Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αυλαία στον εξωτερικό δανεισμό - Στα 34 δισ. τα διαθέσιμα, στο 205% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος - Έρχεται η Ursula von der Leyen

Αυλαία στον εξωτερικό δανεισμό - Στα 34 δισ. τα διαθέσιμα, στο 205% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος - Έρχεται η Ursula von der Leyen
Θεωρητικά η χώρα δεν έχει ανάγκη από άλλες ενέσεις ρευστότητας
Σχετικά Άρθρα

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση βρίσκεται το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα δανεισμού για την Ελλάδα που για το 2021 έχει σηκώσει 14,5 δισ. ευρώ από τις αγορές ανεβάζοντας στα 33- 34 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.
Θεωρητικά η χώρα δεν έχει ανάγκη από άλλες ενέσεις ρευστότητας καθώς έχουν υπολογιστεί και τα 3,9 δισ. ευρώ των προκαταβολών από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα έρθουν έως το τέλος του χρόνου.
Οι οριστικές αποφάσεις για τα έργα και τις μεταρρυθμίσεις του ελληνικού σχεδίου αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από την Κομισιόν ώστε μετά το πράσινος φως να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκταμίευσης των ευρωπαϊκών πόρων.

Στην Αθήνα η Ursula von der Leyen

Η έγκριση του Εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης θα συμπέσει με την επίσκεψη της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην χώρα μας Ursula von der Leyen.
Οι θεσμοί ποντάρουν στην έγκαιρη απορρόφηση των πόρων από τα κοινοτικά ταμεία για να επιταχυνθεί στο 6,2% η ταχύτητα της ανάπτυξης το 2022 και να αλλάξει προς το καλύτερο ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ, ώστε το τελευταίο μέγεθος να καταστεί βιώσιμο.
Το δημόσιο χρέος κλειδώνει φέτος πάνω από τα επίπεδα του 205% του ΑΕΠ προσπερνώντας σε απόλυτα μεγέθη τα 355 δισ. ευρώ που αποτελούν νέο ιστορικό υψηλό.
Την δεκαετία που διανύουμε η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με την βιωσιμότητα του χρέους ωστόσο ένα μέγεθος σαν κι αυτό δεν παύει να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την εύθραυστη ελληνική οικονομία.
Επισημαίνεται ότι μετά το 2030 ξεκινά μια περίοδος αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών που συνδέονται με την έναρξη αποπληρωμής δανείων που δόθηκαν την περίοδο των μνημονίων υπερβαίνοντας το όριο του 15% του ΑΕΠ ως το 2030, που θεωρείται «κομβικό» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το βασικό σενάριο ανάλυσης βιωσιμότητας της Κομισιόν προβλέπει ότι το χρέος αναμένεται να φθάσει το 169% του ΑΕΠ έως το τέλος της δεκαετίας και να μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2047, υπό την αίρεση ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει πλήρως τους πόρους και τα δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Στις 115 μονάδες τo spread

Aπό το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα η χώρα έχει αντλήσει 27,5 δις. ευρώ μετά τα 2,5 δισ. ευρώ της χθεσινής έκδοσης.
Στο υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να προλάβουν την έξοδο-μαμούθ της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα και άλλων οικονομιών του Νότου προέβησαν σε μία προτελευταία κίνηση δανεισμού ανοίγοντας προς το επενδυτικό κοινό το 10ετές ομόλογο που εκδόθηκε φέτος τον Ιανουάριο.
Η ζήτηση ήταν πολύ ισχυρή με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 0,94% το οποίο θεωρείται ελαφρώς πιο τσιμπημένο σε σχέση με το 0,8% που πέτυχε η Ελλάδα στην έκδοση της 27ης Ιανουαρίου 2021. Ωστόσο, είναι μια απόδοση με ιστορικό χαμηλό στο spread σε σχέση με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο που σήμερα διαπραγματεύεται στο -0,245% και αποτελεί σημείο αναφοράς για τις αγορές.
Η Ελλάδα που δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα δανείζεται με 115 μονάδες βάσης υψηλότερο επιτόκιο ή μόλις 1,1% ακριβότερα από την Γερμανία.
Στο υπουργείο Οικονομικών σκόπευαν να δανειστούν 2 δισ. ευρώ, αλλά το κλίμα και οι καλές συνθήκες επέτρεψαν στον ΟΔΔΗΧ να ανεβάσει λίγο πιο πάνω το ποσό της έκδοσης λαμβάνοντας υπόψη και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επενδυτών.
Μόλις 8% ήταν εγχώριοι επενδυτές (τράπεζες ή ασφαλιστικά ταμεία) ενώ το 92% ήταν κεφάλαια από το εξωτερικό και μόλις 6% από καιροσκοπικά Hedge Funds. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της έκδοσης, τα οποία ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ το 69% καλύφθηκε από διαχειριστές κεφαλαίων και 22% από εμπορικές τράπεζες.
Ένας στους 4 ή 24% των επενδυτών προέρχονταν από το Ην. Βασίλειο, 8% από την Ελλάδα, 19% από τη Γαλλία, 13% από Γερμανία, 8% από Ιταλία, 9% από τις σκανδιναβικές χώρες, 6,5% από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και 15% από τη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ-Καναδάς).
Το spread της χθεσινής 9/6 έκδοσης του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου έναντι του Bund, δηλαδή του αντίστοιχου γερμανικού κρατικού τίτλου, διαμορφώθηκε στις 115 μονάδες βάσης, επιστρέφοντας στα επίπεδα που βρισκόταν το φθινόπωρο του 2008.
77777777777777777777777.JPG

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης