Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στάχτη 40.000 στρέμματα από την φωτιά στα Γεράνεια Όρη - Κάηκαν σπίτια - Νέα εκκένωση οικισμού

Στάχτη 40.000 στρέμματα από την φωτιά στα Γεράνεια Όρη - Κάηκαν σπίτια - Νέα εκκένωση οικισμού
Διάσπαρτες εστίες, δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο - Χαρδαλιάς: Με υπηρεσιακό σχέδιο καταφέραμε να ανασχέσουμε τη πορεία της πυρκαγιάς
Σχετικά Άρθρα

(upd 6) Μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης (15/5/2021) στον Σχίνο Κορινθίας, ενώ την τελευταία ώρα υπάρχουν αναφορές για αναζωπύρωση.
Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα.
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική αυτή τη στιγμή οι εστίες της φωτιάς είναι πολλές και διάσπαρτες, ενώ συνεχώς ξεσπούν αναζωπυρώσεις. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν μείνει ίδιες στο σημείο με 278 πυροσβέστες και 89 οχήματα, ενώ εναερίως συνδράμουν 8 Καναντέρ, 10 Πετζετέλ, 2 ελικόπτερα και 1 ελικόπτερο συντονισμού.
Σε γενικές γραμμές, η εικόνα από το πύρινο μέτωπο είναι βελτιωμένη σήμερα (21/5/2021) σε σχέση με το χθεσινό βράδυ.
Η καταστροφή στην Κορινθία και τα Γεράνεια Όρη είναι τεράστια καθώς η φωτιά έχει κάνει στάχτη τουλάχιστον 40.000 στρέμματα και
ένα πανέμορφο, παρθένο δάσος.
Καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν πραγματικές μάχες για να συγκρατήσουν το πύρινο μέτωπο και να μην επιτρέψουν στις φλόγες να καταστρέψουν περιουσίες.
Σε ενημέρωση για την πορεία της φωτιάς, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι η χθεσινή ήταν «μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα» ενώ αναφέρθηκε στα επίγεια και εναέρια μέσα που επιχειρούν αυτή την ώρα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία της επιχείρησης.
«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η πυρκαγιά θα οριοθετηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας» τόνισε ο κ.Χαρδαλιάς, αναφέροντας πως μέχρι στιγμής έχουν καεί 40.000 στρέμματα και ότι η προσπάθεια συνεχίζεται ενώ επεσήμανε ότι υπάρχουν καταστροφές σε κατοικίες.
«Με υπηρεσιακό σχέδιο καταφέραμε να ανασχέσουμε την πορεία της πυρκαγιάς» υποστήριξε ο κ.Χαρδαλιάς.

Καταστροφές σε κατοικίες

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς έχουν επίσης καταστραφεί αγροικίες και εξοχικές κατοικίες που ήταν απομακρυσμένες από τους οικισμούς, οι οποίοι προστατεύτηκαν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έδωσαν μάχη, ενώ οι φλόγες πέρασαν μέσα από τα σπίτια.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι η νύχτα ήταν δύσκολη και δόθηκε μάχη για την προστασία του καταφυγίου Άγριας Ζωής , στοίχημα το οποίο κέρδισαν οι πυροσβέστες.
«Προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε την επέκταση της φωτιάς προς τα νότια, αλλά και προς την πόλη των Μεγάρων.
Οι ριπές ανέμων ξεπερνούσαν τα 8 μποφόρ και οι δυνάμεις πυρόσβεσης κέρδισαν το στοίχημα» τόνισε ο κ.Χαρδαλιάς, υποστηρίζοντας πως η εικόνα της φωτιάς σήμερα είναι πολύ καλύτερη αλλά όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίζουν το έργο τους για την κατάσβεση.
Για το 112 ο Νίκος Χαρδαλιάς απαντώντας σε σχόλια, ανέφερε ότι δεν είναι μέσο επικοινωνίας, χρησιμοποιείται μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα σε τοπικό επίπεδο για την εκκένωση οικισμών.
«Είναι η έσχατη λύση για το ζήτημα της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, την πρώτη νύκτα δεν χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί.
Δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης.
Πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και με κύριο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής» είπε ο υφυπουργός, αναφέροντας πως είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή.
Η προηγούμενη φορά, όπως είπε, ήταν στη Σάμο.

Το μέγεθος

Το μέγεθος της καταστροφής από τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας και κατακαίει δάσος και καλλιέργειες στα Γεράνεια και την περιοχή των Μεγάρων αποτύπωσε ευρωπαϊκός δορυφόρος.
Την εικόνα δίνει στη δημοσιότητα το meteo.gr του Αστεροσκοπείου της Αθήνας
Όπως αναφέρει το meteo.gr:
«Το πρωί της Πέμπτης 20/05 ένας εκ των δύο ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinel-2 πέρασε πάνω από τη Δυτική Αττική και την Ανατολική Κορινθία και κατέγραψε την καμένη έκταση, καθώς και τα ενεργά μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή από το βράδυ της Τετάρτης 19/05.
Σύμφωνα με την παρακάτω δορυφορική εικόνα και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών Copernicus - EMS, περισσότερα από 25.000 στρέμματα είχαν γίνει στάχτη λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης 20/05.
Η εκτίμηση έγινε πριν την απογευματινή ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή και την ολονύχτια συνέχιση του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς.
Σήμερα Παρασκευή 21/05 αναμένεται νέα εκτίμηση των καμένων εκτάσεων από δορυφορικές μετρήσεις και θα ενημερώσουμε με νέο άρθρο για ό,τι νεότερο».


Που είναι οι μεγάλες εστίες

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι μεγάλες εστίες της πυρκαγιάς είναι στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Αιγερούσες και Ντουράκος, έξω από το Αλεποχώρι, ενώ παραμένει μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς.
Οι εστίες της παραμένουν πολλές και ενεργές, ενώ αισιοδοξία προκαλεί ότι έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων, καθώς δεν ξεπερνά τα 4 μποφόρ.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Β. Βαρθακογιάννης τόνισε ότι η έκταση της πυρκαγιάς είναι μεγάλη, ωστόσο δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες.
«Σε όλη την ευρύτερη περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν πραγματική μάχη με αποτέλεσμα να μην έχουμε πουθενά ενεργό ενιαίο μέτωπο που να απασχολεί ή να απειλεί κάποια περιοχή.
Είναι μια πολύ βελτιωμένη εικόνα που ευελπιστούμε ότι θα διατηρηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας με τη συμβολή των ενάεριων μέσων και με δεδομένο ότι έχουμε πτώση της έντασης των ανέμων από τις 4.30 το πρωί» είπε ο κ. Βαρθακογιάννης, ο οποίος υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας επειδή έπνεαν ισχυροί άνεμοι, σημειώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις στην περιοχή από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, κυρίως γύρω από το Σχίνο.

Στόχος η οριοθέτηση της πυρκαγιάς

Στόχος των πυροσβεστών είναι η οριοθέτηση της πυρκαγιάς με τους ιθύνοντες να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι σύντομα θα τα καταφέρουν.
Στην περιοχή επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο "Ολυμπος", 12 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, καθώς και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό.
Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου.
Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.
Υπενθυμίζεται πως η πυρκαγιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, από καύση κλαδιών σε ελαιώνα.

Ευθύμης Λέκκας: Τεράστιες οι επιπτώσεις από την πυρκαγιά στον Σχίνο

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Σχίνου, και επεκτάθηκε προς τις περιοχές Περαχώρας και Αλεποχωρίου αναμένεται να είναι πολλαπλές εξαιτίας του γεωτεκτονικού καθεστώτος της περιοχής, εκτιμά ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας.
«Όπως είναι γνωστό, η περιοχή του Ανατολικού Κορινθιακού Κόλπου χαρακτηρίζεται όχι μόνο από έντονη σεισμικότητα, αλλά και από ταχείες μεταβολές στο χερσαίο ανάγλυφο που επηρεάζουν και το θαλάσσιο χώρο.
Ενδεικτικά αναμένονται αύξηση του κινδύνου σε πλημμυρικά φαινόμενα, έντονες διαβρώσεις, ροές κορημάτων και κατολισθητικά φαινόμενα, τα οποία θα τροφοδοτήσουν και το θαλάσσιο χώρο με τα κατάλοιπα της καύσιμης ύλης», υπογράμμισε ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.
Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα αποτιμηθούν σε συν-καταστροφικό στάδιο από ομάδα ερευνητών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
w20-23223924202124.jpg
Εκκένωση οικισμών

Λόγω των πολύ ισχυρών δυτικών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή κατά τις χθεσινές βραδινές ώρες - οι ριπές έφτασαν τοπικά και τα 80 χιλιόμετρα/ώρα - οι φλόγες έφτασαν μέχρι και τα 6 χιλιόμετρα από τα Μέγαρα, με κατοίκους οικισμών να βρίσκουν καταφύγιο στο γήπεδο των Μεγάρων.
Ωστόσο, η μείωση των ανέμων κατά τις 03:00 τα ξημερώματα έδωσε μια ανάσα στους πυροσβέστες, οι οποίοι κατάφεραν να περιορίσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς.
Αν και οικισμοί δεν κινδύνευσαν άμεσα, εστάλη μήνυμα μέσω του 112 για προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή Αιγειρούσες - Ντουράκος.
Νωρίτερα είχαν απομακρυνθεί οι κάτοικοι των οικισμών Λιακωτό, Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα με κατεύθυνση προς την πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους.
Κατά την χθεσινή ενημέρωση που έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς είχε προειδοποιήσει για ένα πολύ δύσκολο βράδυ.
Όπως είπε, η φωτιά ξεκίνησε από ελαιώνα και από καύση υπολειμμάτων από τον ελαιώνα, το βράδυ της Τετάρτης 19/5 στις 21:45 στην περίμετρο του οικισμού Σχίνος στην Κόρινθο κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, όσον αφορά την ένταση των ανέμων, με ριπές που έφταναν 7 και 8 μποφόρ.
Παράλληλα, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ του ανακριτικού βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Επιφυλακή σε όλη την Ελλάδα

Όπως είπε, τέθηκαν σε επιφυλακή οι δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος και της Πολιτικής Προστασίας σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα στις 12 και 10 τα μεσάνυχτα με βάση την εξέλιξη της φωτιάς και των ραγδαίων ανέμων στην περιοχή.
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάσπαρτοι οικισμοί και κτίρια και χρειάστηκαν να γίνουν διαδοχικές απομακρύνσεις προληπτικού χαρακτήρα εκατοντάδων πολιτών.
Συγκεκριμένα, έγιναν προληπτικές απομακρύνσεις στις περιοχές Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Πευκογυάλι, καθώς και σε Χάνι Δερβένι, 'Ανω και Κάτω Πευκενέα, Αιγειρούσα, περιοχή Ντουράκος, περιοχή Παρασκευάς, καθώς και από τις δύο μονές, 'Αγιος Ιωάννης Μακρινός και Αγία Παρασκευή.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, κινητοποιήθηκαν πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.
fire03.jpg
Image


Image

Image
Image

Image

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αθήνα

Λόγω του καπνού από τη μεγάλη πυρκαγιά αποπνικτική ήταν χθες Πέμπτη 20/5 η ατμόσφαιρα στην Αττική.
Πολλοί ειδικοί ζήτησαν από τους πολίτες και ιδιαίτερα από τις ευπαθείς ομάδες να μείνουν στο σπίτι τους καθώς το τοξικό αυτό νέφος μπορούσε να επηρεάσει όσους έχουν αναπνευστικές παθήσεις.
Μάλιστα και το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας από το νέφος της πυρκαγιάς.
Ωστόσο, από αργά χθες το απόγευμα η κατάσταση στην ατμόσφαιρα στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής βελτιώθηκε σημαντικά.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης