Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Από 12/6 μουσική στην εστίαση και κυκλοφορία έως τις 01:30 - Άγνωστο τι θα γίνει με τα self test

Από 12/6 μουσική στην εστίαση και κυκλοφορία έως τις 01:30 - Άγνωστο τι θα γίνει με τα self test
Άνοιξαν από σήμερα 10/6 όλα τα εμβόλια για τους 25 – 29 ετών
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Η συνεχής αποκλιμάκωση της έντασης της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, η βελτίωση της εικόνας στα νοσοκομεία, η πορεία των εμβολιασμών αλλά και το επικείμενο μεγάλο άνοιγμα του τουρισμού από την 1η Ιουλίου έχουν ως αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά στην κανονικότητα, όπως άλλωστε δείχνουν και οι χθεσινές αποφάσεις των επιστημόνων με την άρση και άλλων περιοριστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα, από το ερχόμενο Σάββατο 12/6 επιστρέφει και πάλι η μουσική στην εστίαση, διευρύνεται το ωράριο κυκλοφορίας έως τις 01:30 (από 00:30 που είναι σήμερα) ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των θεατών σε θεατρικές παραστάσεις.
Περαιτέρω ανοίγματα και χαλάρωση των περιορισμών αναμένεται από την 1η Ιουλίου, όταν και πρόκειται να αρθεί πλήρως η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.
Πρόκειται για μέτρα και κινήσεις που απεικονίζουν τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, η οποία εν πολλοίς βασίζεται τόσο στην πορεία των εμβολιασμών όσο και στις καλές καιρικές συνθήκες.
Σημειώνεται πως σε μια προσπάθεια περαιτέρω ώθησης της εμβολιαστικής εκστρατείας ανοίγει από σήμερα 10/6 η πλατφόρμα με όλα τα εμβόλια για τους ανθρώπους ηλικίας 25 - 29 ετών ενώ στα τέλη Ιουνίου αναμένεται να αρχίσουν και οι κατ’οίκον εμβολιασμοί.
Βασικό μέλημα και «στοίχημα» για την κυβέρνηση είναι να διατηρηθεί «ζεστό» το εμβολιαστικό «ρεύμα» έτσι ώστε μέσα στο καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, ποσοστό που σημαίνει ότι θα έχει κτιστεί το περίφημο τείχος της ανοσίας, το οποίο με τη σειρά του θα αποτρέψει ένα δ’ κύμα της επιδημίας από το φθινόπωρο και μετά, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την κοινωνία και την οικονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε η κυβέρνηση μελετά να καταθέσει νομοθετικές ρυθμίσεις τόσο για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε διάφορους τομείς του δημόσιου τομέα – π.χ. υγειονομικούς, εργαζόμενους σε γηροκομεία – όσο και για την παροχή διευκολύνσεων, «προνομίων» στους εμβολιασμένους, περιμένοντας την επόμενη εβδομάδα και το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής.

Τα νέα μέτρα – Τι αλλάζει από 12/6

  1. Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.
  2. Από το Σάββατο 12 Ιουνίου διερύνεται το ωράριο κυκλοφορίας κυκλοφορίας κατά 1 ώρα. Η απαγόρευση θα ξεκινά στις 01.30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί - όπως και σήμερα - έως τις 05:00 το πρωί, ενώ από την 1η Ιουλίου - και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν - το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά να ισχύει.
  3. Από το Σάββατο 12 Ιουνίου θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες.
  4. Επίσης, από το Σάββατο 12 Ιουνίου επανεκκινούν τη λειτουργία τους καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές, και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.
  5. Από το Σάββατο 12 Ιουνίου, από τις 06:00 το πρωί, αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων. Σε 70% έως 5.000 θέσεων και 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Εάν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.
  6. Επίσης, για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ.
  7. Επιπρόσθετα, από την 1η Ιουλίου το όριο για τις υπηρεσίες catering-δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα από 100, που είναι αυτή τη στιγμή.
  8. Τέλος, όσον αφορά τις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο σε περιφερειακές ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Στους 12.370 οι νεκροί

Τα νέα 10/6 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 781, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 413.170, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 31 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.523 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eod1_0.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 24, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.370 θάνατοι.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 376 (χθες 381).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
eod2_0.jpg
To 88% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.539 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 102 (ημερήσια μεταβολή -3,77%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 133 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
xartis10_6.jpg


Ανοίγουν 420.300 νέα ραντεβού για τρία από τα τέσσερα εμβόλια

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι ανοίγουν περισσότερα από 400.000 νέα ραντεβού με τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της Johnson & Johnson.
Ο Βασίλης Κικίλιας περιέγραψε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η οποία παρουσιάζει σημαντική βελτίωση με μέσο όρο 1.056 κρούσματα την ημέρα και με το δείκτη θετικότητας κάτω από το 3%.
Εντούτοις παρατηρείται αύξηση στις νεώτερες ηλικιακές ομάδες.
Όλες οι περιοχές παρουσιάζουν μείωση κρουσμάτων, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελειώσαμε με την πανδημία».

  • 4.084.134 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 39% του πληθυσμού
  • 2.488.302 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 23,7%.

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι ανοίγουν 420.300 ραντεβού με τα εμβόλια Phizer, Moderna και Johnson & Johnson στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.
Πιο αναλυτικά, 240.000 ραντεβού για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, 96.300 για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και 84.000 για το εμβόλιο της Moderna.
Επίσης από την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες ηλικίας 25 - 29 ετών για ραντεβού με τα τρία παραπάνω εμβόλια.
Στο τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων συμπολιτών μας, με τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών, με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Τέλος ο υπουργός Υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, υγειονομικούς και άλλους, οι οποίοι υποφέρουην σε μεγάλο ποσοστό από το αποκαλούμενο σύνδρομο «burnout».
Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε πρόγραμμα ύψους 7,5 εκ. ευρώ.
Η δράση του Υπουργείου Υγείας που ενδέχεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικά Πανεπιστήμια, περιλαμβάνει την καταγραφή των υγειονομικών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας, την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τα επίπεδα του στρες που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υφίστανται, την ανάπτυξη προτύπων βιωματικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε αυτούς, αλλά και στους φορείς όπου εργάζονται.

Τι θα γίνει με τα self test από 19/6

Αλλαγές όμως είναι πιθανό να υπάρξουν από τις 19 Ιουνίου και στον τρόπο διάθεσης των self test, μετά την άρνηση των Φαρμακευτικών Συλλόγων να συμμετάσχουν στη διάθεση τους.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι υπάρχει συμφωνία με τους φαρμακοποιούς για τη διάθεση των self test έως τις 19/6, τονίζοντας όμως πως το εργαλείο αυτό θα συνεχιστεί και κατά συνέπεια θα αναζητηθούν άλλα κανάλια διανομής τους από την ημερομηνία αυτή και μετά.
Αν και οι διαβουλεύσεις με τα φαρμακεία συνεχίζονται, δεν αποκλείεται στα νέα κανάλια διανομής να είναι τα σούπερ μάρκετ.
Μάλιστα οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την αντίδραση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο οποίος αποφάσισε να αναστείλει τη δωρεάν διάθεση των self test στους δικαιούχους και την επιστροφή των αδιάθετων ποσοτήτων στις φαρμακαποθήκες.
Πάντως σε ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κάλεσε τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης να σεβαστεί τη συμφωνία που υπεγράφη με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.
Σημειώνεται πως έως σήμερα έχουν διανεμηθεί συνολικά 24.385.261 self test σε 4.284.111 πολίτες.
Έχουν πραγματοποιηθεί 17.877.723 ψηφιακές δηλώσεις από 3.384.731 πολίτες και κατόπιν μοριακού ή rapid τεστ έχουν επιβεβαιωθεί ως θετικά κρούσματα 30.605 πολίτες.

Σκέρτσος: Η δωρεάν διάθεση θα συνεχιστεί από άλλα κανάλια διανομής


Την ολοκλήρωση της δωρεάν διάθεσης self test από τα φαρμακεία ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.
Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η δωρεάν διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ θα συνεχιστεί από άλλα κανάλια διανομής, που θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι.
Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών.

Τρία δωρεάν self test από 7/6 στους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα


Τρία δωρεάν self test έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, από τη Δευτέρα 7/6/2021 και καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας από 7/6/2021 έως 13/6/2021, οι εργαζόμενοι/ες του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία τρία δωρεάν self test, ένα για την εβδομάδα 7-14 Ιουνίου, ένα για την εβδομάδα 15-22 Ιουνίου και ένα για την εβδομάδα 23-30 Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι το self test διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του/ης εργαζόμενου/ης στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Τι ισχύει για την τρέχουσα εβδομάδα

Σε κάθε περίπτωση, όταν μεσολαβούν διαστήματα όπου ο/η εργαζόμενος/η απασχολείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή τελεί σε νόμιμη άδεια κα, ο επόμενος υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος τοποθετείται χρονικά έως και 24 ώρες πριν την ανάληψη της επόμενης υπηρεσίας του/ης με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική του/ης σύμβαση τόπο εργασίας.
Κατ’ εξαίρεση για την εβδομάδα από 7/6/2021 έως 13/6/2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας του self test έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/ης με φυσική παρουσία.
Οι εργαζόμενοι/ες μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test οποιαδήποτε ημέρα έως και 13/6/2021.
Από 14/6/2021 έως 30/6/2021 ισχύει η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/ης με φυσική παρουσία.

Μέτρα για τον τουρισμό - Σε ισχύ από 7/6

Νέα μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί 7/6 όσον αφορά τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, ενώ πλέον είναι υποχρεωτική η δήλωση υγείας για τα ταξίδια με πλοίο.
Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

• Η υποχρέωση για τη διενέργεια test για την είσοδο στη χώρα να καταλαμβάνει τους ανηλίκους 6 ετών και άνω, σύμφωνα δηλαδή με τις εγκυκλίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους κανόνες της IATA.
• Η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών θεσπίστηκε πλέον να ανέρχεται σε 10 και όχι 14 ημέρες. Έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις νέες οδηγίες του ECDC.
• Να επιτρέπεται πλέον η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων και
• Να επιτρέπονται οι ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων αντί 15 που ισχύει αυτή τη στιγμή.

Πλέον, είναι διαθέσιμη στο επιβατηγό κοινό η ηλεκτρονική Δήλωση Υγείας, την οποία είναι υποχρεωμένοι όλοι οι ταξιδιώτες να συμπληρώνουν πριν από την επιβίβασή τους στα ακτοπλοϊκά πλοία κατά τις μετακινήσεις τους από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντίστροφα.
Σημειώνεται ότι η υποβολή της Δήλωσης Υγείας θα εξακολουθήσει να είναι δυνατή και σε έντυπη μορφή για εκείνους τους ταξιδιώτες που δεν διευκολύνονται στην έκδοση της ηλεκτρονικής.
Επίσης, θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι το εν λόγω πιστοποιητικό πρέπει να συμπληρώνεται εντός 24 ωρών πριν από το εκάστοτε ταξίδι με πλοίο.

Σημαντικές πληροφορίες για τη Δήλωση:

• Πρέπει να συμπληρώνεται από οποιονδήποτε ενήλικα (18+) επιθυμεί να ταξιδέψει με πλοίο εντός Ελλάδας
• Αφορά όλους τους ταξιδιώτες, Έλληνες και Αλλοδαπούς
• Πρέπει να συμπληρώνεται εντός 24 ωρών πριν το εκάστοτε ταξίδι με πλοίο
• Όλα τα πεδία της φόρμας είναι υποχρεωτικά
• Εάν το ταξίδι συμπεριλαμβάνει αλλαγή πλοίου, τότε ο ταξιδιώτης πρέπει να συμπληρώνει ξεχωριστή Δήλωση Υγείας για κάθε σκέλος του ταξιδιού του
• Κατά την επιβίβαση στο πλοίο, ο ταξιδιώτης πρέπει να έχει μαζί του την συμπληρωμένη Δήλωση Υγείας του, είτε σε ηλεκτρονική μορφή (στο κινητό/ τάμπλετ του) είτε εκτυπωμένη, και να την επιδείξει στο προσωπικό του πλοίου που κάνει τον έλεγχο των εισιτηρίων
• Χωρίς Δήλωση Υγείας δεν θα επιτραπεί σε κανέναν ταξιδιώτη να επιβιβαστεί σε πλοίο
• Κάθε ταξιδιώτης (διεύθυνση/ λογαριασμός email) μπορεί να καταχωρήσει έως 4 Δηλώσεις ανά ημέρα ανά λιμάνι επιβίβασης, ώστε να μπορεί εκτός από την δική του δήλωση να καταχωρήσει και τις Δηλώσεις 3 ακόμα ενήλικων μελών της οικογένειάς του
• Τα ανήλικα παιδιά (κάτω των 18 ετών) συμπεριλαμβάνονται στην δήλωση υγείας του γονέα ή συνοδού
• Η φόρμα πρέπει να συμπληρώνεται με λατινικούς χαρακτήρες
• Τα στοιχεία στην φόρμα πρέπει να είναι συμπληρωμένα όπως εμφανίζονται στην ταυτότητα/διαβατήριο σας και στο εισιτήριο του πλοίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης