Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τουρισμός: Από τον φόβο, στην κανονικότητα του Ιουλίου - Τι δείχνουν οι κρατήσεις Ιουνίου 2021

Τουρισμός: Από τον φόβο, στην κανονικότητα του Ιουλίου - Τι δείχνουν οι κρατήσεις Ιουνίου 2021

Ακυρώσεις, προσμονή και ένα κινητικό τριήμερο

Σχετικά Άρθρα
Για έναν πολύ δύσκολο Ιούνιο μιλούν άνθρωποι του τουρισμού, μετά την «ψυχρολουσία» από τη Βρετανία που έκοψε τις ελπίδες για αυξημένη κινητικότητα στα νησιά, λόγω λίστας.
«Η αγορά είναι φοβισμένη.
Πως θα πάει, που θα πάει, δεν έχουμε κρατήσεις, είναι μια μόνιμη συζήτηση», τονίζει στο BN επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στη νότια Ελλάδα βλέποντας να χάνεται ο πρώτος καλοκαιρινός μήνας, παρά τις αρχικές προσδοκίες ότι ίσως «κάτι» στο τέλος «σωθεί».
«Ακυρώσεις υπάρχουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ δεν έρχονται πτήσεις όχι μόνο από τη Βρετανία, αλλά ούτε και από τη Σκανδιναβική αγορά» λέει άλλος που έχει τις επιχειρήσεις του στην Κρήτη, παρά το γεγονός ότι αυξάνονται τα δημοσιεύματα στα ταξιδιωτικά ΜΜΕ με προτάσεις για τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.

Είναι ενδεικτικό ότι ένας αριθμός από τα 2,5 χιλιάδες ξενοδοχεία που είναι σήμερα ανοιχτά (από τα συνολικά 10 χιλιάδες που λειτουργούν πανελλαδικά), αναγκάζεται να «ρίξει» τις τιμές του για να κρατήσει μια στοιχειώδη πληρότητα.
Στη Ρόδο για παράδειγμα, όπου έως τις 15 Ιουνίου αναμένεται να επαναλειτουργήσει μόνο η μία στις 6 μονάδες του νησιού, οι προσφορές είναι αρκετά συχνό φαινόμενο για ολόκληρο το μήνα, αφού η μη ένταξη της Ελλάδας στην «πράσινη» βρετανική ζώνη έφερε απογοήτευση και κινήσεις πανικού.
«Η κατάσταση περιγράφεται μια μια λέξη: «χάλια».
Υπάρχουν μονάδες που καταγράφουν για όλο το μήνα μονοψήφιες πληρότητες. Πρέπει επειγόντως να επιστρέψουν οι Βρετανοί και οι Ρώσοι, για να σωθεί το καλοκαίρι», επισημαίνει στο BN, ξενοδόχος της Ρόδου.

«Ανάσα» το τριήμερο, αλλά όχι για όλους

Με δύο ταχύτητες πλησιάζει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για τους τουριστικούς προορισμούς.
Πιερία, Χαλκιδική, Μαγνησία, Μήλος, Ύδρα, Μύκονος είναι περιοχές που «τσιμπάνε» κρατήσεις από Έλληνες κυρίως, οι οποίοι, μετά την καραντίνα σχεδιάζουν την πρώτη απόδραση «ελευθερίας».
Ίδια η κατάσταση και στο νησί του Παπαδιαμάντη, την Σκιάθο, όπου παρατηρείται κινητικότητα για το τριήμερο, παρά το γεγονός ότι «τον Ιούνιο το νησί είναι σχεδόν άδειο.
Έχει μόνο κάποιες πτήσεις από Ρουμανία, Σερβία και Γερμανία, ενώ Σκανδιναβία, Ιταλία και Βρετανία που για μας αντιπροσωπεύει περίπου το 70% των επισκεπτών μας, απουσιάζουν από το «τουριστικό μωσαϊκό» του μήνα.
Οι ελπίδες μας φέτος στρέφονται στον Ιούλιο και έπειτα», τονίζουν οι επιχειρηματίες.
Η Σαντορίνη θα είναι «μισογεμάτη» καθώς ο Ιούνιος αναμένεται να κινηθεί με πληρότητες οι οποίες θα αγγίξουν το 50% σε καταλύματα που θα λειτουργήσουν, ενώ ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού χαρακτηρίζεται στα Χανιά ως «πολύ υποτονικός».
Η πρόσφατη απόφαση της Ολλανδίας να υποβαθμίσει στο «πορτοκαλί» το Νότιο Αιγαίο, προκάλεσε ένα ακόμα πλήγμα στην τουριστική οικονομία.
Κάρπαθος, Κως, Ρόδος είναι από τις περιοχές που δέχτηκαν αυτό το «χαστούκι», ενώ για το Ιόνιο, όπως είναι για παράδειγμα η Κέρκυρα, το άνοιγμα μεγάλων μονάδων παίρνει νέα αναβολή, πηγαίνοντας με τα «νερά της βρετανικής κυβέρνησης».
Την ίδια ώρα, καλά «μαντάτα» εξακολουθούν να έρχονται από τις ΗΠΑ όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση και ένας σημαντικός αριθμός κρατήσεων για την Ελλάδα, αλλά και από τη Γερμανία όπου προστίθενται πακέτα και πτήσεις προς τα νησιά και την ηπειρωτική χώρα, όπως και από τη Γαλλία όπου η αγορά ανακάμπτει με σχετικά πιο γρήγορους ρυθμούς.

Τέσσερις διευκολύνσεις για να αυξηθούν οι ροές

Το «άγχος» του να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα οι τουριστικές ροές θα αυξάνεται όσο θα πλησιάζουμε προς τον Ιούλιο.
Η κυβέρνηση, για να τονώσει τις κρατήσεις και να δώσει ώθηση στα ταξίδια, ανακοίνωσε τέσσερις νέες ρυθμίσεις καθώς αξιολογήθηκαν και αναπροσαρμόζονται από την Επιτροπή τα μέτρα που ισχύουν, «έτσι ώστε αφενός να διευκολύνονται οι μετακινήσεις και αφετέρου να προστατεύεται η δημόσια υγεία», σύμφωνα με την εκπρόσωπο κ. Αριστοτελία Πελώνη:

  • έχουν υποχρέωση διενέργειας τεστ για την είσοδο στη χώρα και οι ανήλικοι έξι ετών και άνω, σύμφωνα με τις εγκυκλίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • περιορίζεται η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών από τις 14, στις 10 ημέρες, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ECDC
  • επιτρέπεται πλέον η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων
  • επιτρέπονται ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων, αντί των 15 που ίσχυε μέχρι χθες

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης