Διεθνή

Ιράν: Συμφωνήσαμε σε κατάργηση 1.000 πτυχών κυρώσεων των ΗΠΑ - Απώλειες στο πετρέλαιο εν όψει αύξηση της προσφοράς

Ιράν: Συμφωνήσαμε σε κατάργηση 1.000 πτυχών κυρώσεων των ΗΠΑ  - Απώλειες στο πετρέλαιο εν όψει αύξηση της προσφοράς

Δηλώσεις του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν, Abbas Araqchi, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου

Σχετικά Άρθρα
Την άρση 1.000 εκ των 1.500 πτυχών των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά του Ιράν φαίνεται να έχουν καταλήξει οι τελευταίοι πέντε γύροι διαβουλεύσεων για το ζήτημα των πυρηνικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Βιέννη, με τις υπόλοιπες 500 να αποτελούν ακόμη αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών, ανέφεραν ιρανικές κοινοβουλευτικές πηγές του ιρανικού ημιεπίσημου πρακτορείου Tasnim και αναμεταδίδει ο ιστότοπος MENAFN, όπως μεταδίδει το Reuters την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2021.

Διαπραγματεύσεις

O αριθμός δόθηκε από τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν, Abbas Araqchi, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ιρανικού κοινοβουλίου.
Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των διαπραγματευτών του Ιράν και της ομάδας 4+1, δηλαδή Ρωσίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Κίνας, συν την Γερμανία, προγραμματίζεται για αργότερα εντός της εβδομάδας.
Σύμφωνα με τον Araqchi, όπως ανέφερε η κοινοβουλευτική πηγή του Tasnim, δεν έχουν καταλήξει στη μορφή που θα λάβει η επικύρωση από πλευράς Ιράν της άρσης των κυρώσεων.

Πυρηνική συμφωνία

Οι ΗΠΑ, επί κυβέρνησης Trump, είχαν αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία του 2015, που είχε συναφθεί επί κυβέρνησης Obama, και είχαν επιβάλει εκ νέου σκληρές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης για το ζήτημα του πυρηνικού της προγράμματος.
Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση Βiden έχει δείξει διάθεση επανόδου σε «ήρεμα νερά» με το Ιράν και διαπραγματεύεται πιθανή επιστροφή της στο πλαίσιο της συμφωνίας, που έχει ως στόχο την αποτροπή της απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Πετρέλαιο

Η είδηση οδήγησε σε διεύρυνση των απωλειών του πετρελαίου, με το brent παράδοσης Αυγούστου να υποχωρεί κατά 0,47%, στα 71,87 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI Ιουλίου να χάνει 0,41%, στα 69,64 δολ. το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης