή της Βρετανίας έκρινε ωστόσο «ενθαρρυντικό» το ότι παρατηρεί πως η αύξηση αυτή δεν συνοδεύεται από μια αύξηση των νοσηλειών στα ίδια ποσοστά.
Περίπου χίλιοι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό βρίσκονται σήμερα στα βρετανικά νοσοκομεία.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίζει να μετριάζει τον αντίκτυπο αυτού του παραλλαγμένου στελέχους» στους πληθυσμούς στους οποίους ο αριθμός των ανθρώπων που έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 είναι αυξημένος, υπογράμμισε η υπηρεσία υγείας της Βρετανίας.
Αν και ο εμβολιασμός, η καλύτερη άμυνά μας μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, δεν τον εξαλείφει, υπογράμμισε η γενική διευθύντρια της βρετανικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας Jenny Harris.
Η Βρετανία, η πιο πληγείσα χώρα της Ευρώπης με σχεδόν 128.000 θανάτους από την COVID-19, πραγματοποιεί μαζική εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία έχει επιτρέψει τη χορήγηση και των δύο δόσεων εμβολίων κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 77% των ενηλίκων της σε έξι μήνες.
Έπειτα από ένα παρατεταμένο lockdown τον χειμώνα, η κυβέρνηση ήρε προοδευτικά τους περιορισμούς, αλλά η άρση των τελευταίων μέτρων, η οποία προβλεπόταν αρχικά για τις 21 Ιουνίου, απειλείται από την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, η οποία ξεπερνά τα 6.000 ή και τα 7.000 νέα κρούσματα καθημερινά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Times, η κυβέρνηση του B. Johnson εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να μεταθέσει αυτήν την ημερομηνία κατά τέσσερις εβδομάδες.
Η ανακοίνωση της απόφασής της αναμένεται τη Δευτέρα. 

To εμβόλιο της Moderna δεν συνδέεται με σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας

Η Moderna δεν διαπίστωσε σύνδεση μεταξύ του σκευάσματός της κατά της covid-19 και των περιστατικών μιας σπάνιας φλεγμονής στην καρδιά που έχει παρουσιαστεί σε νέους ανθρώπους που έλαβαν το εμβόλιο, ανακοίνωσε η εταιρεία την Παρασκευή.
Η Moderna δήλωσε ότι κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό μετά από "προσεκτική εξέταση των μέχρι σήμερα διαθέσιμων στοιχείων ασφαλείας του εμβολίου για περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ή/και περικαρδίτιδας".
"Η εταιρεία θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά αυτές τις αναφορές και να συνεργάζεται ενεργά με τις αρχές δημόσιας υγείας και τις ρυθμιστικές αρχές για την περαιτέρω αξιολόγηση αυτού του ζητήματος", ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Μια συμβουλευτική ομάδα του CDC θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 18 Ιουνίου για να συζητήσει τις σπάνιες μεν, αλλά υψηλότερες από το αναμενόμενο, αναφορές για φλεγμονή στην καρδιά σε άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης των εμβολίων covid-19 της Pfizer και της Moderna.

ΕCDC: Απέχει πολύ από το τείχος ανοσίας η Ευρώπη – Απειλή οι μεταλλάξεις

Παρά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι έχει εμβολιαστεί πάνω από το 50% των ενήλικων Ευρωπαίων πολιτών και παρά τη βεβαιότητα ότι έως τα μέσα Ιουλίου θα έχει επιτευχθεί το τείχος ανοσίας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων, ECDC προειδοποιεί για την πορεία της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τονίζοντας ότι η ανοσία του πληθυσμού απέχει πολύ από το να επιτευχθεί στην ΕΕ/ΕΟΧ(Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) και απευθύνει προειδοποίηση για τους κινδύνους από την πρόωρη άρση των μέτρων.
Ο ECDC καταγράφει ότι οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη αναφέρουν φθίνουσες τάσεις στα ποσοστά ειδοποιήσεων 14 ημερών για την COVID-19, τη χρήση νοσοκομείων και μονάδων εντατικής θεραπείας (ICU) και τη θνησιμότητα.
Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η μετάδοση SARS-CoV-2 παραμένει διαδεδομένη σε μεγάλο μέρος της ΕΕ
Σύμφωνα με το ECDC, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε ολόκληρη την Ευρώπη παραμένει ευάλωτο στον ιό και η ανοσία του πληθυσμού απέχει πολύ από το να επιτευχθεί.
Από τις 3 Ιουνίου, η μέση αθροιστική λήψη εμβολίων στον ενήλικο πληθυσμό ΕΕ/ΕΟΧ (ηλικίας 18 ετών και άνω) έφτασε το 46,2% για τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και το 22,3% για την πλήρη πορεία εμβολιασμού.
Το υψηλότερο επίπεδο πρόσληψης εμβολίου παρατηρήθηκε στους ηλικιωμένους ηλικίας 80+.
Ο ECDC αναφέρει ακόμα ότι η εμφάνιση και εξάπλωση των μεταλλάξεων ανησυχίας, που είναι δυνητικά πιο μεταδοτικές ή προκαλούν πιο σοβαρή ασθένεια ή διαφεύγουν από φυσική ή ανοσία που προκαλείται από εμβόλιο, απαιτεί ισχυρά μέτρα επιτήρησης και ενισχυμένα μέτρα για να σταματήσει, να καθυστερήσει ή να μειωθεί η εξάπλωση.
Ο κίνδυνος εισαγωγής νέων παραλλαγών στην ΕΕ σχετίζεται στενά με την εξέλιξη της πανδημίας τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ, τονίζει το ECDC.

765757567474747574567745754675.JPG
ΗΠΑ: Περίπου 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J στα σκουπίδια ως ακατάλληλες προς χρήση

Πολλές παρτίδες του εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19, που παρασκευάστηκαν σε ένα εργοστάσιο της Βαλτιμόρης, θα πεταχθούν καθώς δεν είναι κατάλληλες για χρήση, ανακοίνωσαν σήμερα οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, απόφαση αυτή αφορά περίπου 60 εκατομμύρια δόσεις.
Η παραγωγή στο εργοστάσιο αυτό έχει διακοπεί εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Τον Μάρτιο, κατά τη διαδικασία του ποιοτικού ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι 15 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J είχαν καταστραφεί σε αυτή τη μονάδα, την οποία διαχειρίζεται η εταιρεία Emergent BioSolutions.
Εκτός από το εμβόλιο της J&J στον ίδιο χώρο παρασκευαζόταν και το εμβόλιο της AstraZeneca και συστατικά του δεύτερου αναμείχθηκαν κατά λάθος με εκείνα του πρώτου.
Ως αποτέλεσμα, αχρηστεύτηκαν 15 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J. Τα εμβόλια αυτά δεν βγήκαν ποτέ από το εργοστάσιο για να διανεμηθούν, διαβεβαίωσαν τότε οι αρχές.
Η αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας των φαρμάκων (FDA) είχε στείλει ειδικούς για να επιθεωρήσουν τον χώρο αλλά και τις υπόλοιπες δόσεις που είχαν παρασκευαστεί.
Σήμερα, η FDA έδωσε τελικά το πράσινο φως σε δύο παρτίδες του εμβολίου της J&J που παρήχθησαν στη Βαλτιμόρη και μπορούν είτε να χρησιμοποιηθούν στις ΗΠΑ είτε να εξαχθούν σε άλλες χώρες.
Πρόκειται για ποσότητα που φτάνει συνολικά τα 10 εκατομμύρια δόσεις, σύμφωνα με μια πηγή.
Ταυτόχρονα ωστόσο η FDA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλές άλλες παρτίδες δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν και ενημέρωσε την εταιρεία ότι θα πρέπει να πεταχτούν.
Η FDA συνεχίζει τον έλεγχο άλλων παρτίδων του εμβολίου.
Η παραγωγή του σκευάσματος της AstraZeneca διακόπηκε οριστικά στο εργοστάσιο αυτό.
Η παραγωγή του εμβολίου της J&J έχει ανασταλεί εν αναμονή της απόφασης των υγειονομικών αρχών. Η FDA όμως ανέφερε σήμερα ότι «δεν είναι ακόμη έτοιμη» να δώσει έγκριση για να ξαναρχίσει η παραγωγή και ότι «συνεχίζει να εξετάζει τα προβλήματα» σε συνεργασία με στελέχη της J&J και της Emergent BioSolutions.
Τουλάχιστον 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που παρήχθησαν στην ίδια μονάδα περιμένουν ακόμη το «πράσινο φως» των αρχών για να εξαχθούν.
Η αμερικανική κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα δωρίσει αυτά τα εμβόλια σε φτωχές χώρες, κυρίως μέσω του μηχανισμού Covax.

Σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό κατά του covid


Σε ισχύ θα τεθεί από την 1η Ιουλίου το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid, το οποίο αναμένεται να διευκολύνει τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 546 ψήφους υπέρ, 93 κατά και 51 αποχές ενέκρινε το εν λόγω πιστοποιητικό.
Το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται από τις κρατικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή.
Θα πιστοποιεί ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ή έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ή έχει αναρρώσει από την μόλυνση.
Ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά τα οποία είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα εντός της ΕΕ.
«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφύγουν την επιβολή επιπλέον ταξιδιωτικών περιορισμών όπως η καραντίνα, η απομόνωση ή η διενέργεια ελέγχων εκτός αν θεωρούνται απαραίτητοι και αναλογικοί για την προστασία της δημόσιας υγείας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε δηλώσεις του ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Didier Raiders υποστήριξε ότι «το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID θα χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρώπη από την 1η Ιουλίου».
Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης ανέφερε, επίσης, ότι όταν ληφθεί η απόφαση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να ανοίξουν τα σύνορα της ΕΕ, οι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα, από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ με ένα αποδεικτικό εμβολιασμού, ανάρρωσης, ή αρνητικού τεστ που θα πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
8678685875578578567658.JPG
 Άπιαστο όνειρο η ανοσία για την Αφρική

Σχεδόν το 90% των χωρών της Αφρικής δεν θα πετύχει τον παγκόσμιο στόχο να έχει ανοσοποιηθεί τουλάχιστον το ένα δέκατο του πληθυσμού κατά της COVID-19 ως τον Σεπτέμβριο τους 2021 αναφέρει ο ΠΟΥ, ο οποίος ζητά να διανεμηθούν επειγόντως τουλάχιστον 225 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, καθώς όπως υποστηρίζει είναι «ζήτημα ζωής ή θανάτου».
«Μόνο 7 από τις συνολικά 54 αφρικανικές χώρες μπορούν να πετύχουν τον στόχο αυτό
Χρειάζονται επειγόντως τουλάχιστον 225 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 ώστε η πλειονότητα των χωρών να καταφέρει να πετύχει τον στόχο ως τον Σεπτέμβριο» ανέφερε η διευθύντρια του ΠΟΥ στην Αφρική.
Η Αφρική έχει καταγράψει επισήμως σχεδόν 5 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού και απειλείται άμεσα από τρίτο κύμα της επιδημίας.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται «εβδομάδα την εβδομάδα».
«Η πανδημία παρουσιάζει τάση ανόδου σε δέκα αφρικανικές χώρες, ανάμεσά τους τέσσερις στις οποίες την εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκε άνοδος μεγαλύτερη του 30% στον αριθμό των νέων κρουσμάτων» προειδοποίησε ο ΠΟΥ.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των νέων κρουσμάτων εντοπίστηκαν στην Αίγυπτο, τη Νότια Αφρική, την Τυνησία, την Ουγκάντα και τη Ζάμπια.
Περισσότερα από τα μισά σε εννέα χώρες της νότας Αφρικής.
Στην Αφρική έχει διανεμηθεί περίπου το 1% των 2,2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως.
Μόλις το 2% του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων της ηπείρου έχει λάβει μία δόση και μόλις 9,4 εκατομμύρια Αφρικανοί είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που οι παραδόσεις εμβολίων έχουν σχεδόν σταματήσει στην ήπειρο, 14 αφρικανικές χώρες έχουν ήδη χρησιμοποιήσει από το 80% ως το 100% των ποσοτήτων που παρέλαβαν μέσω COVAX.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης