Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή των Γερανείων: Διάσπαρτες εστίες – Στο Αλεποχώρι κυβερνητικό κλιμάκιο

Πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή των Γερανείων: Διάσπαρτες εστίες – Στο Αλεποχώρι κυβερνητικό κλιμάκιο

Εικόνες σοκ από το μέγεθος της καταστροφής- Την άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά στην Κορινθία και τη Δυτική Αττική ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας

(Συνεχές upd) Τις τελευταίες εστίες της καταστροφικής πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη, που στο πέρασμά της έκανε στάχτη περισσότερα από 71.000 στρέμματα δάσους, αλλά και σπίτια, σβήνουν οι πυροσβετικές δυνάμεις.
Ολοένα και βελτιώνεται η εικόνα της πυρκαγιάς στην περιοχή Σχίνος Λουτρακίου Κορινθίας, καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά διάσπαρτες εστίες.
Στο μεταξύ, στο Αλεποχώρι βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο.
Την άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά στην Κορινθία και τη Δυτική Αττική με 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες, αλλά και έως 6.000 ευρώ για δαπάνες οικοσκευής, μετά την πρώτη καταγραφή των ζημιών, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας.

Στο Αλεποχώρι κυβερνητικό κλιμάκιο

Στο Αλεποχώρι βρίσκεται από τις 9 το πρωί της Κυριακής 23/5 κυβερνητικό κλιμάκιο, προκειμένου, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να γίνει μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών από την πυρκαγιά και αξιολόγηση για τα απαιτούμενα μέτρα αποκατάστασης.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στ. Πέτσα, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιο για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ν. Ταγαρά, τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλο, τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γ. Καραγιάννη, τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κ. Μπαγινέτα και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδ. Λυκουρέντζο.

Πέτσας: Άμεση οικονομική στήριξη των πυρόπληκτων με 600 ευρώ - Μέχρι 6.000 ευρώ για οικοσυσκευές

Την άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά στην Κορινθία και τη Δυτική Αττική με 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες, αλλά και έως 6.000 ευρώ για δαπάνες οικοσκευής, μετά την πρώτη καταγραφή των ζημιών, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας σε δηλώσεις του μετά από τη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου, υπογράμμισε ότι μετά από αυτές τις δαπάνες κοινωνικής προστασίας που θα χορηγήσει το υπουργείο Εσωτερικών, θα ακολουθήσει σειρά δαπανών από τα αρμόδια υπουργεία σχετικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση των πληγέντων περιοχών, τη στεγαστική συνδρομή, την οικιστική στήριξη και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Ο ίδιος, ξεκινώντας τις δηλώσεις του, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι επιχείρησαν στην περιοχή, το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αυτοδιοίκησης και τους εθελοντές.
Ακόμη, δήλωσε ότι θα κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να έχουμε τις απαιτούμενες γρήγορες διαδικασίες, προσθέτοντας ότι το κράτος θα λειτουργήσει με το μοντέλο που λειτούργησε στην κακοκαιρία «Ιανός» στην Καρδίτσα.

Διάσπαρτες εστίες

«Είναι πλέον θέμα χρόνου να δοθεί και επίσημα σε ύφεση η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη», ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.
Ο ίδιος τόνισε πως είναι διάσπαρτες οι ενεργές καύσεις.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, «η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 19 Μαΐου 2021, στην περιοχή Σχίνος Λουτρακίου Κορινθίας είναι σε εξέλιξη, με διάσπαρτες ενεργές καύσεις».
Συνολικά επιχειρούν 278 πυροσβέστες, 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “ΟΛΥΜΠΟΣ” ενώ έχουν κινητοποιηθεί 7 αεροσκάφη , 8 PZL, ένα ελικόπτερο και ακόμη ένα ελικόπτερο ως συντονιστικό.
Συνδρομή παρέχουν επίσης 2 ελικόπτερα του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο συντονισμός των πυροσβεστικών δυνάμεων πραγματοποιείται από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο, Στέφανο Κολοκούρη, σύμφωνα με τον οποίο «εικόνα ύφεσης παρουσιάζει πλέον η πυρκαγιά, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες καύσεις εντός της περιμέτρου της».
Η εκτίμηση της Πυροσβεστικής είναι ότι, πιθανόν, έως την Κυριακή (23/5) πρόκειται να έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (19/5), στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η Πυροσβεστική παραμένει σε γενική επιφυλακή σε Αττική και Πελοπόννησο, ενώ είναι σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.
Η καταστροφή στην περιοχή είναι τρομακτική, καθώς πάνω από 71.000 στρέμματα έγιναν στάχτη ενώ πολλές κατοικίες έχουν εκτεταμένες ζημιές.

Πάνω από 71.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στα Γεράνεια Όρη

Πάνω από 71.000 στρέμματα έγιναν στάχτη μέσα σε διάστημα λιγότερο των 3 ημερών στην Ανατολική Κορινθία και τη Δυτική Αττική από την πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας το βράδυ της Τετάρτη 19/5, ενώ υπολογίζεται ότι 279 άνθρωποι και 373 κατοικίες επηρεάστηκαν άμεσα.
Οι νεότερες δορυφορικές εκτιμήσεις των καμένων εκτάσεων στην Ανατολική Κορινθία και τη Δυτική Αττική, μετά την ύφεση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας το βράδυ της Τετάρτη 19/5, δείχνουν ότι περίπου 71.285 στρέμματα έγιναν στάχτη μέσα σε διάστημα λιγότερο των 3 ημερών.
Η πυρκαγιά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε αποκτήσει για αρκετές ώρες ακραία συμπεριφορά λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων και της πλούσιας καύσιμης ύλης μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα ξηρασίας.
Οι υψηλής ανάλυσης δορυφορικές εικόνες από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Pleiades-1B αποτύπωσαν την καμένη έκταση στην Ανατολική Κορινθία και τη Δυτική Αττική μεταξύ 19 και 22/5, η οποία υπολογίζεται σε 71.285 στρέμματα, εκ των οποίων 41.400 στρέμματα αφορούν δασικές εκτάσεις, 12.370 στρέμματα καλλιέργειες και 11.870 στρέμματα αφορούν χορτολιβαδικές εκτάσεις.
Εκτιμάται ότι άμεσα επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά 279 άνθρωποι και 373 κατοικίες, ενώ έγιναν πρτοληπτικές εκκενώσεις 5 οικισμών και 2 μοναστηριών.

Οι έρευνες συνεχίζονται – Μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων ετών

«Ξέρουμε ότι ήταν καύση ξυλείας αλλά επειδή είμαστε ακόμη στη μάχη οι έρευνες συνεχίζονται.
Κάποιοι είπαν για μαρτυρίες και πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο.
Αλλιώς μιλάμε για απλές ενδείξεις και όχι αποδείξεις», είπε ο κ. Κολοκούρης στις 22/5 στο Open.
«Η πυρκαγιά ξεκίνησε νύχτα και επομένως δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης από εναέρια μέσα.
Οι επίγειες δυνάμεις, που έφτασαν εγκαίρως, κατάφεραν να ελέγξουν το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς, όμως από κάποιο σημείο ξέφυγε η φωτιά προς την χαράδρα, σε ένα σημείο που δεν υπήρχαν δρόμοι και θα ήταν επικίνδυνο για κάθε άνθρωπο να πλησιάσει, καθώς δεν θα είχε οδό διαφυγής σε περίπτωση αλλαγής φοράς του ανέμου», συμπλήρωσε.
Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής έκανε λόγο για μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 20-30 ετών και μάλιστα «σε τέτοιο μήνα, που καλά-καλά δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.

b_3.jpg
home.JPG


Ευθύμης Λέκκας: Τεράστιες οι επιπτώσεις από την πυρκαγιά στον Σχίνο

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Σχίνου, και επεκτάθηκε προς τις περιοχές Περαχώρας και Αλεποχωρίου αναμένεται να είναι πολλαπλές εξαιτίας του γεωτεκτονικού καθεστώτος της περιοχής, εκτίμησε ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας.
«Όπως είναι γνωστό, η περιοχή του Ανατολικού Κορινθιακού Κόλπου χαρακτηρίζεται όχι μόνο από έντονη σεισμικότητα, αλλά και από ταχείες μεταβολές στο χερσαίο ανάγλυφο που επηρεάζουν και το θαλάσσιο χώρο.
Ενδεικτικά αναμένονται αύξηση του κινδύνου σε πλημμυρικά φαινόμενα, έντονες διαβρώσεις, ροές κορημάτων και κατολισθητικά φαινόμενα, τα οποία θα τροφοδοτήσουν και το θαλάσσιο χώρο με τα κατάλοιπα της καύσιμης ύλης», υπογράμμισε ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.
Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα αποτιμηθούν σε συν-καταστροφικό στάδιο από ομάδα ερευνητών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
w20-23223924202124.jpg
fire03.jpg
Image
Image
Image
Image

Το μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνεται πλήρως στο βίντεο του droneAS.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης