Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα μπροστά σε δημογραφική ανατροπή, τερματίζει την πολιτική των δύο παιδιών - Προωθεί την απόκτηση τρίτου

Η Κίνα μπροστά σε δημογραφική ανατροπή, τερματίζει την πολιτική των δύο παιδιών - Προωθεί την απόκτηση τρίτου
Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθυσμός της Κίνας αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό από τη δεκαετία του 1960, με την χώρα να καταγράφει χαμηλά ποσοστά γονιμότητας, στο 1,3 - κάτω από το επίπεδο που απαιτείται για έναν σταθερό πληθυσμό
Η Κίνα τερματίζει την πολιτική των δύο παιδιών και επιτρέπει στα ζευγάρια να αποκτήσουν τρία προκειμένου να αντιμετωπίσει την καταστροφική μείωση του πληθυσμού.
Πέντε χρόνια μετά την εγκατάλειψη της αμφιλεγόμενης πολιτικής του ενός παιδιού, που ακολουθούσε για 40 χρόνια, η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με αντιστροφή του δημογραφικού της προβλήματος, τη γήρανση δηλαδή του πληθυσμού με την ταυτόχρονη πτώση του ρυθμού γεννήσεων.
Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την μελλοντική ανάπτυξη της αφού ο γηράσκων πληθυσμός είναι παράγοντας οικονομικής στασιμότητας.
Όπως αποκαλύπτει η πρόσφατη απογραφή του 2020, ο ρυθμός γεννήσεων συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα με την χώρα να καταγράφει χαμηλά ποσοστά γονιμότητας, στο 1,3 - κάτω από το επίπεδο που απαιτείται για έναν σταθερό πληθυσμό, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Πρωτοφανής επιβράδυνση στον ρυθμό γεννήσεων


Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι ο πληθυσμός της Κίνας αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό από τη δεκαετία του 1960, φτάνοντας τα 1,41 δισεκατομμύρια.
Παράλληλα, παρατηρείται μια απότομη πτώση του αριθμού των ατόμων σε ηλικία εργασίας, αυξάνοντας κατακόρυφα τους φόβους για επικείμενη δημογραφική κρίση.
Η ισορροπία μεταξύ των φύλων έχει επίσης διαταραχθεί, αφού οι 4 δεκαετίες της πολιτικής του ενός παιδιού και η παραδοσιακή, κοινωνική προτίμηση στα αγόρια επέφερε εκατομμύρια επιλεκτικές αμβλώσεις και μια γενιά εγκαταλελειμμένων κοριτσιών.
Η χαλάρωση της πολιτικής το 2016 δεν οδήγησε σε έκρηξη γεννήσεων, όπως ήλπιζαν οι ιθύνοντες.
Τα μειωμένα ποσοστά γάμων τα τελευταία χρόνια συντέλεσαν στα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων, όπως και το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και η περαιτέρω χειραφέτηση των γυναικών που καθυστερούν ή αποφεύγουν τη μητρότητα.
Η δημογραφική αλλαγή έχει σημαντικές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Το ένα τρίτο των Κινέζων προβλέπεται να είναι ηλικιωμένοι έως το 2050, γεγονός που θα ασκήσει τεράστιες πιέσεις στο κράτος για παροχή συντάξεων και υγειονομικής περίθαλψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης