Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΔΝΤ για ελληνικές τράπεζες: Αργή η πρόοδος λόγω θεσμικών και… πολιτικών εμποδίων – Προσοχή στα DTC

ΔΝΤ για ελληνικές τράπεζες: Αργή η πρόοδος λόγω θεσμικών και… πολιτικών εμποδίων – Προσοχή στα DTC

Το ΔΝΤ ενθάρρυνε τις ελληνικές να ολοκληρώσουν γρήγορα την τροποποίηση του νόμου περί DTC

Την αργή πρόοδο στην αποκατάσταση της υγείας του ελληνικού τραπεζικού τομέα τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την Ελλάδα, αποδίδοντας τους ρυθμούς στα βαθιά θεσμικά και πολιτικά εμπόδια.

Η χαμηλή κερδοφορία, οι αγοραίες αξίες των NPEs κάτω από τη λογιστική εκτίμηση και το ήπιο ενδιαφέρον των επενδυτών, δεδομένου του κινδύνου dilution από το υψηλό και αυξανόμενο μερίδιο των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) στο τραπεζικό κεφάλαιο εμπόδισαν τις ταχύτερες οργανικές λύσεις, αναφέρει το ΔΝΤ.
Στο μέτωπο της πολιτικής, οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές βασίστηκαν στη χρηματοοικονομική τεχνική για τη μείωση των NPEs χωρίς να προκαλέσουν μετατροπή των DTC ή υψηλό, εκ των προτέρων, φορολογικό κόστος, τηρώντας παράλληλα τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις σε επίπεδο ΕΕ.

Να αντιμετωπιστούν τα DTC

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων Ηρακλής θα μπορούσε να επιτύχει ταχεία μείωση των NPEs υπό την προϋπόθεση ότι οι προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων είναι επιτυχείς.
Η πανδημία θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω την εξομάλυνση των ισολογισμών των τραπεζών, απαιτώντας μια προληπτική κυβερνητική προσέγγιση που θα υποστηρίζεται από μια ολοκληρωμένη ανάλυση κόστους-οφέλους όλων των διαθέσιμων επιλογών.
Οι πρωταρχικοί στόχοι πρέπει να είναι η μείωση των κινδύνων του χρηματοπιστωτικού τομέα και η αποφυγή μιας παρατεταμένης και σιωπηρής οικονομικής ανάκαμψης χωρίς πιστωτική επέκταση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αποστολή χαιρέτισε την επέκταση των πρόσθετων κυβερνητικών εγγυήσεων για τιτλοποιήσεις NPE («Hercules-II»), αλλά πρότεινε να δημιουργηθούν εφεδρικά σχέδια σε περίπτωση που οι νέες προσπάθειες των τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια είναι ανεπαρκείς ή / και να υλοποιηθούν άλλοι κίνδυνοι εκτέλεσης.
Καθώς η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη σύσταση Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού (AMC) έχει απορριφθεί, η αποστολή ενθάρρυνε τις αρχές να συνεργαστούν με Ευρωπαίους εταίρους για να βρουν μια λύση για την αδύναμη ποιότητα του τραπεζικού κεφαλαίου.
Εν μέσω της αυξανόμενης διαφοροποίησης των τραπεζών, η αυτόνομη μετατροπή DTC θα μπορούσε να θεωρηθεί ως έσχατη λύση εάν αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για τις τράπεζες που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλήρως τα υπάρχοντα εργαλεία.
Η αποστολή ενθάρρυνε επίσης τις αρχές να ολοκληρώσουν γρήγορα την τροποποίηση του νόμου περί DTC για να διασφαλίσουν ότι μπορούν απορροφούν την απώλεια.
Η αποτελεσματική εφαρμογή και χρήση του νέου Κώδικα Αφερεγγυότητας, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών, θα είναι κρίσιμης σημασίας για ουσιαστική επίλυση του προβλήματος των χρεών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης