Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Οι φόβοι, οι ελπίδες και τα διφορούμενα σενάρια της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα

Οι φόβοι, οι ελπίδες και τα διφορούμενα σενάρια της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα

Προβληματισμός στην τουριστική αγορά για την αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας

Σχετικά Άρθρα
Τα σενάρια πολλών ταχυτήτων που διακινούνται για τη φετινή πορεία του τουρισμού, έχουν μπερδέψει τους ανθρώπους της αγοράς που στέκονται αμήχανοι στη γραμμή εκκίνησης περιμένοντας τις παραδοσιακές αγορές να επανακάμψουν.
Αυτές, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να ήταν ήδη εδώ ή να είχαν δείξει τη δυναμική τους με κρατήσεις, μεγέθη που προς το παρόν δεν μπορούν να έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα, καθώς οι βασικότερες από αυτές βρίσκονται ακόμα στον «αέρα».

Παράγοντες του τουρισμού συνιστούν ψυχραιμία, ενώ κάποιοι επιχειρηματίες κάνουν «δεύτερες σκέψεις» για το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους, αν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν μείνουν για δεύτερη χρονιά «εκτός», υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να βρεθούν και «εκτός του χάρτη της αγοράς».
«Άλλοι μιλούν για τάξη μεγέθους που είναι πολύ κοντά στα περσινά επίπεδα και άλλοι αναφέρουν το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου ξαφνικά «άνοιξε» η βρετανική αγορά και είδε «βροχή» κρατήσεων», τονίζει στο bankingnews.gr Έλληνας ξενοδόχος, ο οποίος απευθύνει έκκληση προς πάσα κατεύθυνση: «Έτσι όπως είναι η κατάσταση, όλα είναι πιθανά, όμως εμείς πρέπει να προστατευτούμε από οποιοδήποτε καταστροφικό σενάριο και να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο από το 2020».

Φόβοι για τοπικά lockdowns

Η αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας έχει εξελιχθεί σε «θρίλερ για γερά νεύρα».
Αν και υπήρχε η ελπίδα ότι η χώρα θα «πρασινίσει» στις αρχές Ιουνίου, από ό,τι φαίνεται μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε λίγες ημέρες ακόμη, καθώς αυτή την εβδομάδα μπαίνει και το «αποτύπωμα» του ανοίγματος της εστίασης.
Το τελευταίο δεκαήμερο μάλιστα του Ιουνίου είναι και το πιο καθοριστικό για το χρώμα του υγειονομικού χάρτη και θα κρίνει το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, όσον αφορά τις τουριστικές ροές.
«Κλειδί» για όλα τα παραπάνω είναι φυσικά, η πορεία των εμβολιασμών.
Το ευχάριστο είναι ότι η εφαρμογή του μέτρου των self test σε σχολεία και τομείς οικονομικών δραστηριοτήτων που άνοιξαν, δεν ανέστρεψε την πορεία της αποκλιμάκωσης, αν και οι αυξημένες κοινωνικές επαφές του Πάσχα δεν τη βοήθησαν να προχωρήσει πιο γρήγορα.
Τι φοβάται η αγορά;
Την παρατηρούμενη χαλάρωση των μέτρων αυτοπροστασίας ως έναν κίνδυνο για ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdowns ή έκτακτων περιοριστικών μέτρων που μπορούν να αλλάξουν το χρώμα του υγειονομικού μας χάρτη σε «βαθύ κόκκινο» και να ακολουθήσουν σωρηδόν ακυρώσεις.
«Μας προβληματίζουν τυχόν αναζωπυρώσεις μέσα στο καλοκαίρι.
Οι εμβολιασμοί, η τήρηση των μέτρων και η ατομική ευθύνη είναι καθήκον όλων μας και αυτό το μήνυμα πρέπει να στείλουμε στις τοπικές κοινωνίες.
Θα είναι κρίμα και άδικο να έχουμε κάνει τόση υπομονή και να χάσουμε το φετινό καλοκαίρι από αστοχίες.
Θα είναι σαν να βάζουμε τα χέρια μας και να βγάζουμε τα μάτια μας», υποστηρίζει στο bankingnews.gr παράγοντας της αγοράς.
Και επισημαίνει ότι το μήνυμα που θα πρέπει να σταλεί σε όλες τις τοπικές κοινωνίες τώρα που ο τουρισμός «ζεσταίνει» τις μηχανές του, είναι ότι «δεν πρέπει να δούμε ένα «μαύρο» χειμώνα με κλειστές επιχειρήσεις και χαμένες θέσεις εργασίας».

«Να αποτρέψουμε το πρόβλημα, προτού «σκάσει»

Η αγωνία των τουριστικών επιχειρήσεων έχει «χτυπήσει» πολλές φορές την πόρτα των αρμοδίων.
Κύρια ανησυχία τους είναι το εάν γίνεται ενδελεχής έλεγχος στις πύλες εισόδου, ούτως ώστε τα πιθανά κρούσματα να εντοπίζονται «στην πηγή» και να απομονώνονται προτού μετακινηθούν σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως είναι τα νησιά.
Και επειδή τα νέα κυκλοφορούν γρήγορα – ειδικά τα άσχημα – δεν είναι λίγοι εκείνοι που σπεύδουν να επιστήσουν την προσοχή, καθώς ακόμα και «ένα μικρό νησάκι να μπει σε lockdown, θα ήταν μεγάλη δυσφήμιση και κίνδυνος να επηρεαστούν οι ροές όχι μόνο τοπικά, αλλά και πανελλαδικά».
«Η προσεκτική διαχείριση των συνόρων μας από την αρχή, θα μας σώσει και έτσι θα αποφύγουμε πιθανά «πισωγυρίσματα».
Να είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε ένα πρόβλημα, προτού αυτό «σκάσει» και μάλιστα, το καλύτερο θα ήταν να πολλαπλασιαστούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι και ει δυνατόν να γίνονται σε όλους τους τουρίστες, ασχέτως αν φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό από τις χώρες προέλευσής τους», τονίζει επιχειρηματίας απο τη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος ζητά μάλιστα να γίνονται άμεσα οι ιχνηλατήσεις και να σπεύδουν επί τόπου κλιμάκια του ΕΟΔΥ, εφόσον εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα.

Η «καχυποψία» της Ευρώπης και η «δίψα» των ΗΠΑ

Μπορεί η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα κ. Kate Smith να διαβεβαιώνει τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη ότι οι συμπατριώτες της αναμένεται να «έρχονται σε μεγάλους αριθμούς, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν», η χώρα μας πάντως «αναμένεται να κονταροχτυπηθεί» με την Ισπανία - με την οποία έχουμε δει ήδη κατάμουτρα την «πορτοκαλί κάρτα» του «φωτεινού σηματοδότη» από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες:

  • Η κυβέρνηση Johnson προσανατολίζεται στο να ανοίξει και άλλους προορισμούς, καθώς δέχεται τρομερές πιέσεις από αεροπορικές εταιρείες και t.o΄s πχ για «πράσινα» νησιά ή «πράσινες» περιφέρειες και όχι για ολόκληρες χώρες, κάτι που θα βοηθήσει ώστε να «σηκωθούν» τουριστικά προορισμοί και να επανεκκινήσουν οι πτήσεις.
  • Στις «καχύποπτες» χώρες συγκαταλέγεται και ο πρώτος μεγάλος τροφοδότης του ελληνικού τουρισμού (και μάλιστα εντός ΕΕ) η Γερμανία, ο οποία αφού μπλόκαρε την είσοδο Βρετανών αντιδρώντας στην αύξηση κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, συνεχίζει τα περιοριστικά μέτρα εντός των τειχών, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των ταξιδιών, με αποτέλεσμα να μην είναι λίγοι οι Γερμανοί που το «ξανασκέφτονται» για την ώρα να ρισκάρουν να βρεθούν εκτός συνόρων.
  • Αντίθετα, μια αγορά που παρουσιάζει κινητικότητα είναι η Γαλλία, με ανώτατα στελέχη της αεροπορικής εταιρείας Transavia να ενημερώνουν τον υπουργό Τουρισμό κ. Χάρη Θεοχάρη ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πρώτη σε κρατήσεις και όλα δείχνουν ότι θα είναι ο πρώτος προορισμός και σε πωλήσεις φέτος, υπερβαίνοντας τη ζήτηση για την Ισπανία και την Πορτογαλία. Μάλιστα προσθέτει τρεις απευθείας πτήσεις.
  • Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι προγραμματισμένες συνδέσεις με την Αθήνα έχουν ανέλθει σε... 9, περισσότερες ακόμα και από το 2019. Η «δίψα»των Αμερικανών για διακοπές τους κατευθύνει προς τη χώρα μας, καθώς υπάρχουν περισσότερες εταιρείες που πραγματοποιούν το συγκεκριμένο δρομολόγιο από διάφορες πόλεις και οι έτσι πολλοί μας επιλέγουν, ώστε να καταφέρουν να μετακινηθούν με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία.

Επιπλέον, οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια είναι συμφέρουσες αυτή τη στιγμή, καθώς κοστίζουν 18% λιγότερο το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με το 2019.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης