Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΑΕΠ των G20 επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα - Εντυπωσιακή ανάκαμψη από Κίνα

Το ΑΕΠ των G20 επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα - Εντυπωσιακή ανάκαμψη από Κίνα
Η Ομάδα των Είκοσι (G20) ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη είδαν το ΑΠΕ τους να επανέρχεται το πρώτο τρίμηνο του 2021

Η Ομάδα των Είκοσι (G20) ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη είδαν το ΑΕΠ τους να επανέρχεται το πρώτο τρίμηνο του 2021 στα προ πανδημίας επίπεδα, με τον ρυθμό ανάκαμψης των οικονομιών όμως να εμφανίζει μεγάλες διαφοροποιήσεις.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ των G20 διευρύνθηκε κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ομάδας των Είκοσι ανέκαμψε στο 3,4% το πρώτο τρίμηνο του 2021, μετά από συρρίκνωση 0,7% που καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Η Κίνα, όπου ξέσπασε αρχικά η πανδημία του κορονοϊού, σημείωσε την υψηλότερη ανάπτυξη σε ετήσια βάση (18,3%), ενώ στον αντίποδα το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση (-6,1%).
Η εικόνα στην Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα κακή κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου η περιοχή επλήγει από το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η Ινδία, η Τουρκία και η Κίνα (το ΑΕΠ των οποίων είχε ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα ήδη από το προηγούμενο τρίμηνο) συνέχισαν να ανακάμπτουν και το πρώτο τρίμηνο του 2021, με ρυθμούς 2,1%, 1,7% και 0,6% αντίστοιχα.
Στα προ πανδημίας επίπεδα επέστρεψε η ανάπτυξη και σε Αυστραλία, Νότια Κορέα και Βραζιλία κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Οι ουραγοί

Οι ρυθμοί ανάπτυξης στις υπόλοιπες οικονομίες των G20, ωστόσο, εξακολουθούν να υστερούν σε σύγκριση με τις προ πανδημίας επιδόσεις τους, με τις αποκλίσεις μεταξύ των χωρών το πρώτο τρίμηνο του 2021 να είναι εντυπωσιακές.
Στις ΗΠΑ ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους στο 1,6% από 1,1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, ενώ αύξηση του ΑΕΠ κατέγραψε και η Ιταλία.
Αντίθετα, Ινδονησία, Καναδάς, Νότια Αφρική και Μεξικό έτρεξαν με χαμηλότερο ρυθμό.

Στον αντίποδα, συρρίκνωση του ΑΕΠ εμφάνισαν η Γερμανία (-1,8% μετά από ανάπτυξη 0,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2020), το Ηνωμένο Βασίλειο (-1,5%, μετά από αύξηση 1,3% στο τέλος του προηγούμενου έτους), η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία, όπου μάλιστα το ΑΕΠ συρρικνώθηκε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, αν και με βραδύτερο ρυθμό (-0,1%, μετά από πτώση 1,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2020).
Συνολικά, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη υστέρηση σε σύγκριση με το επίπεδο των ΑΕΠ τους προ πανδημίας, με αποκλίσεις -8,7% και -6,4% αντίστοιχα.
Υστέρηση άνω του 4% εμφάνισαν επίσης η Γερμανία, η Γαλλία, η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης