Τελευταία Νέα
Διεθνή

G7: Νέα έρευνα για την προέλευση της covid - 1 δις δόσεις εμβολίων στους φτωχούς - Διέρρευσε το ανακοινωθέν

G7: Νέα έρευνα για την προέλευση της covid - 1 δις δόσεις εμβολίων στους φτωχούς - Διέρρευσε το ανακοινωθέν
Αύριο Παρασκευή 11/6 αναμένεται να αρχίσουν οι τριήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής της G7 στη Μεγάλη Βρετανία

Την πρόθεση τους να ζητήσουν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να πραγματοποιήσει μια νέα διεθνή και διαφανή έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού αναμένεται να ζητήσουν οι ηγέτες των κρατών – μελών της G7 κατά τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία αρχίζει τις εργασίες της αύριο Παρασκευή 11/6 στην Κορνουάλη της Μεγάλης Βρετανίας.
Αυτό θα αναφέρει – σύμφωνα με διαρροές - το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της G7, η οποία φαίνεται να συμμερίζεται τις ανησυχίες αλλά και τις εκκλήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μια και ο πρόεδρος Biden έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να του δώσουν το τελικό πόρισμα τους για το εάν ο ιός ξέσπασε με φυσικό τρόπο ή αν είναι αποτέλεσμα διαρροής από το εργαστήριο ιολογίας της Wuhan της Κίνας.

Πιέζουν οι ΗΠΑ

Αν και ειδικοί του ΠΟΥ κατέληξαν κατόπιν έρευνας που πραγματοποίησαν στην Κίνα νωρίτερα το 2021 πως το βασικό σενάριο θέλει τον ιό να μεταδόθηκε στον άνθρωπο από κάποιο ζώο μέσω ενός ξενιστή, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά απίθανο η πανδημία να ξέσπασε από κάποια διαρροή σε εργαστήριο, τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανακινηθεί και πάλι το σενάριο του να ξέφυγε ο ιός από κάποιο εργαστήριο, ιδιαίτερα ύστερα από την αμερικανική έκθεση που ανέφερε πως Κινέζοι επιστήμονες είχαν νοσήσει και νοσηλευθεί το Νοέμβριο του 2019, ένα μήνα δηλαδή πριν η Κίνα ανακοινώσει στον ΠΟΥ το πρώτο επίσημο κρούσμα κορωνοϊού.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις για μια νέα, ενδελεχή έρευνα για την προέλευση του ιού, τη στιγμή που η Κίνα απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια περί διαρροής.

Δωρίζουν 1 δις δόσεις εμβολίων

Παράλληλα στο κοινό ανακοινωθέν οι ηγέτες των 7 πλουσιότερων κρατών του κόσμου θα δεσμεύονται για τη δωρεάν διανομή 1 δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίων στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη εντός του επόμενου έτους, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η παγκόσμια προστασία έναντι του ιού.
Ήδη οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν πως αγόρασαν και θα δωρίσουν 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στα φτωχότερα κράτη.
Πάντως, η απόφαση για 1 δις δόσεις εκτιμάται πως θα απογοητεύσει τις διεθνείς οργανώσεις που επιθυμούν τον εμβολιασμό της πλειοψηφίας των περίπου 8 δις του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι δεσμεύσεις

Σε κάθε περίπτωση το ανακοινωθέν της G7 αναμένεται να οριστικοποιηθεί μετά τις τριήμερες εργασίες της Συνόδου, οι οποίες αρχίζουν αύριο Παρασκευή 11/6.
Υπενθυμίζεται πως το 2020 οι ηγέτες της G7 δεν κατάφεραν να οριστικοποιήσουν τις τελικές τους θέσεις λόγω της διαφωνίας που εξέφρασε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στο φετινό ανακοινωθέν πέρα από τα ζητήματα του κορωνοϊού, θα υπάρχουν δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της καταναγκαστικής εργασίας σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού – ανάμεσα στις οποίες θα είναι οι τομείς της ηλιακής ενέργειας και των ενδυμάτων –και στις μειονότητες ενώ θα προβλέπεται και η ανάληψη δράσης κατά της Κίνας για την μεταχείριση των Ουιγούρων μουσουλμάνων.
Παράλληλα θα προβλέπει δεσμεύσεις για τον τερματισμό περιττών περιοριστικών μέτρων όσον αφορά τις εξαγωγές των εμβολίων, για τη μετάβαση σε οχήματα μηδενικών εκπομπών, για μια νέα χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενώ θα σημειώνει την ανάγκη διασφάλισης της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών μόλις αποκατασταθεί η παγκόσμια οικονομία.
Επιπλέον, θα υπάρχει αναφορά και στη Ρωσία και για την ανάγκη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις ομάδες εκείνες που δρουν εντός των συνόρων της και που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για να ξεπλένουν λύτρα και που διεξάγουν διάφορα άλλα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης