Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Τι μετοχές επιλέγουμε όταν όλα είναι ακριβά; - Οι 3 επιλογές… ευκαιρίες

Morgan Stanley: Τι μετοχές επιλέγουμε όταν όλα είναι ακριβά; - Οι 3 επιλογές… ευκαιρίες

Κατά τους επόμενους 12 μήνες η Morgan Stanley βλέπει μονοψήφιο ανοδικό ρυθμό στις παγκόσμιες μετοχές

Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό αίνιγμα: Πως θα εντοπίζουν τα χαρακτηριστικά σε τρεις κύκλους.

Το σημείο εισόδου ενός πρώιμου κύκλου, τις συνθήκες μεσαίου κύκλου και τις αποτιμήσεις στην πληρότητα του κύκλου (early-cycle timing, mid-cycle conditions and late-cycle valuations).
Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η Morgan Stanley, σε μια προσπάθεια να καταδείξει τη στρατηγική στα τέλη ενός κύκλου, όταν δηλαδή οι αποτιμήσεις γίνονται ακριβές.

Το μεγάλο αίνιγμα

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε να συντρέχουν και οι τρεις αυτές φάσεις, ειδικά επειδή πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο οι παγκόσμιες αγορές κινδύνου διόρθωσαν σημαντικά.
Έτσι, παρά την έκκληση των αγορών για ισχυρή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη που υποστηρίζεται από μεγαλύτερα δημοσιονομικά κίνητρα, τη μεγαλύτερη νομισματική χαλάρωση και τα υψηλότερα ποσοστά εξοικονόμησης καταναλωτών στη μεταπολεμική ιστορία, οι επενδυτικές συστάσεις της Morgan Stanley έχουν έναν πιο ήπιο τόνο.
Κατά τους επόμενους 12 μήνες, βλέπει μάλιστα μονοψήφιο ανοδικό ρυθμό στις παγκόσμιες μετοχές, μια μέτρια αύξηση της καμπύλης απόδοσης και επομένως μια ουδέτερη στάση στα κρατικά ομόλογα.
Υποβάθμισε επίσης την εταιρική πίστωση σε ουδέτερη και αναμένει σταθερές αποδόσεις στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.

Αποτύπωση της ανάκαμψης

Ο περιορισμός των στρατηγικών επιλογών καθοδηγείται πραγματικά από την πεποίθηση ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις σε όλες τις αγορές κινδύνου αντικατοπτρίζουν ήδη πολλά θετικά στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη.
Έτσι, οι προοπτικές δείχνουν επίσης ελκυστικό δυναμικό απόδοσης σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που δεν βρίσκονται συχνά στο προσκήνιο λόγω της περίπλοκης αντίληψης που σχετίζεται με αυτά.


Η πρώτη ευκαιρία

Η Morgan Stanley προσπαθεί να εντοπίσει τις ευκαιρίες, εκτιμώντας ότι οι περισσότερες οδηγούνται από την ίδια οικονομική αφήγηση που βασίζεται σε ευρύτερες αγορές κινδύνου.
Η πρώτη ευκαιρία είναι οι εξασφαλισμένες υποχρεώσεις δανείου (CLOs), οι οποίες είναι τιτλοποιήσεις εταιρικών δανείων πρώτης διαβάθμισης.
Με εκκρεμή πάνω από 800 δισ. δολάρια, οι CLO δεν αποτελούν πλέον εξειδικευμένη αγορά.
Η διαρθρωτική μόχλευση στα CLOs καθιστά τα μερίδια μετοχικού κεφαλαίου κατάλληλα για τις τρέχουσες συνθήκες, καθώς τα spreads των CLO έχουν μειωθεί με ταχύτερο ρυθμό από τα spreads των περιουσιακών στοιχείων CLO, δημιουργώντας έτσι συνθήκες για ελκυστικές αποδόσεις.
Το ισχυρό θεμελιώδες σκηνικό, που οδηγεί σε χαμηλότερα επιτόκια δανείου, μαζί με την ανοδική πορεία του Libor και άλλες ενσωματωμένες επιλογές πείθουν τους αναλυτές να αναμένουν ότι το μερίδιο των μετοχών των CLO θα είναι στο μεσαίο έως το υψηλό επίπεδο αποδόσεων τους επόμενους 12 μήνες.

Η δεύτερη ευκαιρία

Αν και η αμερικανική αγορά κατοικιών έχει ενισχυθεί τους μήνες από την έναρξη της πανδημίας και αναμένεται ο ρυθμός αύξησης των τιμών να επιβραδυνθεί από τα τρέχοντα επίπεδα, η αμερικανική αγορά κατοικίας βρίσκεται σε μια υγιή βάση, εκτιμά η Morgan Stanley.
Η αύξηση των τιμών των κατοικιών και η επακόλουθη αύξηση των ιδίων κεφαλαίων που έχουν οι δανειολήπτες, αποτέλεσε όφελος για τη θεμελιώδη απόδοση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων.
Και αυτό έγινε με δύο τρόπους - χαμηλότερες καθυστερήσεις και υψηλότερες προπληρωμές.
Και οι δύο ωφελούν τις τιτλοποιημένες αγορές ενυπόθηκων πιστώσεων.
Κατά τους επόμενους 12 μήνες, η Morgan Stanley βλέπει μονοψήφιο ανοδικό ρυθμό στις παγκόσμιες μετοχές, μια μέτρια αύξηση της καμπύλης απόδοσης και επομένως μια ουδέτερη στάση στα κρατικά ομόλογα.

Η τρίτη ευκαιρία

Οι ισχυρές βασικές αρχές στέγασης είναι θετικές για τις τιτλοποιημένες πιστώσεις, αλλά όχι απαραίτητα για τα RMBS.
Οι αυξημένοι όγκοι αγορών που συνοδεύονται από μια υγιή αγορά στέγασης σημαίνουν τη συνέχιση μιας ατελείωτης προμήθειας στους traders RMBS.
Ο κίνδυνος προπληρωμής, ο οποίος είναι αρνητικός, συνεχίζει να αυξάνεται.
Οι αποτιμήσεις με προσαρμοσμένες αρνητικές αποδόσεις δίνουν ελάχιστο περιθώριο για περαιτέρω σύσφιξη των περιθωρίων, αλλά η απότομη κλίση της καμπύλης των κρατικών ομολόγων σημαίνει ότι οι επενδυτές μπορεί να προτιμήσουν ένα περιουσιακό στοιχείο κινδύνου ελκυστικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης