Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εγκρίνει στις 17/6 η Κομισιόν το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης - Στο 13% η προκαταβολή

Εγκρίνει στις 17/6 η Κομισιόν το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης - Στο 13% η προκαταβολή

Ημερομηνίες – ορόσημα για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης θα θέσει η Κομισιόν σε κάθε χώρα

Σχετικά Άρθρα
Στις 17 Ιουνίου 2021 αναμένεται να εγκριθεί το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση των κονδυλίων προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, την ερχόμενη εβδομάδα θα επισημοποιηθεί η έγκριση του Εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης των 30,5 δισ. ευρώ από την Κομισιόν.
Το πράσινο φως από την Κομισιόν θα ανοίξει το δρόμο για την έλευση της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ για επενδύσεις μέσα στο καλοκαίρι αλλά και για την έλευση του πρώτου πακέτου κονδυλίων από το REACT EU αξίας 1,7 δις. ευρώ τα οποία θα καλύψουν δαπάνες για μέτρα στήριξης.
Όπως προβλέπει η τελευταία συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι χώρες μέλη θα λάβουν προκαταβολή 13% του συνολικού ποσού που τους έχει κατανεμηθεί από το Ταμείο Ανάπτυξης της ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα θα αρχίσουν να διατίθενται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να στηρίξουν την αρχική ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι 6 άξονες του Ταμείου Ανάκαμψης

  • την πράσινη μετάβαση,
  • τον ψηφιακό μετασχηματισμό,
  • την έξυπνη, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη και απασχόληση,
  • την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή και
  • τις πολιτικές για την επόμενη γενιά, τα παιδιά και τους νέους, περιλαμβανομένης της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων.

Mε βάση τη συμφωνία, τουλάχιστον το 37% των δαπανών κάθε εθνικού σχεδίου ανάκαμψης θα πρέπει να στηρίζουν τους στόχους για το κλίμα, ενώ τουλάχιστον το 20% των δαπανών θα πρέπει να στηρίζουν την ψηφιακή μετάβαση.
Τα σχέδια ανάκαμψης αναμένεται να συμβάλλουν και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσκολιών που καταγράφονται στις συστάσεις για κάθε κράτος - μέλος στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, το οποίο αποτελεί το πλαίσιο για τον συντονισμό των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών στην ΕΕ.
Η συμφωνία επιφυλάσσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έναν ισχυρό ρόλο στη διακυβέρνηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ένας τακτικός «διάλογος για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα» θα δίνει τη δυνατότητα στο Κοινοβούλιο να καλεί την Κομισιόν για τη συζήτηση διάφορων θεμάτων σχετικών με το Ταμείο.

Ημερομηνίες – ορόσημα για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης θα θέσει η Κομισιόν σε κάθε χώρα

Σύμφωνα με διαρροές όλο το προηγούμενο διάστημα, η Κομισιόν αναζητεί τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχονται οι κυβερνήσεις στο μέτωπο της διαχείρισης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να αποφευχθούν πρακτικές κακοδιαχείρισης και απατών που είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν.
Όπως έχουν αποκαλύψει οι Financial Times, φαίνεται αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν προσκρούσεις από το σχεδιασμό έως την εφαρμογή.
Ένα βασικό ερώτημα είναι πώς τα ορόσημα - τα συγκεκριμένα παραδοτέα που θα συμπεριληφθούν στα τελικά σχέδια - θα καθοριστούν.
Σε αυτό το σημείο, η Κομισιόν θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη συμφωνία αποδεκτών ορόσημων και στην αξιολόγηση τους εάν έχουν επιτευχθεί.

Αυστηρή η επίβλεψη της Κομισιόν

Σύμφωνα με πληροφορίες των FT, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις εθνικές πρωτεύουσες, η πρόκληση της σύνθεσης πολυετών σχεδίων δαπανών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ήταν από μόνη της μια νέα άσκηση για τις κυβερνήσεις - ειδικά όταν η επιτροπή η ίδια έχει υιοθετήσει μια προληπτική προσέγγιση για να διασφαλίσει ότι όταν μια κυβέρνηση υποβάλει ένα σχέδιο, υπάρχει μικρή πιθανότητα να μην εγκριθεί.
Παραδόξως, αντί αυτής της μαζικής μεταφοράς κεφαλαίων που φέρνει στο προσκήνιο τη διακριτή αντίθεση μεταξύ των «υπεύθυνων» πιστωτικών κρατών και των «αδίστακτων» χρεωστών, οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την τελευταία κρίση αναδύονται με μάλλον θετικό φως.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, «τα περισσότερα σχέδια θα είναι υψηλής ποιότητας - πολύ καλά και πολύ φιλόδοξα».

Η παρακολούθηση των «ατάκτων»

Η σκληρή εμπειρία της προηγούμενης δεκαετίας από μερικές χώρες, στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, έχει οδηγήσει την Κομισιόν να δράσει προληπτικά.
Επίσης, δεν φαίνεται πιθανό οι βόρειοι να σκοπεύουν να τραβήξουν το φρένο έκτακτης ανάγκης στις εκταμιεύσεις.
Ένας αξιωματούχος από ένα βόρειο κράτος μέλος είπε στους FT ότι η παρακολούθηση των πιθανών «αμαρτωλών» θα ήταν πολύ χρονοβόρα: «Υπολογίζουμε στην Επιτροπή για να λάβει τα κατάλληλα μέτρα».
Αυτό δεν σημαίνει ότι μια πρωτοβουλία δαπανών τόσο μεγάλη και νέα έρχεται με κίνδυνο.
Έτσι, δημιουργείται η ανάγκη αλλά και η ευκαιρία να βελτιωθούν τα εργαλεία της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς.
Φαίνεται αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν προσκρούσεις από το σχεδιασμό έως την εφαρμογή.
Ένα βασικό ερώτημα είναι πώς τα ορόσημα - τα συγκεκριμένα παραδοτέα που θα συμπεριληφθούν στα τελικά σχέδια - θα καθοριστούν.
Εδώ, πάλι, η επιτροπή θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη συμφωνία αποδεκτών ορόσημων και στην αξιολόγηση τους εάν έχουν επιτευχθεί.
Εάν όλα πάνε καλά, το πακέτο "Next Generation EU" θα χρηματοδοτήσει καλές επενδύσεις και θα προκαλέσει χρήσιμες μεταρρυθμίσεις, καταλήγουν οι FT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης