Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς οι G7 αναγκάζουν την Amazon να πληρώνει περισσότερους φόρους μετά τη συμφωνία για τον παγκόσμιο συντελεστή

Πώς οι G7 αναγκάζουν την Amazon να πληρώνει περισσότερους φόρους μετά τη συμφωνία για τον παγκόσμιο συντελεστή

Τα κέρδη από το τμήμα για τις υπηρεσίες cloud computing και το «κατώφλι» του 10%

Σχετικά Άρθρα

Οι υπουργοί Οικονομικών ενεργοποίησαν μια … φοροεπιδρομή στο τμήμα cloud computing της Amazon προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα καταβάλλει περισσότερους εταιρικούς φόρους στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας της ομάδας των G7 για έναν παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021.
Παρόλο που η Amazon φαίνεται να βρίσκεται εκτός του ορίου περιθωρίου κέρδους που έχει οριστεί από την G7 (στο 10%), ο τεχνολογικός όμιλος με τζίρο 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να πληρώσει περισσότερο εταιρικό φόρο σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αγορές όπου δραστηριοποιείται, εάν οι κυβερνήσεις υιοθετήσουν το σχέδιο για τον παγκόσμιο συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις.

Ξεχωριστή οντότητα

Η Amazon δεν άρχισε να παράγει σημαντικά κέρδη παρά μετά το 2017 και ήταν σταθερά κάτω από το όριο του περιθωρίου 10 τοις εκατό που έθεσε η G7.
Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ στο Παρίσι, που διεξάγει διεθνείς διαπραγματεύσεις για τον παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή, εξετάζει μια ειδική πρόνοια προκειμένου να αντιμετωπίσει το τμήμα cloud computing της Amazon ως ξεχωριστή οντότητα, σύμφωνα με μαρτυρία ατόμου που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις και την οποία επικαλείται το δημοσίευμα
Το μέτρο θα διασφαλίσει ότι η Amazon θα πληρώνει περισσότερους φόρους σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία.

Λειτουργικά κέρδη

Τα λειτουργικά κέρδη της Amazon Web Services αυξήθηκαν 47% στα 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, δημιουργώντας ένα καθαρό λειτουργικό περιθώριο κέρδους 30% το 2020, από 3% για τις δταστηριότητες λιανικής.
Η πρόταση του ΟΟΣΑ για εφαρμογή των κανόνων σε μεγάλα και κερδοφόρα επιχειρηματικά τμήματα θα διασφαλίσει ότι όλοι οι τεχνολογικοί γίγαντες της Αμερικής καλύπτονται από την παγκόσμια φορολογική συμφωνία της ομάδας των G7.

Το κατώφλι του 10%

Στη δήλωση της G7 κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (5 - 6 Ιουνιου), οι λεπτομέρειες των μέτρων για να αναγκάσουν τις εταιρείες να πληρώσουν περισσότερους φόρους στα κράτη όπου λειτουργούν, δεν διευκρινίζονταν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση στις χώρες όπου πραγματοποιούνται οι πωλήσεις θα «δοθούν δικαιώματα φορολόγησης για το 20% των κερδών που ξεπερνούν το περιθώριο κέρδους 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες».

Οικονομικά στοιχεία

Το Amazon Web Services ιδρύθηκε το 2006, αλλά η Amazon δεν δημιοσιοποιούσε τα οικονομικά αποτελέσματα της δραστηριότητας αυτής μέχρι το 2015.
Τα έσοδα πέρυσι αυξήθηκαν κατά 30% στα 45,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι μετοχές της Amazon έχουν αυξηθεί περισσότερο από 700% από τότε που άρχισε να δημοσιοποιεί τα στοιχεία για τη μονάδα της AWS.
Η Janet Yellen, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ανακοίνωσεότι θα καλυφθούν από τη σμφωνία όλοι οι γίγαντες της τεχνολογίας που εδρεύουν στις ΗΠΑ.
Ερωτηθείσα συγκεκριμένα για το Facebook και το Amazon, είπε ότι η συμφωνία G7 «θα περιλαμβάνει μεγάλες κερδοφόρες εταιρείες και αυτές οι εταιρείες, νομίζω, θα πληρούν τις προϋποθέσεις σχεδόν από οποιονδήποτε ορισμό υιοθετηθεί».

Θετική υποδοχή

Η Amazon αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά χαρακτήρισε τη συμφωνία στη ομάδας της G7 του Σαββατοκύριακου ως «ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός».
«Πιστεύουμε ότι μια διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ που δημιουργεί τη δυνατότητα μια πολυμερή λύση θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση του διεθνούς φορολογικού συστήματος», επισήμανε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης