Τελευταία Νέα
Διεθνή

Blinken (ΗΠΑ): Δεν υπάρχουν ενδείξεις συμμόρφωσης και προόδου του Ιράν στις πυρηνικές δεσμεύσεις ώστε να αρθούν οι κυρώσεις

Blinken (ΗΠΑ): Δεν υπάρχουν ενδείξεις συμμόρφωσης και προόδου του Ιράν στις πυρηνικές δεσμεύσεις ώστε να αρθούν οι κυρώσεις
Oι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη κάποια ένδειξη ότι το Ιράν θα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει προκειμένου να συμμορφωθεί με τις πυρηνικές δεσμεύσεις του έτσι ώστε να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος του

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken δήλωσε σήμερα Κυριακή 23 Μαΐου πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη κάποια ένδειξη, ότι το Ιράν θα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει προκειμένου να συμμορφωθεί με τις πυρηνικές δεσμεύσεις του έτσι ώστε να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος του.
Ο πρόεδρος του Ιράν Hassan Rohani δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να άρουν τις εμπορικές κυρώσεις, αν και Ιρανός αξιωματούχος τον αντέκρουσε λέγοντας πως Ευρωπαίοι διπλωμάτες είπαν πως πολύ δύσκολα ζητήματα παραμένουν.
Έμμεσες συνομιλίες διεξάγονται στη Βιέννη καθώς η κυβέρνηση Biden επιδιώκει ένα μονοπάτι προς τα εμπρός με το Ιράν, περιλαμβανομένου και του πώς η Τεχεράνη μπορεί να επανέλθει στη συμμόρφωση με την πυρηνική συμφωνία στην οποία κατέληξε το 2015 με τις διεθνείς δυνάμεις.
"Το Ιράν νομίζω γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να επανέλθει στη συμμόρφωση στην πυρηνική πλευρά, και αυτό που δεν έχουμε δει ακόμη είναι αν το Ιράν είναι έτοιμο και πρόθυμο να λάβει μια απόφαση για να κάνει ό,τι πρέπει να κάνει.
Αυτό είναι το τεστ και δεν έχουμε ακόμη μια απάντηση", είπε ο Blinken στην εκπομπή του δικτύου ABC News' "This Week With George Stephanopoulos".
Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη διεθνή συμφωνία το 2018 υπό την προεδρία τότε του Ρεπουμπλικανού Donald Trump, ο οποίος επανέφερε τις κυρώσεις σε βάρος του πετρελαϊκού, τραπεζικού και ναυτιλιακού τομέα του Ιράν.
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Joe Biden, ο οποίος διαδέχθηκε τον Trump τον Ιανουάριο, έχει πει πως πιστεύει ότι το Ιράν εμπλέκεται σοβαρά στις συνομιλίες αλλά πως παραμένει ασαφές ποια βήματα θα κάνει πράγματι η Τεχεράνη προκειμένου να συμμορφωθεί με τη συμφωνία, η οποία επισφραγίστηκε όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος του τότε προέδρου Barack Obama.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης