Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Την ώρα που ο Cavusoglu επισκέπτεται την Ελλάδα… και θέτει άμεσα θέμα μειονότητας… οι Τούρκοι συνομιλούν με τις ΗΠΑ… για τους S-400

Την ώρα που ο Cavusoglu επισκέπτεται την Ελλάδα… και θέτει άμεσα θέμα μειονότητας… οι Τούρκοι συνομιλούν με τις ΗΠΑ… για τους  S-400
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιέζουν την Τουρκία για να «επιστρέψει» τους S-400 στη Ρωσία: «Προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις»
Σχετικά Άρθρα

To πολυπολικό παιχνίδι στρατηγικής της Τουρκίας συνεχίζεται στην γεωπολιτική σκακιέρα.
Μπορεί ο Νίκος Δένδιας ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών να κέρδισε τις εντυπώσεις όταν επιτέθηκε λεκτικά κατά της Τουρκίας στην συνάντηση του με τον Μ. Cavusoglu τον τούρκο υπουργό εξωτερικών… ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία συνεχίζει να υπερέχει στην διπλωματία.
Τι σημαίνει ιδιωτική επίσκεψη του Cavusoglu στην Θράκη… για να δει την μουσουλμανική μειονότητα που υποστηρίζει η Ελλάδα ή για να επισκεφθεί την τουρκική μειονότητα που υποστηρίζει η Τουρκία;
Μόνο η κίνηση αυτή υποδαυλίζει τις διμερείς σχέσεις και το σημαντικότερο αποτελεί απάντηση στο επικοινωνιακό show χωρίς ουσία του έλληνα υπουργού εξωτερικών.

Η Ελλάδα θέλει βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, οι οποίες βρίσκονται υπό πίεση λόγω πολλών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των γεωτρήσεων και των θαλάσσιων δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και του Κυπριακού.
Τα σχόλια του Μητσοτάκη προηγήθηκαν της επίσκεψης στην Αθήνα στις 31 Μαίου 2021 από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Cavusoglu
Ελλάδα και Τουρκία παρ΄ότι είναι γείτονες και μέλη του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να μην έχουν αποκαταστήσει τις διμερείς σχέσεις τους.
«Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει μια ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα, την οποία επιδιώκουμε και επιθυμούμε, είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες ενέργειες και η επιθετική ρητορική», δήλωσε ο Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια δηλώσεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.
Τα «μετρημένα βήματα» της Τουρκίας είναι εκείνα που θα επιταχύνουν επίσης τα ευρωπαϊκά βήματα », είπε ο Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις ενίοτε τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη.
Τον Μάρτιο 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε κίνητρα στην Τουρκία για τη βελτίωση της συνεργασίας για τη μετανάστευση και το εμπόριο εν μέσω ανησυχιών για τις επεκτατικές κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο.
Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας οδήγησαν σε απότομη αύξηση της έντασης με τα μέλη της ΕΕ ειδικά την Ελλάδα και την Κύπρο διαμορφώνοντας ένα ψυχροπολεμικό κλίμα.

Πως αποτιμούν τα δεδομένα οι τούρκοι;

Μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, οι δύο χώρες προσπάθησαν να βελτιώσουν σταδιακά τις σχέσεις τους και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την Τουρκία στα μέσα Απριλίου για συνομιλίες με τον Cavusoglu.
Αλλά η κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους κατέληξε σε μια σπάνια δημόσια ανταλλαγή κατηγοριών, με τους υπουργούς να ανταλλάσσουν κατηγορίες και να απαριθμούν τα λάθη της άλλης πλευράς αναφέρει η Daily Sabah.
Ένα από τα ζητήματα που ανέφερε ο Cavusoglu ήταν για τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, την οποία η Ελλάδα αναγνωρίζει ως θρησκευτική μειονότητα, αλλά η Τουρκία την παρουσιάζει ως εθνική τουρκική μειονότητα.
Η κοινότητα ζει κυρίως στη βορειοανατολική περιοχή της Θράκης, κοντά στα τουρκικά σύνορα, και ο Cavusoglu θα συναντηθεί με μέλη της κοινότητας εκεί κατά τη διάρκεια ιδιωτικής επίσκεψης την Κυριακή 30 Ma;ioy 2021, πριν από το επίσημο ταξίδι του στην Αθήνα στις 31 Μαίου 2021.
Η μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης εκτιμάται ότι έχει 100.000 έως 150.000 μέλη.
Τα δικαιώματα των Τούρκων στην περιοχή κατοχυρώθηκαν βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923, μια συμφωνία μετά τον τουρκικό πόλεμο της Ανεξαρτησίας μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από τότε, ωστόσο, η κατάσταση επιδεινώνεται σταθερά.
Μετά την ανάληψη της εξουσίας από την δικτατορία στην Ελλάδα το 1967, η μειονοτική κοινότητα, άρχισε να αντιμετωπίζει σκληρότερες διώξεις και παραβιάσεις δικαιωμάτων από το ελληνικό κράτος αναφέρει η Daily Sabah.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ορισμένα δικαιώματα των Τούρκων αποκαταστάθηκαν εν μέρει, αλλά συνεχίστηκαν ta προβλήματα σχετικά με τις συλλογικές και τις πολιτικές ελευθερίες.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιέζουν την Τουρκία για να «επιστρέψει» τους S-400 στη Ρωσία: «Προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις»

Μετά την κρίση με τα F-35 τα πολεμικά αεροπλάνα 5ης γενιάς των ΗΠΑ και τους S-400 το αντιαεροπορικό σύστημα της Ρωσίας οι ΗΠΑ θέλουν να τερματίσουν τη ρήξη.
Η Τουρκία περνάει οικονομική κρίση με την λίρα να δέχεται ισχυρές πιέσεις.
«Έχουμε προσφέρει εναλλακτικές λύσεις στην Τουρκία, ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν εάν θέλουν να ξεφύγουν από αυτές τις κυρώσεις», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Wendy Sherman στο CNN Turk σε συνέντευξή του.
«Ελπίζω να βρούμε έναν δρόμο προς τα εμπρός», ανέφερε κατά το πρώτο διπλωματικό ταξίδι στην Τουρκία από εκπρόσωπο του Προέδρου Biden.
«Πλέον είναι απόφαση της Τουρκίας»

Οι ΗΠΑ προτείνουν τους Patriot

Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για μια προσπάθεια των αμερικανών ώστε να πιέσουν την Τουρκία να πάρει το σύστημα Patriot του αμερικανικού στρατού αντικαθιστώντας το πυραυλικό σύστημα S-400, που θεωρείται το αντίπαλο δέος για το F-35.
Οι ΗΠΑ πάγωσαν την συμφωνία για F35 της Lockheed στην Τουρκία γιατί θεώρησαν ότι οι τούρκοι θα επιτρέψουν την πρόσβαση σε ρώσους στα F35 και έτσι θα χάσουν το όποιο στρατιωτικό πλεονέκτημα διαθέτουν.
Η Τουρκία κατέχει εδώ και καιρό το σύστημα S-400, και το έχει δοκιμάσει με επιτυχία.
Για την Τουρκία το σύστημα S-400 είναι μια "ολοκληρωμένη συμφωνία" - ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί σε πλήρη λειτουργία..
«Οι ΗΠΑ ζητούν από την Τουρκία να απομακρύνει το σύστημα S-400 ή να το επιστρέψει στην Ρωσία» δήλωσε ένας κορυφαίος Τούρκος αξιωματούχος στο Middle East Eye.
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι οι αμερικανοί μέχρι στιγμής δεν έχουν προσφέρει καμία "νέα" πρόταση ή συγκεκριμένη εναλλακτική λύση πέραν από τους πυραύλους Patriot.
Για την ώρα πάντως η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης