Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Διαδικασία κατά της Γερμανίας για την δικαστική αμφισβήτηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

tags :
Κομισιόν: Διαδικασία κατά της Γερμανίας για την δικαστική αμφισβήτηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θεωρήθηκε ότι δημιουργεί «επικίνδυνο προηγούμενο» για το ενωσιακό δίκαιο

Σχετικά Άρθρα

Διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Γερμανίας αναμένεται να ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021, μετά τις επικρίσεις κατά του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας για μια απόφαση του το 2020 που θεωρήθηκε ότι αμφισβητούσε την ανωτερότητα του κορυφαίου δικαστηρίου της Ε.Ε. σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Ενωσιακό Δίκαιο

Μια απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Μάιο του 2020 πυροδότησε ανησυχίες για τη συμβατότητα του με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει πηγή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Reuters.
"Η εν λόγω απόφαση αποτελεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για το δίκαιο της Ε.Ε. τόσο όσον αφορά τις πρακτικές του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, όσο και σε σχέση με τα αντίστοιχα ανώτατα και συνταγματικά δικαστήρια των υπόλοιπων κρατών μελών", αναφέρει η ίδια πηγή την οποία επικαλειται το δημοσίευμα.

Υπεροχή ευρω-δικαστηρίου

Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στους κόλπους της Ε.Ε. καθώς είχε αμφισβητήσει απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. που είχε κρίνει σύννομο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 5 Μαΐου του 2020 ανέφερε ότι η ΕΚΤ παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς δεν δικαιολόγησε επαρκώς το πρόγραμμα αγορών ομολόγων.
Με την απόφαση του αυτή, αμφισβήτησε επίσης την υπεροχή του κορυφαίου δικαστηρίου της Ε.Ε. κάτι που άνοιγε τον δρόμο για έναν κύκλο νομικών ενεργειών από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης