Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

AIER: Ό,τι και αν κάνετε, δεν θα μπορέσετε ποτέ να φάτε… Bitcoin

AIER: Ό,τι και αν κάνετε, δεν θα μπορέσετε ποτέ να φάτε… Bitcoin
Ό,τι όχημα και αν χρησιμοποιείτε για να μετακινήσετε την αξία σε βάθος χρόνου, αυτό θα ενέχει κίνδυνο συναλλαγματικής ισοτιμίας
Σχετικά Άρθρα

Ό,τι όχημα και αν χρησιμοποιείτε για να μετακινήσετε την αξία σε βάθος χρόνου, αυτό θα ενέχει κίνδυνο συναλλαγματικής ισοτιμίας, αναφέρει το American Institute for Economy Research, που προσθέτει: ό,τι και αν κάνετε, δεν θα μπορέσετε ποτέ να φάτε… Bitcoin
Κάποτε, κάποιοι αφοσιωμένοι περιβαλλοντολόγοι φορούσαν ένα μπλουζάκι με μια ρήση που χρησιμοποιείται πολύ από ακτιβιστές.
Συχνά πιστώνεται στον Abenaki Alanis Obomsawin:
Όταν κοπεί και το τελευταίο δέντρο, όταν αλιευτεί και το τελευταίο ψάρι, όταν μολυνθεί και το τελευταίο ποτάμι και ο αέρας που αναπνέετε είναι άρρωστος, θα συνειδητοποιήσετε, αν και πολύ αργά, ότι ο πλούτος δεν βρίσκεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς και ότι δεν μπορείτε να φάτε… χρήματα.
Αν και είναι λίγο υποτιμητικό, ναι, χρειάστηκαν πολλοί αιώνες σκληρής δουλειάς και επίπονων δοκιμασιών για να καταλάβουμε ότι, πράγματι, δεν μπορούμε να φάμε χρήματα.
Σε κάθε περίπτωση, τα χρήματα παραμένουν ένα όχημα που μπορεί να αλλάξει την πολιτιστική κληρονομιά μας.

Ο κίνδυνος συναλλαγματικής ισοτιμίας

Είναι δύσκολο να είσαι συνεπής θαυμαστής του Nassim Nicholas Taleb, του συγγραφέα, διανοούμενου και πρώην trader, καθώς η ποιότητα του γραπτού και προφορικού λόγω παρουσιάζει τέτοια μεταβλητότητα, που μοιάζει με … κρυπτονόμισμα.
Ο Taleb έχει γράψει εκπληκτικά βιβλία - ιδιαίτερα αυτά που περιλαμβάνονται στη σειρά Incerto - από τα οποία το Black Swan και το AntiFragile είναι τα πιο γνωστά.
Ωστόσο, έχει πει και εξαιρετικά βλακώδη πράγματα για την πανδημία και, όπως ο Elon Musk, μετεξελίχθηκε από ένθερμο οπαδό σε ορκισμένο εχθρό του Bitcoin.
Mε μια σειρά από tweets και πολλά κοινά σχόλια στα κοινωνικά μέσα, ο Taleb καταφέρθηκε με σκληρά λόγια κατά του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος.
Σύμφωνα με όσα γράφει, ένα άτομο, για να μπορέσει να αγοράσει καταναλωτικά αγαθά με bitcoin, πρέπει να έχει εισόδημα σε bitcoin.
Αλλά για να λάβει (μέρη) του μισθού της σε bitcoin, ο εργοδότης πρέπει να λάβει τουλάχιστον κάποιο bitcoin ως έσοδο.
Επίσης, ο πωλητής καταναλωτικών αγαθών πρέπει να αποκτήσει τουλάχιστον μερικές πρώτες ύλες με bitcoin.
Φυσικά, αυτό είναι τρομερά λάθος, καθώς κάποιος μπορεί να αλλάξει τα Bitcoin με δολάρια κ.ο.κ.
Υπό αυτήν την έννοια, το bitcoin είναι απλώς ένα άλλο νομισματικό δίκτυο, με κίνδυνο συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Σημειώνεται δε πως, όταν επιλέγετε ένα νομισματικό δίκτυο, δεν κάνετε απλώς μια συναλλαγή, αλλά βάζετε ένα στοίχημα για τη μελλοντική του κατάσταση.
Φυσικά, η απόκτηση και η κατοχή bitcoin εκθέτουν τους χρήστες του σε συναλλαγματικούς κινδύνους.
Για το δολάριο, ο κίνδυνος είναι συνήθως αρκετά χαμηλός και φαινομενικά τουλάχιστον αρκετά προβλέψιμος:
με πληθωρισμό 2% ετησίως, γνωρίζετε ότι 100 δολ. θα σας αποφέρουν αγαθά αξίας 98 δολ. τους επόμενους δώδεκα μήνες – παρότι η Fed είναι εξαιρετικά ασταθής.
Από την άλλη, η συναλλαγματική ισοτιμία του Bitcoin είναι αδιαμφισβήτητη, υπό την έννοια ότι δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη ως προς το πού θα είναι σαράντα χρόνια από τώρα – παρότι η ζήτηση θα είναι άπειρη και η προσφορά του περιορισμένοι, όπως λένε οι θιασώτες του.
Ωστόσο, ό,τι όχημα και αν χρησιμοποιείτε για να μετακινήσετε την αξία σε βάθος χρόνου, αυτό θα ενέχει κίνδυνο συναλλαγματικής ισοτιμίας, καθώς μάλιστα δεν μπορείτε να φάτε ούτε bitcoin, ούτε δολ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης