Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid: Δωρεά 1 δισ. εμβολίων στους φτωχούς - SOS από Αφρική - ΠΟΥ σε ΕΕ: Δεν τελειώσατε

Covid: Δωρεά 1 δισ. εμβολίων στους φτωχούς - SOS από Αφρική - ΠΟΥ σε ΕΕ: Δεν τελειώσατε
Σε 20,4 εκατομμύρια εμβολιασμούς προχώρησε χθες 10/6 η Κίνα
Σχετικά Άρθρα

Τη δωρεά 1 δις δόσεων εμβολίων στα φτωχότερα κράτη του πλανήτη προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας του κορωνοϊού αναμένεται να αποφασίσουν οι ηγέτες της G7, τη στιγμή που η Αφρική διατυπώνει κραυγή αγωνίας με τον ΠΟΥ να ζητά επειγόντως την χορήγηση τουλάχιστον 225 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων προκειμένου να υπάρξει μια – έστω και υποτυπώδης – προστασία έναντι του ιού.
Η G7 εκτιμάται πως θα ζητήσει παράλληλα από τον ΠΟΥ να διεξάγει μια νέα, διεθνή έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού, κάτι που ζητούν επιτακτικά πλέον οι ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ.
Πάντως, η ειλημμένη απόφαση για τη δωρεάν διανομή 1 δις δόσεων εμβολίων θεωρείται από πολλές οργανώσεις ως «σταγόνα στον ωκεανό», καθώς εκτιμάται ότι περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι εξαρτημένοι για τον εμβολιασμό τους από το μηχανισμό COVAX που δημιουργήθηκε με απώτερο στόχο τη δικαιότερη διανομή των εμβολίων.
Απόδειξη άλλωστε της ανισοκατανομής των εμβολίων είναι πως τη στιγμή που η Μ. Βρετανία έχει εμβολιάσει με τουλάχιστον μια δόση το 77% του πληθυσμού της, οι ΗΠΑ το 64% και η Ευρώπη σχεδόν το 50%, στην Αφρική μια δόση έχει λάβει μόλις το 2% του συνολικού πληθυσμού της.
Επιστήμονες και ειδικοί επισημαίνουν με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο πως η πανδημία θα τελειώσει από τη στιγμή που όλες οι χώρες του πλανήτη θα έχουν εμβολιαστεί.
Οργανώσεις υποστηρίζουν πως αν τελικά η G7 αποφασίσει να διανείμει μόλις 1 δις δόσεις εμβολίων, τότε η Σύνοδος θα είναι η απόλυτη αποτυχία, μια και εκτιμάται ότι χρειάζεται να διατεθούν τουλάχιστον 11 δις δόσεις εμβολίων, τη στιγμή πάντως που ο ΠΟΥ προειδοποιεί την Ευρώπη να μην μειώσει την επαγρύπνηση της διότι το επίπεδο της ανοσοποίησης είναι ακόμη χαμηλό για να επιτρέψει να αποφευχθεί νέο κύμα.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 174.949.567 και οι νεκροί 3.775.261
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.427.288 κρούσματα και 598.756 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 29.274.823 και τρίτη σε νεκρούς με 363.079
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 482.019 και τρίτη σε κρούσματα με 17.210.969
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.791.608
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.313.098 και έκτη η Ρωσία με 5.120.578
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.558.933 
Καταγραφή_74.JPG

Ανησυχία για το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα – Είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό

Κατά 60% πιο μεταδοτικό από αυτό που κυριαρχούσε προηγουμένως στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού, το οποίο είναι πλέον κυρίαρχο στη Βρετανία, όπως δείχνει μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα 11/6, τρεις ημέρες πριν από την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης για την άρση των τελευταίων περιορισμών.
Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Mat Hancock είχε δηλώσει πρόσφατα ότι το Δέλτα, το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, είναι κατά 40% πιο μεταδοτικό.
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή των βρετανικών υγειονομικών αρχών (Public Health England), 42.323 κρούσματα (έναντι 29.892 πριν από μια εβδομάδα) αυτού του στελέχους έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, όπου το Δέλτα αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται.
Η υγειονομική αρχή της Βρετανίας έκρινε ωστόσο «ενθαρρυντικό» το ότι παρατηρεί πως η αύξηση αυτή δεν συνοδεύεται από μια αύξηση των νοσηλειών στα ίδια ποσοστά.
Περίπου χίλιοι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό βρίσκονται σήμερα στα βρετανικά νοσοκομεία.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίζει να μετριάζει τον αντίκτυπο αυτού του παραλλαγμένου στελέχους» στους πληθυσμούς στους οποίους ο αριθμός των ανθρώπων που έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 είναι αυξημένος, υπογράμμισε η υπηρεσία υγείας της Βρετανίας.
Αν και ο εμβολιασμός, η καλύτερη άμυνά μας μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, δεν τον εξαλείφει, υπογράμμισε η γενική διευθύντρια της βρετανικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας Jenny Harris.
Η Βρετανία, η πιο πληγείσα χώρα της Ευρώπης με σχεδόν 128.000 θανάτους από την COVID-19, πραγματοποιεί μαζική εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία έχει επιτρέψει τη χορήγηση και των δύο δόσεων εμβολίων κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 77% των ενηλίκων της σε έξι μήνες.
Έπειτα από ένα παρατεταμένο lockdown τον χειμώνα, η κυβέρνηση ήρε προοδευτικά τους περιορισμούς, αλλά η άρση των τελευταίων μέτρων, η οποία προβλεπόταν αρχικά για τις 21 Ιουνίου, απειλείται από την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, η οποία ξεπερνά τα 6.000 ή και τα 7.000 νέα κρούσματα καθημερινά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Times, η κυβέρνηση του B. Johnson εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να μεταθέσει αυτήν την ημερομηνία κατά τέσσερις εβδομάδες.
Η ανακοίνωση της απόφασής της αναμένεται τη Δευτέρα. 

ΕCDC: Απέχει πολύ από το τείχος ανοσίας η Ευρώπη – Απειλή οι μεταλλάξεις

Παρά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι έχει εμβολιαστεί πάνω από το 50% των ενήλικων Ευρωπαίων πολιτών και παρά τη βεβαιότητα ότι έως τα μέσα Ιουλίου θα έχει επιτευχθεί το τείχος ανοσίας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων, ECDC προειδοποιεί για την πορεία της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τονίζοντας ότι η ανοσία του πληθυσμού απέχει πολύ από το να επιτευχθεί στην ΕΕ/ΕΟΧ(Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) και απευθύνει προειδοποίηση για τους κινδύνους από την πρόωρη άρση των μέτρων.
Ο ECDC καταγράφει ότι οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη αναφέρουν φθίνουσες τάσεις στα ποσοστά ειδοποιήσεων 14 ημερών για την COVID-19, τη χρήση νοσοκομείων και μονάδων εντατικής θεραπείας (ICU) και τη θνησιμότητα.
Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η μετάδοση SARS-CoV-2 παραμένει διαδεδομένη σε μεγάλο μέρος της ΕΕ
Σύμφωνα με το ECDC, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε ολόκληρη την Ευρώπη παραμένει ευάλωτο στον ιό και η ανοσία του πληθυσμού απέχει πολύ από το να επιτευχθεί.
Από τις 3 Ιουνίου, η μέση αθροιστική λήψη εμβολίων στον ενήλικο πληθυσμό ΕΕ/ΕΟΧ (ηλικίας 18 ετών και άνω) έφτασε το 46,2% για τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και το 22,3% για την πλήρη πορεία εμβολιασμού.
Το υψηλότερο επίπεδο πρόσληψης εμβολίου παρατηρήθηκε στους ηλικιωμένους ηλικίας 80+.
Ο ECDC αναφέρει ακόμα ότι η εμφάνιση και εξάπλωση των μεταλλάξεων ανησυχίας, που είναι δυνητικά πιο μεταδοτικές ή προκαλούν πιο σοβαρή ασθένεια ή διαφεύγουν από φυσική ή ανοσία που προκαλείται από εμβόλιο, απαιτεί ισχυρά μέτρα επιτήρησης και ενισχυμένα μέτρα για να σταματήσει, να καθυστερήσει ή να μειωθεί η εξάπλωση.
Ο κίνδυνος εισαγωγής νέων παραλλαγών στην ΕΕ σχετίζεται στενά με την εξέλιξη της πανδημίας τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ, τονίζει το ECDC.

EE: «Όχι» σε 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της J&J

Δεν κάνει χρήση του option για πρόσθετη αγορά 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να δωρίσει άλλες 100 εκατ. δόσεις - αν τις παραγγείλει τελικά.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει την επιδείνωση της εμπιστοσύνης της ΕΕ στο μονοδοσικό εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας, το οποίο αρχικά θεωρήθηκε «κρίσιμο» για την επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη.
Στη συνέχεια, όμως, κατέστη εφεδρική επιλογή, λόγω προβλημάτων στην ασφάλεια και στον εφοδιασμό του.
Στα τέλη Μαρτίου η ΕΕ δεν αξιοποίησε τον όρο να παραγγείλει 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις.
Βάσει της σύμβασης που είχε υπογραφεί, η ΕΕ παρήγγειλε 200 εκατομμύρια δόσεις και είχε την επιλογή να αγοράσει άλλα 200 εκατομμύρια.
Η προθεσμία για τις υπόλοιπες 100 εκατομμύρια δόσεις λήγει στα τέλη Ιουνίου, αλλά δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση σχετικά με το αν θα αξιοποιηθεί η επιλογή από την Ένωση.
Τα προβλήματα στις παραδόσεις των εμβολίων, από πλευράς Johnson & Johnson ενδέχεται να έχουν παίξει ρόλο στις αποφάσεις της ΕΕ.
Ως μέρος της αρχικής παραγγελίας, η J&J δεσμεύτηκε να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις
στην Ένωση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποστείλει περίπου 12 εκατομμύρια, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ «έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις τρέχουσες καθυστερήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
765757567474747574567745754675.JPG
Σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό κατά του covid

Σε ισχύ θα τεθεί από την 1η Ιουλίου το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid, το οποίο αναμένεται να διευκολύνει τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 546 ψήφους υπέρ, 93 κατά και 51 αποχές ενέκρινε το εν λόγω πιστοποιητικό.
Το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται από τις κρατικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή.
Θα πιστοποιεί ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ή έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ή έχει αναρρώσει από την μόλυνση.
Ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά τα οποία είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα εντός της ΕΕ.
«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφύγουν την επιβολή επιπλέον ταξιδιωτικών περιορισμών όπως η καραντίνα, η απομόνωση ή η διενέργεια ελέγχων εκτός αν θεωρούνται απαραίτητοι και αναλογικοί για την προστασία της δημόσιας υγείας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε δηλώσεις του ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Didier Raiders υποστήριξε ότι «το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID θα χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρώπη από την 1η Ιουλίου».
Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης ανέφερε, επίσης, ότι όταν ληφθεί η απόφαση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να ανοίξουν τα σύνορα της ΕΕ, οι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα, από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ με ένα αποδεικτικό εμβολιασμού, ανάρρωσης, ή αρνητικού τεστ που θα πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

ΗΠΑ: Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με πανδημία – 500 εκατ. δόσεις σε φτωχές χώρες

Την ανάγκη να εξεταστεί ο εμβολιασμός κατά της covid και των παιδιών κάτω των 12 ετών επισημαίνουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες επισημαίνουν πως οι ΗΠΑ δεν έχουν τελειώσει ακόμα με την πανδημία.
«Εάν η πανδημία είχε περάσει, αυτό δεν θα ήταν ζήτημα, αλλά ακόμα δεν είμαστε εκεί.
Οι παραλλάξεις είναι εδώ και γίνονται ακόμα πιο μολυσματικές.
Πιστεύω πως όταν έρθει ο χειμώνας, θα δούμε και πάλι έξαρση του ιού, επομένως θα χρειαστούμε ένα εμβόλιο» ανέφερε ο Paul Offit, σύμβουλος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.
Αν και σχεδόν το 64% των Αμερικάνων ενηλίκων έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού και το 53% εκτιμάται πως έχει ανοσοποιηθεί πλήρως, αντίστοιχες προειδοποιήσεις απηύθυνε και ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci, ο οποίος υποστήριξε πως είναι αρκετά πρόωρο να μιλήσει κανείς για νίκη κατά του κορωνοϊού, καθώς οι παραλλάξεις του ιού παραμένουν απειλή.
Για αυτό το λόγο ο Fauci καλεί όλους τους Αμερικάνους να εμβολιαστούν μια και η ινδική παράλλαξη του ιού ευθύνεται για σημαντική άνοδο στις λοιμώξεις, ειδικά στον νεότερο πληθυσμό.
Μάλιστα ο Fauci υπογράμμισε ότι η ινδική μετάλλαξη δεν αποκλείεται να πάρει τη θέση της βρετανικής και να επικρατήσει στις περισσότερες χώρες.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα διαθέσουν δωρεάν 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων των Pfizer/BioNTech την επόμενη διετία σε φτωχές χώρες.
Οι 200 εκατομμύρια δόσεις θα δοθούν εντός του 2021 και οι υπόλοιπες το 2022.
Όλες οι δόσεις θα διοχετευτούν μέσω του μηχανισμού COVAX και θα κατευθυνθούν στις 92 πιο φτωχές χώρες του κόσμου.
8678685875578578567658.JPG
Κίνα: 20,4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε μια ημέρα

Περίπου 20,4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων χορήγησαν χθες Πέμπτη 10/6 οι αρμόδιες αρχές της Κίνας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί σε όλη την χώρα στις 845 εκατομμύρια.
Ωστόσο, αναφέρεται πως για να επιτευχθεί ο στόχος της ανοσοποίησης του 80% πληθυσμού και της επίτευξης του τείχους ανοσίας έως τα τέλη του 2021, θα πρέπει να εμβολιαστούν και τα παιδιά.
Ήδη οι αρμόδιες αρχές ενέκριναν την χορήγηση του εμβολίου της Sinovac για τα παιδιά ηλικίας 3 έως 17 ετών, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το πότε θα αρχίσουν αυτοί οι εμβολιασμοί.

Ινδία: Πάνω από 363.000 οι νεκροί

Σε ύφεση και σε πορεία αποκλιμάκωσης είναι η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, η οποία πάντως μετρά πάνω από 363.000 νεκρούς.
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Ινδίας, οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων και των θανάτων μειώνονται.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 3.403 θάνατοι, ενώ επιβεβαιώθηκαν 91.702 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά η Ινδία μετρά 363.079 νεκρούς επί συνόλου 29,3 εκατομμυρίων μολύνσεων.
Σημειώνεται πως χθες Πέμπτη 10/6 το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 6.148 νεκρούς σε μια ημέρα – ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί σε μια χώρα από την έναρξη της πανδημίας -, αν και διευκρίνισε πως στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβανόταν η αναθεώρηση του απολογισμού του ομόσπονδου κράτους Bihar, ενός από τα φτωχότερα της Ινδίας, σε πάνω από 9.400 νεκρούς από 5.400.
Ο υψηλότερος αριθμός θανάτων εξαιτίας της COVID-19 που έχει καταγραφεί ποτέ μέσα σε μια μέρα σε οποιαδήποτε χώρα είναι 5.444 και είχε καταγραφεί στις ΗΠΑ τη 12η Φεβρουαρίου.

Άπιαστο όνειρο η ανοσία για την Αφρική

Σχεδόν το 90% των χωρών της Αφρικής δεν θα πετύχει τον παγκόσμιο στόχο να έχει ανοσοποιηθεί τουλάχιστον το ένα δέκατο του πληθυσμού κατά της COVID-19 ως τον Σεπτέμβριο τους 2021 αναφέρει ο ΠΟΥ, ο οποίος ζητά να διανεμηθούν επειγόντως τουλάχιστον 225 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, καθώς όπως υποστηρίζει είναι «ζήτημα ζωής ή θανάτου».
«Μόνο 7 από τις συνολικά 54 αφρικανικές χώρες μπορούν να πετύχουν τον στόχο αυτό
Χρειάζονται επειγόντως τουλάχιστον 225 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 ώστε η πλειονότητα των χωρών να καταφέρει να πετύχει τον στόχο ως τον Σεπτέμβριο» ανέφερε η διευθύντρια του ΠΟΥ στην Αφρική.
Η Αφρική έχει καταγράψει επισήμως σχεδόν 5 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού και απειλείται άμεσα από τρίτο κύμα της επιδημίας.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται «εβδομάδα την εβδομάδα».
«Η πανδημία παρουσιάζει τάση ανόδου σε δέκα αφρικανικές χώρες, ανάμεσά τους τέσσερις στις οποίες την εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκε άνοδος μεγαλύτερη του 30% στον αριθμό των νέων κρουσμάτων» προειδοποίησε ο ΠΟΥ.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των νέων κρουσμάτων εντοπίστηκαν στην Αίγυπτο, τη Νότια Αφρική, την Τυνησία, την Ουγκάντα και τη Ζάμπια.
Περισσότερα από τα μισά σε εννέα χώρες της νότας Αφρικής.
Στην Αφρική έχει διανεμηθεί περίπου το 1% των 2,2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως.
Μόλις το 2% του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων της ηπείρου έχει λάβει μία δόση και μόλις 9,4 εκατομμύρια Αφρικανοί είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που οι παραδόσεις εμβολίων έχουν σχεδόν σταματήσει στην ήπειρο, 14 αφρικανικές χώρες έχουν ήδη χρησιμοποιήσει από το 80% ως το 100% των ποσοτήτων που παρέλαβαν μέσω COVAX.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης