Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Αλλαγή σκηνικού - Οι Πράσινοι χάνουν σε δυναμική, ανακάμπτουν οι Χριστιανοδημοκράτες

Γερμανία: Αλλαγή σκηνικού - Οι Πράσινοι χάνουν σε δυναμική, ανακάμπτουν οι Χριστιανοδημοκράτες
Η υποστήριξη στους Πρασίνους μειώθηκε στο 22%, ενώ CDU και CSU καρπώθηκαν μία ποσοστιαία μονάδα φτάνοντας στο 25%
Σχετικά Άρθρα

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα οι Πράσινοι στη Γερμανία βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται ενώ στον αντίποδα η χριστιανοδημοκρατική συμμαχία της Merkel κερδίζει σε υποστήριξη τέσσερις μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2021 και όλα δείχνουν, πως η δυσαρέσκεια των πολιτών για τη διαχείριση της πανδημίας δεν δίνει την απαιτούμενη δυναμική στο κόμμα της αντιπολίτευσης για μία εκλογική νίκη στις 26/9/2021.
Η υποστήριξη στους Πρασίνους μειώθηκε στο 22%, ενώ CDU και CSU καρπώθηκαν μία ποσοστιαία μονάδα φτάνοντας στο 25% στην εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Insa για τη Bild am Sonntag.
Ήταν η δεύτερη συναπτή πτώση μίας ποσοστιαίας μονάδας για τους Πράσινους, που είχαν περάσει πρώτοι στη μάχη για τη διαδοχή της Merkel.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, (SPD) ο μικρότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού της Merkel υποχώρησε κατά μία μονάδα στο 16%.
Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FPD) παρέμειναν αμετάβλητοι στο 13%.
Επίσης η εθνικιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παρέμεινε στο 12% ενώ το αριστερό Die Linke κέρδισε μία μονάδα φτάνοντας στο 7%.
Υπενθυμίζεται πως η Merkel δεν επιδιώκει πέμπτη θητεία μετά από 16 χρόνια στην καγκελαρία, πράγμα που σημαίνει ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές της Γερμανίας στις 26 Σεπτεμβρίου θα σηματοδοτήσουν μία νέα εποχή για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Υποχώρηση της δυσαρέσκειας

Το 50% και πλέον των Γερμανών εκφράζει τη δυσαρέσκειά του σχετικά με τη διαχείριση από την κυβέρνηση της Merkel της κρίσης του νέου κορωνοϊού, παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί στους εμβολιασμούς, τη χαλάρωση των περιορισμών και τη βελτίωση των υγειονομικών δεικτών.
Σε μια δημοσκόπηση, που διεξήχθη από το ινστιτούτο YouGov εκ μέρους του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), το 24% των ερωτηθέντων δηλώνει «πολύ δυσαρεστημένο» και το 30% «αρκετά δυσαρεστημένο» με τις ενέργειες της κυβέρνησης.
Σε αντίθεση, μονάχα ένα 6% δηλώνει «πολύ ικανοποιημένο» και ένα 35% «αρκετά ικανοποιημένο».
Το 5% δεν απάντησε, στη δημοσκόπηση με τη συμμετοχή 2.085 ανθρώπων, που διενεργήθηκε το διάστημα μεταξύ 21ης και 24ης Μαΐου.
Τον Μάρτιο, το 65% των Γερμανών εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης και μονάχα ένα 30% δήλωνε ικανοποιημένο.
Μονάχα μεταξύ των υποστηρικτών του κυβερνώντος συντηρητικού συνασπισμού CDU/CSU η ικανοποίηση υπερέχει της δυσαρέσκειας, σε ποσοστό 62% έναντι 36% στην τελευταία δημοσκόπηση.
Αντιθέτως, το 84% των υποστηρικτών της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) δηλώνει δυσαρεστημένο.
deu.JPG

Νέα εποχή για τη γερμανική οικονομία

Οι ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο 2021 σηματοδοτούν μία νέα εποχή για τη γερμανική οικονομία, καθώς προδιαγράφεται η αίσθηση ενός πολιτικού κενού, μετά από 16 χρόνια διακυβέρνησης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης από την Angela Merkel.
Το καθήκον που θα μεταβιβαστεί τώρα στον διάδοχο της Merkel είναι πως η γερμανική οικονομία θα εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες, που θα παρουσιαστούν, χωρίς να χάσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Εξάλλου το σχήμα του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται να κρίνει πόσο γρήγορα η Γερμανία θα επιστρέψει στη συνήθη δημοσιονομική της ορθότητα, αναφέρει το Bloomberg.
Η ταχεία απόσυρση των προγραμμάτων στήριξης για την πανδημία, θα μπορούσε να πλήξει την ανάκαμψη, κίνδυνος που επισημάνθηκε και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα εστιαστεί σε ακόμη πιο επικερδείς τομείς, όπως η τεχνολογία.

Με οδηγό την BioNTech

Η επιχειρηματική ραχοκοκαλιά της Γερμανίας έχει τεράστιες δυνατότητες, όπως κατέστη ολοφάνερο από την BioNTech της οποίας το καινοτόμο εμβόλιο για τον Covid ήταν το πρώτο στον δυτικό κόσμο που εγκρίθηκε για χρήση.
Αλλά ακόμη και μετά τα πλεονεκτήματα η μάχη για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου οικονομικού μέλλοντος θα είναι έντονος.
Η γερμανική οικονομία έχει να επουλώσει τα τραύματα, που άφησε πίσω της η πανδημία.
Οι εκτεταμένοι περιορισμοί έχουν προκαλέσει, όπως άλλωστε και στον υπόλοιπο κόσμο, σοβαρά προβλήματα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Οι προοπτικές για μία ισχυρή ανάκαμψη είναι καλύτερες καθώς επιταχύνεται το πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, εκτιμά το Ifο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης