Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μέσα στον Ιούνιο 2 νομοθετικές ρυθμίσεις για τα «προνόμια» στους εμβολιασμένους – Προσεχώς το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής

Μέσα στον Ιούνιο 2 νομοθετικές ρυθμίσεις για τα «προνόμια» στους εμβολιασμένους – Προσεχώς το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής
Αγωνία του Πρωθυπουργού για τους εμβολιασμούς
Σχετικά Άρθρα

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει μία διάχυτη ανησυχία για το ζήτημα των προνομίων των εμβολιασμένων καθώς και στις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων αλλά και στους πραγματικούς αριθμούς των εμβολιασμών, υπάρχει ένα ισχυρό ποσοστό αρνητών που μπορεί να κυμανθεί από 20-30% σε όλες σχεδόν τις ηλικίες.

Αγωνία του Πρωθυπουργού για τους εμβολιασμούς

H αγωνία του Πρωθυπουργού για το ζήτημα των εμβολιασμών ήταν διάχυτη όλες αυτές τις μέρες καθώς το στοίχημα του εμβολιασμού θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορούν να φτάσουν και στην οικονομία που μόλις έχει εκκινήσει πάλι.
Συγκεκριμένα, έχει πειστεί από την ομάδα των λοιμοξιολόγων ότι το 4ο κύμα από τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο μπορεί να βρει ευάλωτη την ελληνική κοινωνία, ειδικά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
Και αυτό να σημάνει στασιμότητα και νέους περιορισμούς και στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στην λειτουργία του δημοσίου τομέα.
Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν τραγική, από την στιγμή που το έναυσμα της οικονομικής ανάκαμψης του καλοκαιριού θα χρειαστεί στην συνέχεια μία ομαλή πορεία της οικονομικής δραστηριότητας σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στον τουρισμού.
Εξού και η αγωνία του Πρωθυπουργού για τους εμβολιασμούς η οποία εκφράστηκε μάλιστα με εμφατικούς τόνους τόσο στην συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου όσο και μετά στην ομιλία του στη Βουλή.

Την άλλη εβδομάδα η Επιτροπή θα δώσει τις προτάσεις της στο Μαξίμου


Μάλιστα, έχει ζητήσει από την Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής να βγάλει άμεσα τα πορίσματα της για τα προνόμια των εμβολιασμένων πολιτών και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις όλα δείχνουν ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τις προτάσεις της προκειμένου να συνταχθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για το ζήτημα αυτό.
Πάντως, οι εκτιμήσεις όλες συντείνουν ότι η λέξη προνόμια είναι κοινωνικά φορτισμένη λέξη και δεν θα χρησιμοποιηθεί ως όρος στην νομοθετική διαδικασία αλλά ούτε και στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης.

Ρύθμιση που θα καλύπτει νομικά τις επιχειρήσεις που θα διευκολύνουν τους εμβολιασμένους


Θα ονομαστούν διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους οι οποίες λειτουργήσουν ως κίνητρο ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν και η χώρα να επιστρέψει σταδιακά στην προ - COVID κανονικότητα.
Θα δίνεται η νομική κάλυψη σε εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις εστίασης ή ψυχαγωγίας ή αθλητισμού να διαμορφώνουν ειδικούς χώρους ώστε να μπορούν να μπαίνουν οι εμβολιασμένοι πολίτες χωρίς μάσκα.
Έτσι αρνητές του εμβολιασμού δεν θα μπορούν να κατηγορήσουν την επιχείρηση για διάκριση και δεν θα μπορούν να κινηθούν νομικά.
Δεν θα υπάρχει καμία υποχρεωτικότητα για εμβολιασμό αλλά θα καλύπτεται η αυτορύθμιση από την μεριά της αγοράς.

Ρύθμιση για υποχρεωτικότητα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Ωστόσο, υποχρεωτικότητα θα υπάρχει στο δημόσιο τομέα, ειδικά για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με ειδικά penalty σε μισθούς, επιβολή προσωρινής αργίας ή ακόμα και δυσμενών μεταθέσεων καθώς η θέση τους θεωρείται κρίσιμη για τη δημόσια υγεία.
Ίσως στους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους να μην υπάρξει τέτοια ρύθμιση καθώς ανοίγουν πολλά αχρείαστα μέτωπα με πολλές ομάδες του δημοσίου τομέα.
Η υποχρεωτικότητα αυτή θα αποτελεί την δεύτερη ρύθμιση και για την σύνταξή της θα υπάρξει μεγάλη βοήθεια από συνταγματολόγους που μιλάει το Μαξίμου –εκτός του κ. Γεραπετρίτη- προκειμένου να οδηγηθεί αυτή η απόφαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας από αρνητές ιατρούς ή νοσηλευτές…
Τέλος στο Μαξίμου είδαν με μεγάλη ανακούφιση το ΚΙΝΑΛ να συμφωνεί με τα «προνόμια» στους εμβολιασμένους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης