Τελευταία Νέα
Διεθνή

EKT: Γιατί νίκησαν τα «περιστέρια» στη συνεδρίαση του Δ.Σ. – Η ευελιξία στον στόχο για τον πληθωρισμό και οι κίνδυνοι για το PEPP

EKT: Γιατί νίκησαν τα «περιστέρια» στη συνεδρίαση του Δ.Σ. – Η ευελιξία στον στόχο για τον πληθωρισμό και οι κίνδυνοι για το PEPP

Οι προβλέψεις για συγκυριακές πληθωριστικές πιέσεις και η ευέλικτη πολιτική

Σχετικά Άρθρα
Η παραδοχή ότι ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί εδώ και πολύ καιρό σε πρωτοφανή επίπεδα ήταν κάτι το οποίο δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί στη συνεδρίαση του συμβούλιου νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021.
Τα ερωτήματα που θε έπρεπε να απαντηθούν ήταν δύο: Πρώτον πόσο αξιόπιστα είναι τα δεδομένα όσον αφορά τις αυξήσεις των τιμών αυτή την στιγμή καθώς σύμφωνα με παρατηρήσεις διεθνών οικονομικών αναλυτών η πανδημία έχει μετασχηματίσει τις καταναλωτικές συνήθειες σε τέτοιον βαθμό ώστε υπάρχει ο κίνδυνος λανθασμένης "ανάγνωσης" των δεδομένων όσον αφορά τις αυξήσεις των τιμών και δεύτερον ο ρυθμός της «κούρσας» των τιμών μετά το άνοιγμα των οικονομιών – εάν δηλαδή θα λάβει χώρα ένα καταναλωτικό πανδαιμόνιο  και πόσο αυτό θα συγκροτηθεί (εφόσον συγκρατηθει) από τα διαρθρωτικά προβλήματα στην απασχόληση (ανισορροπές ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση).

Ευελιξία

Η στρατηγική που επελέγη από την ΕΚΤ ήταν να ακολουθήσει μια ευέλικτη πολιτική καθώς όπως επισημάνθηκε τόσο στη δήλωση του Συμβούλιου αλλά και διά στόματος της προέδρου Lagarde, ήταν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω των βασικών επιπτώσεων (διάσπαση της ροής της εφοδιαστικής αλυσίδας εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων), των παροδικών παραγόντων και της αύξησης των τιμών στην ενέργεια.
Στις προβλέψεις στις οποίες αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΕΚΤ επισημαίνεται ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προτού υποχωρήσει καθώς θα εκλείψουν οι συγκυριακοί παράγοντες που τον ωθούν ανοδικά.
Υπό αυτή τη προοπτική, η νομισματική και δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας κρίθηκε απαραίτητο να διατηρηθεί προκειμένου να μην τεθεί εν αμφιβόλω η διαδικασία ανάλλαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης

Συγκυριακό φαινόμενο

Στην απόφαση της ΕΚΤ και διά στόματος της Lagarde επισημάνθηκε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θεωρούνται συγκυριακό φαινόμενο – και ως εκ τούτου υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετώπιστούν με την απαραίτητη ευελιξία μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων PEPP.
Συγκεκριμένα επισημαίνεται: « Οι νέες προβλέψεις δείχνουν μια σταδιακή αύξηση των υποκείμενων πιέσεων πληθωρισμού σε όλο τον ορίζοντα προβολής των στοιχειών, αν και οι πιέσεις παραμένουν υποτονικές στο πλαίσιο μιας ακόμη μεγαλύτερης επιβράδυνσης της οικονομίας το έδαφος από την οποία ανακτηθεί μόνο σταδιακά.
Το γενικός ύψος του πληθωρισμού αναμένεται να παραμείνει κάτω από τον στόχο μας».

Γιατί κέρδιζαν τα "περιστέρια"

Πρόωρη και επικίνδυνη χαρακτηρίστηκε απο τη Lagarde μια απόφαση για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Στην απόφαση του Συμβούλιου σημειώνεται ότι η διατήρηση ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών κατά την πανδημική περίοδο παραμένει απαραίτητη για τη μείωση της αβεβαιότητας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης νοικοκυρών και εεπιχιερήσεων.
Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζεται ότι στηρίζεται η οικονομική δραστηριότητα και διασφαλίζεται η μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών.
Σημειώνεται επίσης ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές από τη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής μας τον Μάρτιο. ενώ τα επιτόκια της αγοράς έχουν αυξηθεί περαιτέρω – προκειμένου να υποστηριχθεί η διατήρηση σταθερών των επιτοκίων

Οι κίνδυνοι

Αν και αντανακλά - όπως επισημαίνεται- εν μέρει τις βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές, η συνεχής αύξηση των επιτοκίων της αγοράς θα μπορούσε να μετατραπεί σε αυστηρότερες ευρύτερες συνθήκες χρηματοδότησης που σχετίζονται με ολόκληρη την οικονομία.
Μια τέτοια σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα ήταν πρόωρη και θα αποτελούσε κίνδυνο για τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, σημειώνεται στη απόφαση.

Οι συνέπειες για την Ελλάδα

Τα παραπάνω ευνοούν σημαντικά την Ελλάδα, καθώς το έκτακτο πρόγραμμα PEPP έχει συμβάλει στην αισθητή μείωση του κόστους δανεισμού και στην υποχώρηση των αποδόσεων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα - εν αναμονή της ένταξης των ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα.
Δεν είναι τυχαίο ότι στα τέλη Μαΐου, τα spreads (η απόκλιση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας) κατήλθαν του ορίου των 100 μονάδων βάσης, για πρώτη φορά από το μακρινό 2008.
Μόλις χθες, παράλληλα, το ελληνικό δημόσιο κατάφερε να αντλήσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (με απόδοση 0,88%), μέσω της επανέκδοσης του κρατικού ομολόγου λήξεως τον Ιανουάριο του 2031, με τις συνολικές προσφορές να ξεπερνούν τα 29 δισ. ευρώ, «ισοφαρίζοντας» το ρεκόρ ζήτησης του περασμένου Ιανουαρίου. 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης