Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: H Ελλάδα δεν χτίζει συμμαχίες ενάντια σε κανέναν - Η εποχή των αυτοκρατοριών έχει τελειώσει

Δένδιας: H Ελλάδα δεν χτίζει συμμαχίες ενάντια σε κανέναν - Η εποχή των αυτοκρατοριών έχει τελειώσει
"Η εποχή των αυτοκρατοριών έχει τελειώσει, όπως και η εποχή των αποκλειστικών σφαιρών επιρροής", αναφέρει ο Ν. Δένδιας

«Η στρατηγική μας δεν είναι απάντηση στην κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, που προκαλείται από τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας και τις προσπάθειές της να οικοδομήσει μια σφαίρα επιρροής στην περιοχή, που προσπαθούν να προσομοιώσουν, αν και ανεπιτυχώς, την πολιτική εξουσίας του 19ου αιώνα», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, στην Ειδική Έκδοση για το 2021 του Επενδυτικού Οδηγού για την Ελλάδα (2021 Special Edition of Greece Investor Guide).
Ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει ότι φιλοδοξία της Ελλάδας είναι να λειτουργήσει ως γέφυρα συνεργασίας, αφενός μεταξύ των Βαλκανίων και της υπόλοιπης Ευρώπης και αφετέρου, μεταξύ της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, τονίζει την αποφασιστικότητα της χώρας μας να ενισχύσει τη συνεργασία με όλες τις χώρες εταίρους και συμμάχους, αλλά και την ανάγκη εντατικοποίησης και της πολυμερούς διπλωματίας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, ενώ σημειώνει πως «η εποχή των αυτοκρατοριών έχει τελειώσει».

«Η εποχή των αυτοκρατοριών έχει τελειώσει»

«Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η οικονομία, η ενέργεια, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, ακόμη και η πολιτική προστασία σε μια γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από την Ευρώπη έως τον Κόλπο», υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας.
«Η επιστροφή σε παλιούς τρόπους αντιμετώπισης της διεθνούς πολιτικής, όπως ορισμένοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν σήμερα, δεν είναι πλέον εφικτή. Η εποχή των αυτοκρατοριών έχει τελειώσει, όπως και η εποχή των αποκλειστικών σφαιρών επιρροής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η στρατηγική μας δεν είναι απάντηση στην κλιμάκωση των εντάσεων»

Ο κ. Δένδιας ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα δεν χτίζει συμμαχίες ενάντια σε κανέναν και δεν αποκλείει κανέναν υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.
Όπως αναφέρει, «η στρατηγική μας δεν είναι απάντηση στην κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, που προκαλείται από τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας και τις προσπάθειές της να οικοδομήσει μια σφαίρα επιρροής στην περιοχή, που προσπαθούν να προσομοιώσουν, αν και ανεπιτυχώς, την πολιτική εξουσίας του 19ου αιώνα».

Λύση η πολυμερεία

Αφού σημειώνει ότι η πρόσφατη πανδημία ανέδειξε ότι οι χώρες δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν μόνοι τους παγκόσμιες προκλήσεις, τονίζει πως η Ελλάδα υποστηρίζει την πολυμερή συνεργασία.
«Ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, ή πιο πρόσφατα όπως ανακαλύψαμε, παγκόσμιες πανδημίες, είναι παγκόσμιες προκλήσεις που απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Επομένως, η πολυμέρεια δεν είναι μόνο η προτιμώμενη λύση. Είναι η μόνη λύση», σύμφωνα με τον κ. Δένδια.

Διμερείς σχέσεις

Αυτό, όπως σημειώνει, δε σημαίνει απαραίτητα και το τέλος των διμερών σχέσεων.
Ο ίδιος αναφέρει την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει το υπουργείο Εξωτερικών στην οικοδόμηση διμερών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας, τόσο με τους εταίρους της στην ΕΕ και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και στη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο.
«Επιπλέον, στόχος μου είναι να ενισχύσω τους υφιστάμενους ισχυρούς δεσμούς με τους παραδοσιακούς συμμάχους, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, αλλά και να προσεγγίσω χώρες που έχουν αυξημένο αποτύπωμα σε παγκόσμιες υποθέσεις, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς , και την Αυστραλία», συμπληρώνει.
«Θέλουμε να οικοδομήσει σχέσεις με άλλα μέρη του κόσμου που δεν θεωρούνταν παραδοσιακά ως προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στα γαλλόφωνα μέρη της Αφρικής, τα οποία αποτελούν πολιτική επιλογή για την Ελλάδα, καθώς θέλουμε να επενδύσουμε περισσότερο στις σχέσεις μας με τον γαλλόφωνο κόσμο γενικά», τονίζει.

Για τις ΗΠΑ

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο κ. Δένδιας αναφέρεται στην αναθεωρημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία ιδανικά θα έχει υπογραφεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, καθώς και στη στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ σε πολλούς άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας.
«Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Υποστηρίζουμε μια ισχυρότερη και πιο ορατή παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και πολιτικά», τονίζει.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει «θετική εξέλιξη» τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο East Med Gas Forum.

Για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed

Κάνοντας αναφορά στον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι «γεωπολιτικά, θα αποτελούσε μια στρατηγική γέφυρα μεταξύ της περιοχής και της Ευρώπης».
Αναφέρει ακόμη πως η οικονομική βιωσιμότητά του, όπως και το αν είναι τεχνικά εφικτό, έχουν αποδειχθεί από διεθνείς ανεξάρτητες μελέτες από εξειδικευμένες εταιρείες, συγχρηματοδοτούμενες από την ΕΕ.

Σχέσεις με Κίνα

Ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Κίνας για τις επενδύσεις (CAI) είναι μια ευκαιρία για την ΕΕ και την Ελλάδα να εξισορροπήσουν τις επενδυτικές ροές και να διασφαλίσουν τη θέση των οικονομικών φορέων στην Κίνα. Επιπλέον, περιλαμβάνει δεσμεύσεις για τη δημιουργία ενός δίκαιου και διαφανούς εμπορικού περιβάλλοντος.
«Η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν υπέρμαχος μιας ισορροπημένης επενδυτικής συμφωνίας για τη δημιουργία ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος», σημειώνει.
Στο πλαίσιο του έτους πολιτισμού και τουρισμού μεταξύ της Ελλάδας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, οι δύο χώρες επιδιώκουν να εμβαθύνουν τις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις τους, να επιβεβαιώσουν τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των λαών τους, καθώς και να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στον τουρισμό.

Για την πανδημία

Η ελληνική κυβέρνηση ακολούθησε μια αποφασιστική και καλά σχεδιασμένη πολιτική που απέφερε καρπούς, ενώ άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αλληλεπιδρούν με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, με την ψηφιοποίηση πολλών χρονοβόρων διαδικασιών , δηλώνει ο κ. Δένδιας, αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα.
«Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ιστορία επιτυχίας παγκοσμίως», τονίζει ο κ. Δένδιας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης