Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Διαδικτυακή Εκδήλωση ΣΕΒ για την εφαρμογή του νέου νόμου εταιρικής διακυβέρνησης

tags :
Διαδικτυακή Εκδήλωση ΣΕΒ για την εφαρμογή  του νέου νόμου εταιρικής διακυβέρνησης

«Οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται θετικά στον νέο νόμο σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση»

Με πρωτοβουλία του ΣΕΒ, ένα μήνα πριν την έναρξη ισχύος του νέου νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση, επόπτης και αγορά βρέθηκαν μαζί στην διαδικτυακή εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021. 

Το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης δόθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, σύμφωνα με τον οποίο «μια σωστά δομημένη εταιρική διακυβέρνηση, δημιουργεί μακροπρόθεσμα αξία για την επιχείρηση και τους μετόχους της, προστατεύει από αρκετούς κινδύνους, διευκολύνει τη χρηματοδότηση, ενισχύει τη φήμη της στους εργαζομένους, στους καταναλωτές και την κοινωνία ευρύτερα και δημιουργεί πολύτιμο κεφάλαιο εμπιστοσύνης σε μια εποχή που αυτό σπανίζει.». 

Στην ανάγκη για στροφή των επιχειρήσεων προς την βιώσιμη ανάπτυξη και στην δέσμευση του ΣΕΒ να συνεχίσει να προάγει εταιρικές πολιτικές και δραστηριότητες που στηρίζουν τον καλόπιστο διάλογο με την κοινωνία και σέβονται το περιβάλλον, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης.

Από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Πρόεδρος κ. Βασιλική Λαζαράκου τόνισε ότι «η εταιρική διακυβέρνηση είναι το όπλο που μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στις επιχειρήσεις, αν υπάρχει ουσιαστική συμμόρφωση και θα τους παράσχει σημαντικές ευκαιρίες στο νέο κεφάλαιο που ανοίγεται στην Ελληνική οικονομία» ενώ και η αρμόδια Αντιπρόεδρος για θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, κ. Αναστασία Στάμου επιβεβαίωσε ότι «κάθε εταιρεία θα πρέπει να αντιλαμβάνεται τη σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης, πέραν της εφαρμογής του νόμου ή της συμμόρφωσης με κώδικα και για το λόγο αυτό οι διοικήσεις έχουν το βάρος ενσωμάτωσης κουλτούρας καλής εταιρικής διακυβέρνησης στο στρατηγικό σχεδιασμό και στην οργανωτική δομή των εταιρειών τους.».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα της έρευνας του ΣΕΒ και της KPMG, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ) και το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ). Στην έρευνα συμμετείχαν εισηγμένες εταιρείες από όλους τους κλάδους της αγοράς, με στόχο την αποτύπωση και επίλυση ερμηνευτικών ή πρακτικών ζητημάτων που απασχολούν την αγορά ενόψει της εφαρμογής του νέου νόμου.   

Σύμφωνα με την έρευνα οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται θετικά στο νέο νόμο και εκφράζουν ανοιχτά τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν στις αλλαγές που αυτός επιβάλλει.

Εντούτοις, εκφράζουν προβληματισμό ως προς συγκεκριμένες απαιτήσεις και την ανάγκη για περαιτέρω αποσαφήνιση εννοιών/ απαιτήσεων καθώς και για σαφέστερο προσδιορισμό των κριτηρίων και της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων, αλλά και για καθοδήγηση και υποστήριξη από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την αποτελεσματική εφαρμογή των νέων απαιτήσεων, με την υιοθέτηση καλών πρακτικών από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της αναλογικότητας με βάση το μέγεθος της εταιρείας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν: η κ. Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι κκ. Μανόλης Μαρκάκης και Αντωνία Παρίση, Senior Managers, Consulting, της KPMG στην Ελλάδα, η κ. Αναστασία Στάμου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο κ. Αθανάσιος Κουλορίδας, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών (ΕΝΕΙΣΕΤ) και Επίκουρος Καθηγητής Δικαίου Εταιριών και Κεφαλαιαγοράς του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η κ. Λήδα Κοντογιάννη, Πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Μη-Εκτελεστικών Μελών Διοικητικών Συμβουλίων (NED Club), ο κ. Νικόλαος Σαλακάς, Γενικός Διευθυντής - Chief Legal and Governance Officer της Alpha Bank, η κ. Μαρία Θεοδουλίδου, Οικονομική Διευθύντρια του Ομίλου Φουρλή, ο κ. Άρης Δημητριάδης, ‎Executive Director Compliance, Risk & Insurance του Ομίλου ΟΤΕ, η κ. Βασιλική Δεληστάθη, General Counsel Legal Affairs & Corporate Secretary του Ομίλου Quest, ο κ. Χάρης Κυριαζής, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Lamda Development και η κ. Έφη Κατσούλη, Partner, Consulting της KPMG στην Ελλάδα

Τον συντονισμό του 1ου μέρους ανέλαβε ο κ. Γιάννης Αψούρης, Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών του Ομίλου ΕΛΠΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πετρελαϊκών Εταιρειών (Fuels Europe) και τον συντονισμό του 2ου μέρους ο κ. Ευάγγελος Τσεκρέκος, Senior Director Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς και Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Επαγγελματιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ελλάδος (ΣΕΚΑΣΕ).

Κατά την ολοκλήρωση της ψηφιακής εκδήλωσης, ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας του ΣΕΒ για την εταιρική διακυβέρνηση, μέλος ΔΣ του ΣΕΒ και εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου OLYMPIA, κ. Γιάννης Καραγιάννης επεσήμανε ότι «ο νέος νόμος μπορεί να αξιοποιηθεί από τις επιχειρήσεις ως ένα πολύτιμο εργαλείο και ένας σύμμαχος στην προσπάθειά τους να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές, αξιόπιστες και ελκυστικές απέναντι στους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές και κατάλληλες προς χρηματοδότηση.».

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα της έρευνας.

Δείτε εδώ τις παρουσιάσεις, τα βίντεο της εκδήλωσης και όλες τις σχετικές πληροφορίες. 

Ξεχωριστά επισυνάπτονται τα βασικά σημεία της έρευνας. 

 Την εκδήλωση υποστήριξαν οι εταιρείες και οργανισμοί:

  • ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.           
  • POLYECO A.E.
  • Re.De-Plan AE Consultants
  • ΣΕΒ-ΙΒΕΠΕ
KPMG-SEV_Survey_Results_on_CG_combined_report

www.bankingnews.gr 

     

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης