Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Ανακοινώθηκαν οι επτά υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου 2021

Ιράν: Ανακοινώθηκαν οι επτά υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου 2021
Οι αρχές του Ιράν έδωσαν στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τους επτά υποψηφίους που έλαβαν έγκριση να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου 2021

Οι αρχές του Ιράν έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τους επτά υποψηφίους που έλαβαν έγκριση να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου 2021, ανάμεσά τους και πέντε υπερσυντηρητικοί.
Όπως ήταν αναμενόμενο η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου Mahmoud Ahmadinejadαπορρίφθηκε, όπως είχε συμβεί και το 2017.
Ωστόσο έκπληξη αποτέλεσε η απόρριψη των υποψηφιοτήτων του Ali Larijani, του συντηρητικού, πρώην προέδρου του κοινοβουλίου όπως και αυτή του μεταρρυθμιστή αντιπροέδρου Eshaq Jahangiri.
Σύμφωνα με τον κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών και δημοσίευσε το πρακτορείο Irna, υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές της 18ης Ιουνίου είναι: ο Amirhossein Ghazizadeh-Hashemi, (υπερσυντηρητικός), ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Abdolnaser Hemmati (μεταρρυθμιστής), Saeed Jalili, πρώην γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (υπερσυντηρητικός), ο Mohsen Mehralizadeh, πρώην αντιπρόεδρος (μεταρρυθμιστής), ο επικεφαλής της δικαστικής αρχής Ebrahim Raisi (υπερσυντηρητικός), ο στρατηγός Mohsen Rezaei, πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης (υπερσυντηρητικός) και ο βουλευτής Alireza Zakani (υπερσυντηρητικός).
Ο Ebrahim Raisi, στενός σύμμαχος του αγιατολάχ Ali Khamenei, είχε συγκεντρώσει το 38% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές του 2017 και θεωρείται φαβορί να κερδίσει.
Ο απερχόμενος, μετριοπαθής πρόεδρος H. Rouhani, ο οποίος επανεξελέγη το 2017, δεν μπορεί να υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα, καθώς το Σύνταγμα απαγορεύει τρεις συνεχείς θητείες.
Συνολικά σχεδόν 600 άνθρωποι υπέβαλαν υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, όμως αυτές πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος.
Βάσει του κανονισμού, όσοι απορρίφθηκαν μπορούν να υποβάλουν τις ενστάσεις τους ως τα μεσάνυκτα σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης