Κοινωνία

Συνεχής υποχώρηση της πανδημίας με σταθερή μείωση διασωληνωμένων και θανάτων – Στους 11.772 οι νεκροί

Συνεχής υποχώρηση της πανδημίας με σταθερή μείωση διασωληνωμένων και θανάτων – Στους 11.772 οι νεκροί
Υποχωρούν περαιτέρω οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες - Κάτω από τους 50 οι νεκροί για δεύτερη συνεχόμενη μέρα
Σχετικά Άρθρα

Συνεχής είναι η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα, που δείχνει να ξεπερνά τον «σκόπελο» του…Πάσχα και των τοπικών εξάρσεων με σύμμαχο τις μετεωρολογικές συνθήκες και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.
Την Κυριακή 23/5 συνεχίστηκε η πτωτική πορεία στους θανάτους με 38 νεκρούς ενώ οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν περαιτέρω στους 569, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Δυστυχώς όμως από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταλήξει 11.772 πολίτες με Covid – 19.
Από τη Δευτέρα 24 Μαΐου και έως το Σάββατο 29 Μαΐου η διάθεση των self-tests μέσω των φαρμακείων επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση, με δικαίωμα για 2 κιτ αυτοελέγχου, 1 για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και 1 για την επόμενη, από 31 Μαΐου.
Η διάθεση των self-test συνοδεύεται από την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της «Εργάνη» για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και της απογραφής για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.
Aπό τη Δευτέρα 24/5 αίρεται το lockdown στην Κάλυμνο, λόγω των βελτιωμένων επιδημιολογικών δεδομένων.
Την ίδια ώρα οι ειδικοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία νέα επιδημιολογική έξαρση το φθινόπωρο και τονίζουν την ανάγκη για εμβολιασμό, προκειμένου να χτιστεί τείχος ανοσίας.

Γώγος: Δεν αποκλείεται επιδημιολογική έξαρση το φθινόπωρο

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο κύμα της πανδημίας τον Σεπτέμβριο ο Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Χ.Γώγος.
«Τίποτα δεν αποκλείεται σε αυτή τη νόσο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος μιλώντας στο OPEN, κληθείς να απαντήσει εάν συμφωνεί με εκτιμήσεις επιστημόνων που κάνουν λόγο για τέταρτο κύμα τον Σεπτέμβριο.
Πρόσθεσε ότι «η αβεβαιότητα είναι το βασικό της χαρακτηριστικό. Δηλαδή το να έχουμε μια επιδημιολογική έξαρση το φθινόπωρο δεν αποκλείεται, γιατί θα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα το καλοκαίρι, θα προστεθούν οι τουρίστες».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, «είναι στο χέρι μας να το αποφύγουμε, τηρώντας τα μέτρα, κάνοντας μεγάλο αριθμό εμβολιασμών.
Δηλαδή αν πετύχουμε πάνω από το 50-60% εμβολιασμένων μέσα στο καλοκαίρι, αυτό μπορούμε να το προλάβουμε».

Υποχώρηση της πανδημίας

Περαιτέρω, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι «έχει φανεί ότι η ύφεση της καμπύλης δεν είναι τόσο μεγάλη όσο περιμέναμε, υπάρχει όμως και είναι πολύ σημαντικό, παρότι είχαμε όλα αυτά τα ανοίγματα».
«Έχουμε 10-15% ελάττωση ιικού φορτίου και έχουν μειωθεί πολύ οι νοσηλείες, αρκετά οι σοβαρά πάσχοντες και λιγότερο οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ που είναι και κάτι που μας ανησυχεί», σημείωσε.
«Η νόσος είναι παρούσα, το ποσοστό θετικότητας 4% είναι καλό, αλλά δεν είναι το τέλειο. Άρα θα προχωρήσουμε με διαδικασία προσεκτικού ανοίγματος», κατέληξε.

Δημόπουλος: Σημαντικοί οι εμβολιασμοί ατόμων 40 - 50 ετών

«Είναι πολύ σημαντικοί οι εμβολιασμοί από άτομα 40 με 50 ετών. Δε νοσούν βαριά αλλά μπορούν να συμβάλουν στη μετάδοση λόγω κινητικότητας», τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθ. Δημόπουλος.
Ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «η επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού πρέπει να συνδυάζεται με την εξασφάλιση ότι δεν θα έχουμε ένα 4ο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο».
Ξεκαθάρισε ότι «όσοι είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα θα έχουν τη δυνατότητα να κινούνται με μεγαλύτερη ευκολία», ενώ σημείωσε ότι νοσηλεύονται σε μονάδες COVID σχεδόν αποκλειστικά άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, σε συνδυασμό με την εμβολιαστική κάλυψη των κάτοικων των νησιών των τουριστικών προορισμών και των εργαζομένων σε εστίαση – τουρισμό, αλλά και σε συνδυασμό με την αυξανομένη τάση εμβολιασμού από τα νέα άτομα, θα χτίσουμε σιγά το τείχος ανοσίας.
Ο ίδιος ζήτησε να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα για πλήρη εμβολιαστική κάλυψη σύμφωνα τα προβλεπόμενα από την Επιτροπή Εμβολιασμών.
Όπως είπε, «η Επιτροπή Εμβολιασμών υιοθέτησε τη θέση του ΕΜΑ ότι ένα άτομο που έχει υποστεί θρόμβωση με ένα εμβόλιο μπορεί να αλλάξει εμβόλιο στη δεύτερη δόση».

Βασιλακόπουλος: Αν χτίσουμε τείχος ανοσίας δεν θα υπάρξει 4ο κύμα

«Αν χτίσουμε τείχος ανοσίας δεν θα υπάρξει 4ο κύμα» διαβεβαίωσε ο Πνευμονολόγος Θ. Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ στάθηκε στο ότι πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας για να υπάρχουν λιγότεροι θάνατοι και νοσηλείες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν φτάσουμε στο τείχος ανοσίας με εμβολιασμούς κυρίως στους νέους θα έχουμε θρηνήσει αρκετά θύματα ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας».

Άρση lockdown στην Κάλυμνο

Αίρεται από τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021 το lockdown στην Κάλυμνο, που τέθηκε σε εφαρμογή στις 5/5, λόγω των βελτιωμένων επιδημιολογικών δεδομένων .
«Η Κάλυμνος πέρασε μια δύσκολη δοκιμασία.
Από τη Δευτέρα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα, μετά από μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν όλο αυτό διάστημα οι κάτοικοί της – τους ευχαριστούμε για την υπομονή και την επιμονή τους, όπως ευχαριστούμε και όλους τους τοπικούς φορείς για τη συνεργασία και την προσήλωσή τους στην πιστή τήρηση των μέτρων» αναφέρει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
« Απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση σε όλους - από τη Δευτέρα ας παραμείνουμε δυο φορές πιο προσεκτικοί κι ας αποφύγουμε κάθε συνάθροιση που μπορεί να προκαλέσει και πάλι πρόβλημα στο νησί.
Ας προστατέψουμε την τουριστική περίοδο που ξεκινάει, την τοπική οικονομία, προπαντός όμως την υγεία μας και τους συνανθρώπους μας», προσθέτει ο κ. Χαρδαλιάς.

Τα επόμενα βήματα - Τι ανοίγει

Μετά το άνοιγμα στις 21/5 των θερινών σινεμά, ακολουθούν στις 24/5 σειρά παίρνουν τα ΟΠΑΠ PLAY, ενώ στις 28/5 επιστρέφουν τα θεάματα και οι συναυλίες σε υπαίθριο χώρο με πληρότητα 50%.
Επίσης, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι δεξιώσεων αναμένεται να ανοίξουν από τις 31 Μαΐου, οι οίκοι ανοχής από τις 7 Ιουνίου, ενώ από τον Ιούνιο προγραμματίζονται γάμοι και βαφτίσια σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.
Αρχές Ιουνίου είναι πιθανό να επανέλθει η μουσική στην εστίαση, η οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια του Μαΐου θα είναι στη σίγαση.
Όσον αφορά στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, υπάρχει πιθανότητα να λειτουργήσουν σε ένα ποσοστό 50-70% προς το τέλος Ιουνίου, γιατί τότε θα έχει εμβολιαστεί το 50% των ενήλικων πολιτών έστω και με την πρώτη δόση.

Επέκταση self test

Από Δευτέρα 24 Μαΐου και έως Σάββατο 29 Μαΐου η διάθεση των self-tests μέσω των φαρμακείων επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση, με δικαίωμα για 2 κιτ αυτοελέγχου, 1 για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και 1 για την επόμενη, από 31 Μαΐου.
Η διάθεση των self-test συνοδεύεται από την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της "Εργάνη" για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και της απογραφής για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση, θα μπορούν από τη Δευτέρα 24/5 έως το Σάββατο 29/5 να προμηθευτούν δύο δωρεάν self tests - ένα για την εβδομάδα από 24/5 έως 30/5 και ένα για την εβδομάδα από 31/5 έως 6/6, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι δεν ισχύει στη διάρκεια της εβδομάδας από 24 - 30/5 η υποχρέωση διενέργειας self test από τους ανωτέρω εργαζόμενους έως 24 ώρες πριν την πρώτη μέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
Έτσι, για το χρονικό διάστημα 24-30 Μαΐου, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει στην εργασία του τη Δευτέρα και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», στο οποίο οδηγούνται αυτόματα, αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέξουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».
Επιπλέον, στους έχοντες ατομική επιχείρηση συστήνεται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ, εισερχόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέγοντας στη συνέχεια «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19».
Στο μεταξύ, τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ την εβδομάδα από 24-30/5 κατά τους επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν, στο πλαίσιο του ελεγκτικού έργου τους, θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.

ΕΟΔΥ: 877 κρούσματα και 38 θάνατοι στις 23/5

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στις 23 Μαΐου 2021, 877 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid τις τελευταίες 24 ώρες εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 389.804 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 33 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.319 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid -19 είναι 38, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.772 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
1_35.JPG
2_27.JPG
4_14.JPG3_24.JPG
6_7.JPG5_12.JPG

Στους 569 οι διασωληνωμένοι


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 569 (61.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 84% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.348ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 229 (ημερήσια μεταβολή- 14.23%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 287ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2έως 106 έτη).

8_4.JPG
7_6.JPG

10_2.JPG

ΕΟΔΥ: 470 κρούσματα στην Αττική, 90 στη Θεσσαλονίκη

Πρώτη παραμένει η Αττική στον αριθμό των κρουσμάτων Covid, καθώς από τα 877 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για το τελευταίο 24ωρο στις 23/5, τα 470 καταγράφονται στο Λεκανοπέδιο.
Ακολουθεί με 90 κρούσματα η Θεσσαλονίκη ενώ στην Αιτωλοακαρνανία και τη Λάρισα καταγράφηκαν 25 και 32 αντίστοιχα.

Τα κρούσματα στην Αττική:

Ανατολική Αττική: 65 κρούσματα
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 69 κρούσματα
Δυτική Αττική:10 κρούσματα
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 76 κρούσματα
Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 144 κρούσματα
Νότιος Τομέας Αθηνών: 43 κρούσματα
Πειραιάς: 60 κρούσματα
Νήσοι: 3 κρούσματα
9_5.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης