Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σχεδόν… πανικοβλήθηκε το Μαξίμου από το κραχ στις τραπεζικές μετοχές και ζήτησε παρέμβαση αποκατάστασης της ηρεμίας στο χρηματιστήριο

Σχεδόν… πανικοβλήθηκε το Μαξίμου από το κραχ στις τραπεζικές μετοχές και ζήτησε παρέμβαση αποκατάστασης της ηρεμίας στο χρηματιστήριο

Η κυβέρνηση θορυβήθηκε γιατί ποντάρει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, οπότε και του χρηματιστηρίου

Σχετικά Άρθρα
Το κραχ που σημειώθηκε στις τραπεζικές μετοχές σήμερα 21 Μαΐου 2021 με αφορμή την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 800 εκατ. στην Alpha Bank, θορύβησε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ζήτησε από τους βασικούς εμπλεκόμενους στην αγορά να παρέμβουν με διάφορους τρόπους ώστε να μετριαστούν οι απώλειες και να επανέλθει η… ηρεμία στο χρηματιστήριο.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς εδώ και μία εβδομάδα οι πληροφορίες ότι η τράπεζα σχεδιάζει αύξηση ήταν ξεκάθαρες.

Λάθος το timing

Ωστόσο, το timing της ανακοίνωσης του σχεδιασμού της τράπεζας σε συνδυασμό με τη φημολογία ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις κεφαλαίου προκάλεσαν επιθετικό sell off στις τραπεζικές μετοχές, εξέλιξη που θορύβησε την κυβέρνηση και ειδικά το Μέγαρο Μαξίμου που παρακολουθεί στενά και τις χρηματιστηριακές εξελίξεις.
Δεν ήταν τυχαία η παρέμβαση του Παύλου Μυλωνά, διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής, και του Φωκίωνα Καραβία της Eurobank, οι οποίοι δήλωσαν στο Bloomberg ότι η Εθνική και η Eurobank δεν σχεδιάζουν αύξηση κεφαλαίου αλλά και άλλων παραγόντων ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου τύπου Alpha Bank δεν έχουν στόχο να καλύψουν μαύρες τρύπες του παρελθόντος αλλά να προωθήσουν την αναπτυξιακή προοπτική των τραπεζών.
Εν τω μεταξύ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για πολλοστή φορά ήταν άφαντη και απούσα από τις εξελίξεις καθώς ενώ συμβαίνουν ακραίες διακυμάνσεις στις μετοχές των τραπεζών δεν υπήρχε καμία παρέμβαση έστω και τυπικού χαρακτήρα να πάψουν προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών και να μετριαστούν οι απώλειες, ειδικά για τους μικρομετόχους.

Το αφήγημα της ανάκαμψης

Η κυβέρνηση, και ειδικά η ομάδα που παρακολουθεί τις χρηματιστηριακές εξελίξεις, θορυβήθηκε γιατί ποντάρει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, οπότε και του χρηματιστηρίου, οπότε ένα sell off στις μετοχές δημιουργεί καθεστώς υψηλής αβεβαιότητας και χαμηλής εμπιστοσύνης στο επενδυτικό κοινό.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει το προφίλ του ελληνικού χρηματιστηρίου και προφανώς διακυμάνσεις της τάξεως του 30% ή sell off στις μετοχές ή αρνητική εικόνα, όπως η σημερινή, δεν βοηθούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και ευρύτερα της οικονομίας.
Στην κυβέρνηση λοιπόν θορυβήθηκαν και ζήτησαν άμεσα να παρέμβουν οι τραπεζίτες και άλλοι παράγοντες ώστε να μετριαστεί το σοκ που δημιουργήθηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης