Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Σε δρόμους, αποβάθρες και γόνδολες διαμαρτύρονται οργισμένοι Βενετσιάνοι για την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου

Ιταλία: Σε δρόμους, αποβάθρες και γόνδολες διαμαρτύρονται οργισμένοι Βενετσιάνοι για την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου
Οργισμένες διαδηλώσεις στη Βενετία  με την επιστροφή του πρώτου κρουαζιερόπλοιου μετά από 1,5 χρόνο
Σχετικά Άρθρα

Με την άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο, που είχαν απαγορευθεί οι αφίξεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στην Γαληνοτάτη, οι Βενετσιάνοι έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν δείχνοντας την οργή τους.
Διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την άφιξη του θηριώδους MSC Orchestra των 92.000 τόνων, που παρέλαβε 650 επιβάτες προτού αποπλεύσει για το Μπάρι, παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης του Mario Draghi ότι θα απαγορευθούν τα πλοία στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας.
«Η ιταλική κυβέρνηση τα πήγε περίφημα εξαπατώντας όχι μόνον τους κατοίκους της Βενετίας, αλλά και τις εφημερίδες και την κοινή γνώμη ανά την υφήλιο», δήλωσε ο Tomaso Caciari επικεφαλής της ομάδας ακτιβιστών Νο Grandi Navi («Όχι Μεγάλα Πλοία»), που έκαναν διαδήλωση με σκάφη.
Την ίδια ώρα έκανε αντιδιαδήλωση μια άλλη ομάδα, η Si Grandi Navi («Ναι στα Νεγάλα Πλοία») που εκπροσωπεί χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, που ζουν από την βιομηχανία των κρουαζιερόπλοιων και έχουν μείνει χωρίς δουλειά από την άνοιξη του 2020.
01_4.JPG
Η κυβέρνηση Draghi είχε ανακοινώσει στα τέλη Μαρτίου ότι θα απαγορευθεί η διέλευση των «πλωτών ξενοδοχείων» από την πλατεία του Αγίου Μάρκου και η αγκυροβόλησή τους στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας κι ότι θα δένουν αντίθετα στο λιμάνι της Μαργκέρα, ενώ ήταν στα σκαριά σχέδια για την κατασκευή λιμένα για τα κρουαζιερόπλοια εκτός της λιμνοθάλασσας.
Το διάταγμα εγκρίθηκε από την ιταλική Βουλή με τον υπουργό Πολιτισμού Dario Francescini να υποστηρίζει ότι τερματίστηκε οριστικά η άφιξη πλοίων «ψηλών σαν πολυκατοικίες».
Ωστόσο, για να μπορούν να δένουν τα πλοία αυτά στο λιμάνι της Μαργκέρα θα πρέπει πρώτα να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής.
Στο μεταξύ, ο μόνος τρόπος για να εισέλθουν τα πλοία στη Βενετία είναι μέσω του καναλιού Giudecca, όπου τον Ιούνιο του 2019 ένα θηριώδες κρουαζιερόπλοιο με 13 καταστρώματα έπεσε πάνω σε προβλήτα και τουριστικό σκάφος τραυματίζοντας πέντε άτομα.
02_3.JPG
«Μας εξαπάτησε η κυβέρνηση»

«Η κυβέρνηση γνώριζε ότι είναι αδύνατο καθώς το κανάλι απ’ το οποίο πρέπει να διέλθουν τα πλοία για να φθάσουν στη Μαργκέρα είναι πολύ στενό και όχι αρκετά βαθύ. Θα έπρεπε να σκάψουν το κανάλι για να συμβεί αυτό, πράγμα που θα ήταν ακόμη καταστροφικότερο για την εύθραυστη ισορροπία της λιμονοθάλασσας.
Κι ο στόχος της διαμαρτυρίας μας είναι να πιέσουμε την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει και να δώσει εξηγήσεις.
Τα μεγάλα πλοία είναι και πάλι εδώ, είναι ντροπή», είπε ο Κάτσιαρι.
Από την πλευρά της η Elena Riou, κάτοικος της Βενετίας, συμπλήρωσε: «Δεν με ξαφνιάζει, έχουμε συνηθίσει σε διακηρύξεις που αποδεικνύονται κενές περιεχομένου. Αλλά με εξοργίζει γιατί είχαμε τόσον καιρό με την πανδημία να βρούμε μια καλύτερη λύση, αλλά δεν έγινε τίποτε».
02_4.JPG
OΙ πρώτοι τουρίστες κατέφθασαν στη Βενετία στα μέσα Μαϊου, μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών

Το θέμα των κρουαζιερόπλοιων στην Πόλη των Δόγηδων πυροδοτεί εδώ και χρόνια εντάσεις καθώς οι επικριτές τους υποστηρίζουν ότι καταστρέφεται η λιμνοθάλασσα και από τα απόνερα των πλοίων διαβρώνονται τα θεμέλια ιστορικών κτιρίων στο μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, ενώ προ ημερών με ανοικτή τους επιστολή προς την ιταλική κυβέρνηση διασημότητες από το χώρο του κινηματογράφου, της τέχνης και της μουσικής, όπως οι James Ivory, Francis Ford Kopola, Tilda Swinton, Mick Jagger και Wess Anderson απήθυναν έκκληση να ληφθούν μέτρα για να μη μετατραπεί η Γαληνοτάτη σε «θεματικό πάρκο σαν τη Ντίσνεϊλαντ».
Από την άλλη η τουριστική βιομηχανία έχει συνεισφέρει στην τοπική οικονομία, καθώς περίπου 5.000 άτομα απασχολούνται μόνον στο λιμάνι της Βενετίας όπου δένουν τα μεγάλα πλοία.
«Εδώ και χρόνια η βιομηχανία των κρουαζιερόπλοιων ζητά από τις Αρχές μια μόνιμη λύση για την πρόσβαση των πλοίων στη Βενετία», λέει ο διευθυντής του ιταλικού τμήματος της Cruise Lines International Association (CLIA).
«Υπήρξε κάποια στιγμή που νομίσαμε ότι φθάνουμε σε λύση, αλλά κατέρρευσε η κυβέρνηση.
Για να βρεθεί λύση χρειάζεται να ευθυγραμμιστούν πλήρως η Ρώμη με τη Βενετία [η κυβέρνηση και οι τοπικές Αρχές] πράγμα που δεν είναι και τόσο εύκολο», συμπληρώνει.
Ο ίδιος λέει ότι συζητούνται ως προσωρινά αγκυροβόλοια και κάποια άλλα βιομηχανικά λιμάνια μαζί με την Μαργκέρα, αλλά «πρέπει να χαρακτηριστούν για επιβατική χρήση, πράγμα που θα απαιτήσει περίπου έξι μήνες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης