Football Talk

Εθνική Αγγλίας: Η λογική των τεσσάρων δεξιών μπακ, ο τραυματισμός του Αλεξάντερ-Άρνολντ και ο Σακά...

Εθνική Αγγλίας: Η λογική των τεσσάρων δεξιών μπακ, ο τραυματισμός του Αλεξάντερ-Άρνολντ και ο Σακά...

Ξάφνιασε τους πάντες ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αγγλίας, υπάρχει, όμως, εξήγηση πίσω από τον γρίφο των τεσσάρων δεξιών μπακ!

Πέντε μέρες έμειναν για την πρώτη σέντρα του Euro 2020. Το πιο ιδιαίτερο στην ιστορία της διοργάνωσης, αφού μετατέθηκε για ένα καλοκαίρι, λόγω της πανδημίας. Άπαντες ήταν με την αγωνία για να ακούσουν τις επιλογές των ομοσπονδιακών προπονητών για τις Εθνικές ομάδες. Φυσικά, οι εκπλήξεις δεν έλειψαν.

Δεν είναι μυστικό πως οι περισσότεροι ήθελαν να διαβάσουν τους εκλεκτούς του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ για την Εθνική Αγγλίας. Τελικά, «δικαιώθηκαν». Ο ομοσπονδιακός τεχνικός προτίμησε να πάρει μαζί του τέσσερα δεξιά μπακ (!), με τους πάντες να απορούν. Ο τραυματισμός του Αλεξάντερ-Άρνολντ και το γκολ του Μπουκαγιό Σάκα που εξηγεί γιατί θα είναι παρών.

Και ποιον να αφήσει;

Οι επιλογές του Σάουθγκεϊτ ήταν όλες για… βασική εντεκάδα. Ο Κάιλ Γουόκερ της Μάντσεστερ Σίτι, ο Κίραν Τρίπιερ της Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ της Λίβερπουλ και ο Ρις Τζέιμς της Τσέλσι. Όλοι τους πραγματοποίησαν μία εξαιρετική σεζόν και γενικά τα τελευταία τρία χρόνια, αποτελούν τους κορυφαίους της συγκεκριμένης θέσης.

Στις τελευταίες μέρες, το όνομα του αμυντικού της Λίβερπουλ ήταν το επικρατέστερο για μείνει εκτός. Όποιος και να έμενε εκτός θα ήταν απώλεια, όμως αυτό του μπακ των «κόκκινων», σίγουρα θα σήκωνε αντιδράσεις. Την ώρα της αποκάλυψης, όλοι είχαν ένα τεράστιο ερωτηματικό. Εν τέλει και οι τέσσερις μπήκαν στην αποστολή. Τέσσερις ποδοσφαιριστές για μία θέση και δη, του δεξί άκρου της άμυνας.

Στο μυαλό του Σάουθγκεϊτ!

«Είναι στους καλύτερους 26 ποδοσφαιριστές μας και γι' αυτό βρίσκονται στην ομάδα. Αν μπορούσα να διαλέξω ένα πέμπτο ή ένα έκτο δεξί μπακ, θα το έκανα». Αυτή ήταν η απάντηση του Βρετανού προπονητή. Το ερωτηματικό έγινε ακόμα μεγαλύτερο, όμως η εξήγηση βρίσκεται στο προφίλ όλων αυτών των παικτών. Αμφότεροι είναι πολυθεσίτες και εκεί είναι το μυστικό της επιλογής όλων αυτών.

Σίγουρα, τα φιλικά θα παίξουν τεράστιο ρόλο και θα δείξουν πολλά. Ωστόσο, ήδη υπάρχει μία πρώτη σκέψη για το που μπορεί να χρειαστεί κάποιος ποδοσφαιριστής. Αρχικά, ο Ρις Τζέιμς της Τσέλσι είναι ένα πολυεργαλείο στα χέρια του ομοσπονδιακού προπονητή. Εκτός από δεξί μπακ, μπορεί να αγωνιστεί κάλλιστα και ως δεξί στόπερ.

Παράλληλα, είναι εξαιρετική επιλογή για μπακ-χαφ ή και εξτρέμ. Όπως και ο Αλεξάντερ-Άρνλοντ, ο οποίος μπορεί να βγάλει με εξαιρετικό τρόπο ασίστ. Επίσης ο κατάλληλος να αναλάβει όλη τη πλευρά αλλά και να παίξει ως αριστερό μπακ. Περνάμε στον Κάιλ Γουόκερ. Τα λόγια είναι περιττά. Η φυσική κατάσταση αλλά και η ταχυδύναμη που έχει είναι αξιοζήλευτη.
Και εκείνος είναι μία επιλογή για τον άξονα. Τέλος, ο Τρίπιερ έχει δείξει πως μπορεί να ανταπεξέλθει ως αριστερό μπακ, εντούτοις δεν θα αποτελούσε κατάλληλη επιλογή για τα στόπερ ή τα χαφ.

Στο τελευταίο φιλικό κόντρα στην Αυστρία, ο Σάουθγεϊτ έδειξε ένα πρώτο δείγμα των σκέψεών του. Ο αμυντικός της Ατλέτικο Μαδρίτης μετατοπίστηκε στα αριστερά της άμυνας και δεξί μπακ, ξεκίνησε ο Αλεξάντερ-Άρνολντ. Ωστόσο, ο άσος της Λίβερπουλ αποχώρησε με τραυματισμό και τελικά δεν θα δώσει το παρών. Φυσικά, αυτό δικαιώνει και τον ομοσπονδιακό προπονητή, που θα του μείνουν τρεις εξαιρετικές επιλογές για το δεξί μπακ.

Επιλογές γεμάτες ταλέντο…

Η Εθνική Αγγλίας αποτελεί ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης. Δεν είναι μόνο ότι θα έχει στην έδρα της τα περισσότερα ματς μετά τους ομίλους, αλλά και το ρόστερ που αποτελείται από τρομερούς ποδοσφαιριστές. Ο συνδυασμός εμπειρίας και πλούσιου ταλέντου, έρχεται να κουμπώσει με τις εξαιρετικές παρουσίες που είχαν όλοι τη σεζόν που ολοκληρώθηκε.

Φυσικά, τα νέα παιδιά είναι εκείνα που έρχονται να δώσουν τη δική τους βοήθεια για να φτάσει η Αγγλία όσο πιο μακριά γίνεται. Ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ καθιερώθηκε στα 17 του χρόνια στη Μπορούσια Ντόρτμουντ και καλείται να κάνει ηγηθεί της μεσαίας γραμμής δίπλα στον Χέντερσον αλλά και τον τρομερό Ντέκλαν Ράις που ήταν αναμφίβολα, ο κορυφαίος της Γούεστ Χαμ φέτος.

Ο Μέισον Μάουντ απέδειξε με την Τσέλσι, πως είναι εξίσου ένα «όπλο» στα χέρια του Σάουθγκεϊτ. Ένας gamechanger που χρησιμεύει και ως εξτρέμ. Το ίδιο και ο Φιλ Φόντεν. Το «πουλέν» του Πεπ Γκουαρντιόλα και ένας από τους ποδοσφαιριστές που μπορεί στο μέλλον να «κουβαλάνε» την εθνική ομάδα της Αγγλίας.

Η έκπληξη με τον Λίνγκαρντ, δικαιωλογήθηκε από το γκολ του Σακά...

Αίσθηση προκάλεσε και η κλήση του Μπουκάγιο Σακά. Σίγουρα είναι από τους λίγους διασωθέντες της φετινής Άρσεναλ, ωστόσο οι περισσότεροι πίστευαν πως δεν θα είναι ανάμεσα στις κλήσεις του Βρετανού εκλέκτορα. Αντίθετα, το εξαιρετικό εξάμηνο του Τζέσι Λίνγκαρντ με τη Γούεστ Χαμ, δεν ήταν αρκετό για να κερδίσει τον υπερταλαντούχο άσο. Μάτωσε συνολικά εννιά γκολ και μοίρασε πέντε ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις αλλά και πάλι, ο Μπουκαγιό Σακά κατάφερε να πάρει την πρώτη του παρουσία σε Euro.

Εν τέλει, ο 19χρονος εξτρέμ, (που μπορεί να παίξει και ως μπακ) είναι μέρος της 26άδας και μετά το γκολ που πέτυχε κόντρα στην Αυστρία, έδειξε πως θα είναι ένα από τα πρόσωπα που θα απασχολήσουν. Μάλιστα, αυτό ήταν το πρώτο του με το εθνόσημο των ανδρών στο στήθος.

Στις 13 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η πρεμιέρα του Euro για τα «τρία λιοντάρια». Πρώτη αντίπαλος, η Κροατία, με την Τσεχία και τη Σκωτία να ολοκληρώνουν τον όμιλο. Οι πρώτες σκέψεις και ο τρόπος που θα διαχειριστεί το ρόστερ ο Γκάρεθ Σάουθγεϊτ, θα φανεί εκείνες τις μέρες.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης