Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στον FTSE 25 ή μία αδικία που… αποκαθίσταται

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στον FTSE 25 ή μία αδικία που… αποκαθίσταται
Αυτό που μένει να φανεί, είναι αν θα υπάρξουν εισροές, αν δηλαδή η αναβάθμιση στη μεγάλη κατηγορία θα επιβραβευθεί από τους επενδυτές.
Σχετικά Άρθρα

Κοιτάζοντας κάποιος την κατάταξη των εισηγμένων βάσει κεφαλαιοποίησης βρίσκει αρκετές εισηγμένες να έχουν αποτίμηση υψηλότερη έναντι άλλων αλλά να είναι εκτός… μεγάλης κατηγορίας.
Βρίσκει την Prodea με αποτίμηση σχεδόν 2 δισ. ευρώ αλλά λόγω περιορισμένης εμπορευσιμότητας και διασποράς είναι στα αζήτητα.
Το ίδιο ισχύει για την Καρέλιας, μία εισηγμένη με εξαιρετική κερδοφορία όλα τα τελευταία χρόνια, καλή μερισματική απόδοση και με ισχυρό ταμείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση αρκετών εταιρειών.
Το ίδιο ίσχυε και για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία με αποτίμηση 748 εκατ. ευρώ, επιβράβευσε φέτος τους μετόχους της και με καλή άνοδο από την αρχή του έτους αλλά και με μέρισμα σε μετοχές και μετρητά.
Η Cenergy επίσης έχει αποτίμηση υψηλότερη αρκετών εταιρειών του FTSE 25 αλλά παραμένει εκτός.
Το ίδιο ισχύει και για Quest, Λαμψα, Autohellas και ΟΛΘ οι οποίες έχουν υψηλότερη αποτίμηση από ΕΧΑΕ και Fourlis.
Κοινός παρανομαστής η περιορισμένη διασπορά και η εμπορευσιμότητα.
Τα κριτήρια που χρησιμοποιεί ο οίκος FTSE δεν έχουν να κάνουν τόσο με τα θεμελιώδη ή τις αποτιμήσεις, αλλά κυρίως με τη δυνατότητα των μεγάλων διαχειριστών να μπορούν να αποκτήσουν ή να ρευστοποιήσουν θέσεις με σχετική ευκολία.
Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση οι όγκοι συναλλαγών, κατά διαστήματα κυρίως, είναι περιορισμένη.
Με τη χθεσινή απόφαση η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ μπαίνει στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και έτσι μία από τις αρκετές «αδικίες» αποκαθίσταται.
Συνέβαλε φυσικά το πρόσφατο placement στα 2 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο από τη μία πίεσε τη μετοχή με αποτέλεσμα χθες να κλείσει οριακά χαμηλότερα από την τιμή της διάθεσης των μετοχών από το βασικό μέτοχο, αλλά από την άλλη συνέβαλε στο να βελτιωθεί η διασπορά και πλέον η μετοχή να αναβαθμιστεί στη μεγάλη κατηγορία.
Να σημειωθεί επίσης πως τα αποτελέσματα που δημοσίευσε για το πρώτο τρίμηνο ήταν αρκετά καλά.
Αυτό που μένει να φανεί, είναι αν θα υπάρξουν εισροές, αν δηλαδή η αναβάθμιση στη μεγάλη κατηγορία θα επιβραβευθεί από τους επενδυτές.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης