Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σημάδια κόπωσης και συσσώρευση στο ΧΑ -0,08% τις 894 μον. - Συντηρείται το εύρος διακύμανσης των 860 - 915 μον.

Σημάδια κόπωσης και συσσώρευση στο ΧΑ -0,08% τις 894 μον. - Συντηρείται το εύρος διακύμανσης των 860 - 915 μον.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 894 μονάδες κάτω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων ενώ συντηρείται το εύρος διακύμανσης των 860 - 915 μονάδων
(upd16) Συνεχίστηκε η συσσώρευση στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 894 μονάδες, με επίκεντρο τις πιέσεις στην Eurobank -2,03% φτάνοντας ενδοσυνεδριακά στο -6% οι οποίες αντισταθμίστηκαν από τα κέρδη της Εθνικής +2,94% ενώ σε μέτρια επίπεδα κινήθηκαν και οι συναλλαγές.
Διαφορετική είναι η εικόνα στις ε
υρωπαϊκές αγορές, με τον Dax στην Γερμανία σε νέα ιστορικά υψηλά.
Τις τελευταίες ημέρες και ειδικά μετά την αναβάθμιση της Eurobank στον δείκτη MSCI Standard η μετοχή δέχεται πιέσεις απόρροια κυρίως των ρευστοποιήσεων που σταδιακά πραγματοποιεί το μικρό ιταλικό fund Helikon - το οποίο σημειωτέον δημιουργήθηκε το 2020, εν μέσω πανδημίας -  που κατέχει κάτω από το 3% της Eurobank, το 5% της Πειραιώς και περίπου 5% της ΔΕΗ.
Όπως πολύ έγκαιρα είχε αναφέρει και προειδοποιήσει το Bankingnews το Helikon άπαξ και έχει καταστεί ακρογωνιαίος επενδυτής στην Πειραιώς θα μειώσει δραστικά ή θα ρευστοποιήσει τελείως την επενδυτική του θέση στην Eurobank.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 894 μονάδες κάτω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων με πρώτη αντίσταση τις 915 μονάδες και βασική στήριξη τις 860 μονάδες.
Πτωτικά έκλεισαν οι υπόλοιπες τράπεζες, με την Πειραιώς -1,31% και την Alpha Bank στο -0,91%.
Η επενδυτική ψυχολογία έχει βελτιωθεί από το σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών και  την επιτάχυνση των εμβολιασμών με άμεσο στόχο την ανάπτυξη και την επιστροφή στην κανονικότητα..
Στο επίκεντρο παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου του 2021 ενώ το ενδιαφέρον μονοπωλεί η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank.
Ειδικότερα, το ενδιαφέρον μονοπωλεί η θεαματική μείωση των NPEs, το γεγονός ότι καταφέρνουν να βρουν κεφάλαια για την ανάπτυξή τους ενώ όλες οι τράπεζες προετοιμάζονται για την αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Και ενώ όλα τα παραπάνω συμβαίνουν ωστόσο ο Τραπεζικός Δείκτης παραμένει εγκλωβισμένος πέριξ των 550 μονάδων με τον μήνα Μάιο να συμπληρώνει σωρευτικές απώλειες -10,15% όταν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση -1,7%.
Σημειώνεται από την αρχή του τρέχοντος έτους καταγράφει μόλις, σωρευτικά κέρδη +6,4%.

Η Goldman Sachs έδωσε τιμή στόχο στην Τράπεζα Πειραιώς στα 17,49 ευρώ...-  Η τιμή στόχος προφανώς είναι τυπογραφικό λάθος

Μετά τις προμήθειες ρεκόρ που έλαβε από την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, η Goldman Sachs επιδίδεται σε φανταστικά σενάρια αποτίμησης των μετοχών, ενώ την ίδια ώρα ως σύμβουλος της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς κατά παράβαση των κανόνων αξιολογεί την τράπεζα και θέτει και τιμή στόχο.
Η τιμή στόχος προφανώς είναι τυπογραφικό λάθος...
Η Goldman Sachs έδωσε τιμή στόχο στην Τράπεζα Πειραιώς στα 17,49 ευρώ... που σημαίνει κεφαλαιοποίηση 22 δισ.
Από τα επίπεδα των 1,52 ευρώ που κινείται σήμερα, 1η Ιουνίου 2021, αυτό σημαίνει ότι βλέπει δυνατότητα ανόδου 1.062%... αλλά η σύστασή της είναι η ουδετερότητα!
Εάν λάβουμε ότι οι παραδοχές της Goldman Sachs είναι ρεαλιστικές - που προφανώς δεν είναι - το P/E διαμορφώνεται στο 666x και το P/BV 4,5x.
Αυτή τη στιγμή καμία τράπεζα στον κόσμο, τουλάχιστον από τις 150 μεγαλύτερες παγκοσμίως δεν έχει P/BV πάνω από 1,5x.

Οι εκθέσεις και οι εκτιμήσεις της JP Morgan και Citigroup για τις ελληνικές τράπεζες

Σε μία ιδιαίτερη αναφορά για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η JP Morgan, καθώς αποκαλύπτει ότι πιθανόν θα πρέπει να εντάξει τον κλάδο ως τέταρτο μέλος του γκρουπ CE3 στο πλαίσιο των αναλύσεων GEM που παρακολουθεί.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει  οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αποτιμηθούν όπως και οι τράπεζες σε άλλες μικρές αγορές, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Πολωνία.
Βέβαια, ξεκαθαρίζει ότι η κατηγοριοποίηση λειτουργεί μόνο εάν υποθέσουμε ότι η ελληνική τραπεζική κρίση τελείωσε.
Και πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικό της νόμισμα καθώς είναι μέλος της Ευρωζώνης.
Επίσης, θεωρεί  ότι είναι λάθος να συγκρίνονται οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών ιστορικά, δεδομένης της πρόσφατης ιστορίας και των πολλαπλών ανακεφαλαιοποιήσεων στον κλαδο.
Ειδικότερα, οι τιμές- στόχοι είναι 0,8 ευρώ για την Eurobank και  2 ευρώ για την Εθνική και Πειραιώς.
Σε ανάλυση της για το Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα η Citigroup αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν υψηλό ρίσκο με τα ανοδικά περιθώρια να είναι οριακά.
Ειδικότερα,  για την Εθνική συστήνει τιμή στόχο 2,5 ευρώ και διακράτηση τονίζοντας ότι η μετοχή εμφανίζει υψηλό ρίσκο.
Για την Eurobank θέτει τιμή στόχο τα 0,80 ευρώ επίσης τονίζοντας ότι εμφανίζει υψηλό ρίσκο και συστήνει διακράτηση.
Για την Πειραιώς για την οποία δεν θέτει τιμή στόχο συστήνει διακράτηση.

Πτωτικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε με απώλειες, με Aegean -3,17%, Ελλάκτωρ -1,82%, Jumbo -1,75%....ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Motor Oil +3,24%, ΕΧΑΕ +1,67% και ΟΠΑΠ +1,09%
Mε ισχυρή πτώση έκλεισε η Άβαξ -10,73% με χαμηλό ημέρας -22,85% καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει το ενδεχόμενο νέας αύξησης κεφαλαίου.
Σχεδόν 15 μήνες μετά την αύξηση κεφαλαίου των 20 εκατ. ευρώ, η οποία ήταν μικρή σύμφωνα με κάποια στελέχη της αγοράς για τις ανάγκες της εισηγμένης, η εταιρεία εξετάζει νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.
Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως ίσως το θέμα τεθεί και στην προσεχή γενική συνέλευση της 24ης Ιουνίου.
Η προηγούμενη αύξηση είχε γίνει με τιμή έκδοσης τα 0,30 ευρώ και έκδοση 66,6 εκατ. νέων μετοχών.
Σε διάψευση των πληροφοριών περί ενδεχόμενης αύξησης κεφαλαίου προχώρησε η Άβαξ. 

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 1/6 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης κινούνται σταθεροποιητικά
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες απομακρύνονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις και συνεχίζονται οι υποστηρικτικές δηλώσεις διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης
Το τελευταίο διάστημα η  εικόνα  ήταν πλήρως διαφορετική λόγω των έντονων ανησυχιών ότι η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας θα ωθήσει την ΕΚΤ να μειώσει τις αγορές ομολόγων.
Οι αποδόσεις άρχισαν να υποχωρούν , μετά τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde, ότι είναι υπερβολικά πρόωρο για την ΕΚΤ να αποσύρει τα μέτρα στήριξης.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,82% και το ιταλικό 10ετές στο 0,89% και με το μεταξύ τους spread στις -7 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 77 μονάδες ή 0,77% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,67% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,29%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο, με ήπιες αγοραστικές στις τράπεζες, με Eurobank +1,49%, Πειραιώς +1,37%....
ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,85% και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε στο +0,42%. 
Λίγο πριν τις 12:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στην Eurobank με απώλειες -5,97% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,04% ενώ μισή ώρα αργότερα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,44%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή πτώση -0,08% στις 894 μονάδες έχοντας υψηλό στις 898,65 μονάδες και χαμηλό 890,94 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 71 εκατ. ευρώ, ο όγκος 44 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 32 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,14 εκατ. ευρώ και όγκου 2,88 εκατ. τεμάχια διακίνησε η Alpha Bank.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 894 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 900 μονάδες και ακολουθούν οι 915 και οι  950  μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 860 μονάδες και ακολουθούν οι 850, οι 820 και οι 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 549 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 540 μονάδες και ακολουθούν οι 530, οι 500 και οι  480 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 555 μονάδες και ακολουθούν οι 580 και οι 600 μονάδες.

Το πλαίσιο της σταδιακής αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες αντιμετωπίζεται με βάση το δημόσιο συμφέρον.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που είναι ο βασικός μέτοχος των τραπεζών (Εθνική 40,3%, Πειραιώς 27%, Alpha bank 10,95% και Eurobank 1,34%) διαμορφώνουν το πλαίσιο της σταδιακής αποεπένδυσης.
Ωστόσο κάθε περίπτωση θα αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και με βάση το δημόσιο συμφέρον.
Σε προτεραιότητα βρίσκεται η σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ της Alpha bank η οποία θα πραγματοποιηθεί 28 με 30 Ιουνίου 2021.
Το ΤΧΣ αποφάσισε να συμμετάσχει πλήρως κοινώς θα διατηρήσει το ποσοστό του το 10,95% οπότε και θα επενδύσει στην αύξηση 87 εκατ ευρώ καθώς ως γνωστό μετά τις τελευταίες αλλαγές του νόμου… λειτουργεί ως επενδυτής.
Αν και όλοι αναμένουν Φθινόπωρο 2021 να ενεργοποιήσει την διαδικασία αποεπένδυσης το ΤΧΣ στην Eurobank ή το 1,34% που κατέχει ωστόσο με βάση νεότερες πληροφορίες θα μπορούσε η πώληση να πραγματοποιηθεί και Ιούλιο 2021.
Το 1,34% σε τρέχουσες τιμές έχει αποτίμηση 38 εκατ ευρώ.
Ο Ιούλιος 2021 βρίσκεται στο προσκήνιο, όχι τυχαία αλλά επειδή έχουν εμφανιστεί ορισμένοι ξένοι επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν μετοχές Eurobank, οπότε αυτή η εξέλιξη αξιολογείται.
Το bankingnews έχει αναφέρει ότι πέραν από το Capital Group και το York Capital υπάρχουν και άλλοι επενδυτές από ΗΠΑ και σκανδιναβικές χώρες που ενδιαφέρονται να αυξήσουν το ποσοστό τους στην Eurobank.
Το ΤΧΣ σχεδιάζει – ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις – να πουλήσει το 20% της Εθνικής τράπεζας τον Οκτώβριο 2021.
Η διάθεση του 20% των μετοχών της Εθνικής δεν είναι μια απλή υπόθεση καθώς σήμερα αποτιμάται 470 εκατ ευρώ.
Θα πραγματοποιηθεί placement δηλαδή θα διατεθεί σε διεθνείς επενδυτές υπό την μορφή πακέτων μετοχών καθώς το πιθανότερο σενάριο είναι να δοθεί σε πλήθος ξένων επενδυτών.
Για το 2022 μεταφέρονται Πειραιώς και Alpha bank.
Να σημειωθεί ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται δεν θα έχει ημερομηνία λήξεως τέλη 2022.
Η ημερομηνία θα παραμείνει ανοικτή καθώς έχει αποδειχθεί ότι καταληκτική ημερομηνία λειτουργεί δεσμευτικά, δημιουργώντας επενδυτική αβεβαιότητα.

Η συναλλαγή μεταξύ της Reggeborgh και του Λεωνίδα Μπόμπολα για το 9,5% του Ελλάκτωρ

Στις 28 Μαΐου, η Reggeborgh ενεργοποίησε την option και απέκτησε το 9,5% των μετοχών ή 20,3 εκατ. μετοχές στην τιμή των 1,20 ευρώ ή συνολικά 24,4 εκατ. ευρώ επί των μετοχών του Λεωνίδα Μπόμπολα ο οποίος κατείχε το 12,55% του Ελλάκτωρ..
Η τιμή της ενεργοποίησης της option στο 1,20 ευρώ είναι πολύ χαμηλή, σε σχέση με τις πληροφορίες που υπήρχαν για τιμή εξάσκηση στα 1,6 ευρώ, ωστόσο είναι υψηλότερη της τιμής αύξησης κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ στα 0,90 ευρώ ανά μετοχή.
Το ποσοστό του Μπόμπολα αποδείχθηκε καθοριστικής σημασίας για την Reggeborgh χωρίς αυτό δεν θα μπορούσε να ελέγξει τον Ελλάκτωρ…
Με αυτή την παραδοχή η τιμή των 1,20 ευρώ μπορεί να θεωρηθεί ακραία χαμηλή.
Ο Μπόμπολας γνωρίζοντας ότι το ποσοστό του είναι τόσο σημαντικό για τους σχεδιασμούς της Reggeborgh αποκλείεται να έχει πουλήσει σε τέτοιες τιμές.
Η απάντηση κρύβεται στο είδος… ο Μπόμπολας πήρε μετρητά ή πήρε σε είδος το τίμημα της συναλλαγής;
Ερωτάμε διότι ο Μπόμπολας είναι διευθύνων σύμβουλος στην Ηλέκτωρ η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.
Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι η option είχε χαμηλό τίμημα μόλις 1,20 ευρώ με τρέχουσα τιμή 1,42 ευρώ στον Ελλάκτωρ επειδή… υπάρχει κάποια άλλη συναλλαγή μεταξύ της Reggeborgh και του Μπόμπολα.
Εν τω μεταξύ, οι  τράπεζες με βάση πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου είναι έτοιμες να δανείσουν ή να επαναξιολογήσουν την συνεργασία με τον Ελλάκτωρ.
Από ότι φαίνεται αρχικά αυτή η επαναξιολόγηση θα εστιάσει στις εγγυητικές επιστολές όπου το κόστος τους είναι 0,50% όταν ο ανταγωνισμός επιτυγχάνει 0,25%.
Οι βασικοί μέτοχοι θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ ευρώ καλύπτοντας και αδιάθετες μετοχές.
Να σημειωθεί ότι όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews σε επόμενη φάση ο Ελλάκτωρ θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα επαναδιαπραγματευθεί – χωρίς haircut – το ομόλογο των 675 εκατ ευρώ.
Ήδη η τιμή βρίσκεται στις 96 μονάδες βάσης και εάν φθάσει στις 102 μονάδες βάσης θα μπορούσε ο Ελλάκτωρ να εκδώσει ένα νέο τίτλο για το σύνολο ή μέρος των 675 εκατ με καλύτερους όρους από το 6,375% που πληρώνει ή θα μπορούσε να συνδυαστεί και με τραπεζικό δανεισμό.

Η επικαιρότητα

Πρεμιέρα κάνει σήμερα Τρίτη 1 Ιουνίου το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid, το οποίο θα επιτρέψει στον κάτοχο του να μετακινείται ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς στο εσωτερικό της ΕΕ, τη στιγμή που αισιόδοξα εξακολουθούν να είναι τα νέα από το «μέτωπο» της πανδημίας στο εσωτερικό της χώρας.
Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται, τα νοσοκομεία επιστρέφουν στην κανονική λειτουργία τους ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με αμείωτη ένταση.
Οι  ειδικοί εκτιμούν πως με αυτούς τους ρυθμούς, έως τα μέσα του καλοκαιριού θα έχουμε καταφέρει να κτίσουμε ένα πρώτο τείχος ανοσίας έναντι της covid.
Με τους εμβολιασμούς να επιταχύνονται και με την χρήση των self test να διευρύνεται, ολοένα και περισσότερες δραστηριότητες της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής επανεκκινούν, με τα βλέμματα όλων όπως είναι αναμενόμενο, να στρέφονται στην πορεία του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι.
Σε αυτήν την κατεύθυνση έρχεται να συνδράμει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid, στο οποίο εντάσσεται από τις πρώτες η Ελλάδα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 402.306, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.095 θάνατοι.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ήπια ανοδικά  έκλεισαν σήμερα 1/6 οι περισσότερες ασιατικές αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,16%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,26, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,2% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,56%.

Kέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται σήμερα 1/6 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία ενισχύονται σε νέα υψηλά, με επίκεντρο τα κέρδη στα commodities, με το πετρέλαιο να ξεπερνά τα 70 δολ. το βαρέλι, στηρίζοντας τις μετοχές του κλάδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 2% τον Μάιο από 1,6% τον Απρίλιο, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, το οποίο αυξήθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό από τα τέλη του 2018.
Ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι «κάτω αλλά κοντά στο 2%.
Επίσης, στο 8% διαμορφώθηκε το επίπεδο της ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο του 2021, έναντι 8,1% το Μάρτιο του 2021 και 7,3% τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Το ενδιαφέρον στρέφεται και στην ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,3% σε επίπεδα ρεκόρ, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,90% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,85% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +1%
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,25%, ο S&P 500 στο +0,10%, ο Nasdaq στο +0,10% και το ETF GREC στο +2,01% (28,87 δολ.).

Σημάδια κόπωσης στις τράπεζες με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα - Εξαίρεση η Εθνική +3%
 
Σημάδια κόπωσης καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα, με εξαίρεση την Εθνική ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Eurobank.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,66 ευρώ, με άνοδο +2,94% με όγκο 4,16 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,43 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,09 ευρώ, με πτώση -0,91%, με όγκο 11,68 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,69 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,5080 ευρώ, με πτώση -1,31% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,89 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 26/5/2021 στα 0,0879 ευρώ ή 1,4510 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7520 ευρώ, με πτώση -2,03% με όγκο 13,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,79 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9760 ευρώ, με άνοδο +2,74% και κεφαλαιοποίηση 435 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1632 ευρώ με πτώση -4,33% με όγκο 686 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 75 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,20 ευρώ, αμετάβλητη και  κεφαλαιοποίηση 302 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώσ κατέγραψαν οι Aegean -3,17%, Ελλάκτωρ -1,82%, Jumbo -1,75%....
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν Motor Oil +3,24%, ΕΧΑΕ +1,67% και ΟΠΑΠ +1,09%.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,72 ευρώ, με πτώση -0,27% και κεφαλαιοποίηση στα 11,01 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,9050 ευρώ, με άνοδο +0,64% και αποτίμηση 6,86 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,02 ευρώ, με πτώση -0,44% και αποτίμηση 2,09 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,65 ευρώ, με πτώση -1,3% και κεφαλαιοποίηση 615 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,04 ευρώ, με άνοδο +1,09% και αποτίμηση 4,45 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,60 ευρώ, με πτώση -0,68% και κεφαλαιοποίηση 1,45 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,31 ευρώ, με άνοδο +0,48% και κεφαλαιοποίηση 1,93 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,00 ευρώ, με άνοδο +3,24% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,45 ευρώ, με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 2,21 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,72 ευρώ, με πτώση -1,75% και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,75 ευρώ, με πτώση -0,34% και κεφαλαιοποίηση 932 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,40 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 229 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0255 ευρώ, με άνοδο +2% και κεφαλαιοποίηση 24 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,82% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας -7 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 1/6 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης..
Η κατάσταση αρχίζει να σταθεροποιείται μετά τις έντονες ρευστοποιήσεις που καθοδηγήθηκαν από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις βελτιωμένες προοπτικές για την οικονομία.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,82% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,91%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,82% με το αμερικανικό 10ετές 1,62% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -7 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 36 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,80% με απόδοση αγοράς 0,82% με απόδοση πώλησης 0,81%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 100 μονάδες βάσης από 99 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 77 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,77% ή 77 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση  στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται και σήμερα 1/6 στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης.
Σημειώνεται ότι άνοδος στα ομόλογα της Ευρωζώνης το τελευταίο διάστημα ήταν απόρροια άνοδο της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων λόγω πληθωριστικών πιέσεων που παρέσυρε και τα ομόλογα της Ευρωζώνης..
Ωστόσο οι αποδόσεις άρχισαν να υποχωρούν, μετά τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde, ότι είναι υπερβολικά πρόωρο για την ΕΚΤ να αποσύρει τα μέτρα στήριξης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 1 Ιουνίου του 2021 στο 0,89%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 1/6/2021 στο -0,18% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,20% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,46% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,46% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,89% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,44%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης