Τελευταία Νέα
Διεθνή

G7: Διέθεσαν 189 δισ. δολ. από τα μέτρα τόνωσης για ορυκτά καύσιμα αγνοώντας την «πράσινη μετάβαση»

G7: Διέθεσαν 189 δισ. δολ. από τα μέτρα τόνωσης για ορυκτά καύσιμα αγνοώντας την «πράσινη μετάβαση»
Τα περισσότερα από τα χρήματα δόθηκαν χωρίς καμία απαίτηση από τις εταιρείες που λαμβάνουν βοήθεια προκειμένου να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα
Σχετικά Άρθρα

 Παρά τις δημόσιες διακηρύξεις και δεσμεύσεις των κυβερνήσεων της ομάδας για την «πράσινη μετάβαση», τη στροφή σε πράσινη ενέργεια και τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, οι κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη διοχέτευσαν περισσότερα από 189 δισ. δολάρια από τα μέτρα τόνωσης παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση της πανδημίας, για τη στήριξη των ορυκτών καυσίμων, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των Finincial Times την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021.
Τα περισσότερα από τα χρήματα δόθηκαν χωρίς καμία απαίτηση από τις εταιρείες που λαμβάνουν βοήθεια προκειμένου να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα.

Η κατεύθυνση

Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο από το ήμισυ των 372 δισ. δολαρίων που δόθηκαν από τις χώρες της G7 για δραστηριότητες που σχεττίζονται με την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2020 έως τα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους, κατευθυνθήκαν στην αγορά άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Tearfund.
Ακόμη χειρότερα, τα κεφάλαια αυτά δεν συνοδεύθηκαν από καμία απαίτηση απέναντι στις επιχειρήσεις που έλαβαν την οικονομική βοήθεια να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων.
«Η ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία για να επιταχύνουμε τη λεγόμενη ‘'πράσινη μετάβαση’'.
Όμως, αυτή τη στιγμή, η G7 δεν αξιοποιεί αυτή την ευκαιρία», αναφέρει ο Rich Gower, ερευνητής της Tearfund.

Επενδύσεις

Στια στοιχεία της εταιρείας περιλαμβάνεται το σχέδιο διάσωσης της γερμανικής κυβέρνησης από την αεροπορική εταιρεία Lufthansa ύψους 9 δισ. ευρώ
Στους πόρους που κατευθύνθηκαν στα ορυκτά καύσιμα συμπεριλαμβάνονται τα 10 δισ. δολάρια που προσέφερε η αμερικανική κυβέρνηση για να στηρίξει αεροδρόμια καθώς και πακέτο φορολογικών μειώσεων στην Ιταλία προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους.
Επίσης, το Μάιο του 2020, οι χώρες του G7 δεσμεύθηκαν να σταματήσουν τη νέα χρηματοδότηση σε προγράμματα παραγωγής άνθρακα έως τα τέλη του έτους.
Παρ’ όλα αυτά, η έρευνα της Tearfund αποκαλύπτει ότι μεγάλο μέρος των δαπανών για την ανάκαμψη της οικονομίας δεν εναρμονίζεται με τα σχέδια για πιο καθαρές μορφές ενέργειας.
Οι επενδύσεις
Soddil.PNG
Κίνα- Ασία

Σε ξεχωριστή επίσης σημερινή έκθεσή της, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) αποκαλύπτει ότι αυξήθηκαν οι εγκρίσεις για προγράμματα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα το 2020, κυρίως από Κίνα και κάποιες άλλες χώρες της Ασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης