Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πύρινη λαίλαπα στον Σχίνο Κορινθίας - Χαρδαλιάς: Από καύση υλικών σε ελαιώνα η πυρκαγιά

Πύρινη λαίλαπα στον Σχίνο Κορινθίας - Χαρδαλιάς: Από καύση υλικών σε ελαιώνα η πυρκαγιά
Δύσκολη αναμένεται η νύχτα στην Κορινθία...

Δύσκολη προβλέπεται η νύχτα στα Γεράνεια, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε την Τετάρτη από το Σχίνο Λουτρακίου, από καύση κλαδιών σε ελαιώνα και έχει κάψει πάνω από 20.000 στρέμματα, όπως ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, αναμένεται ενίσχυση των ανέμων από τα βόρεια, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης, καθώς έχουν σταματήσει πλέον να επιχειρούν τα εναέρια μέσα λόγω της νύχτας.
Οι φλόγες πλέον κατευθύνονται προς τα Μέγαρα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου.
Μέχρι αυτή τη στιγμή οι οικισμοί δεν κινδυνεύουν άμεσα, αλλά λόγω των προβλέψεων για ραγδαία ενίσχυση των ανέμων, η Πολιτική Προστασία έστειλε και πάλι μήνυμα νωρίτερα μέσω του 112, συστήνοντας την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές.
Επίσης, συνιστά στους κατοίκους όλης της περιοχής να είναι σε εγρήγορση, ενώ σε πλήρη επιφυλακή είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις για περαιτέρω ενίσχυση αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη και έχει πολλές μεγάλες και ενεργές εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται όλες, αλλά το έργο των πυροσβεστών είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω του ότι το δάσος που καίγεται είναι συμπαγές και αδιαπέραστο.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο δάσος είναι κυρίως ιδιωτικό και δεν έχει υπάρξει ποτέ διαχείριση για πυρκαγιά, δεν υπάρχουν δρόμοι και είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.
Από την ώρα που νύχτωσε και σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα, το βάρος των επιχειρήσεων έχει πέσει στις επίγειες δυνάμεις και κυρίως στα πεζοπόρα τμήματα, ενώ τα οχήματα έχουν σχηματίσει περίμετρο για να εμποδίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς.
w20-23223924202124.jpg
Αυτό είναι και το στοίχημα για τις νυχτερινές ώρες, ενώ με το πρώτο φως της μέρας θα πετάξουν και πάλι τα εναέρια μέσα κάνοντας συνεχώς ρίψεις νερού στις εστίες.
Υπενθυμίζεται ότι στην πυρκαγιά επιχειρούν 265 πυροσβέστες με 82 οχήματα και 10 πεζοπόρα τμήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στρατιώτες.
Στάχτη 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους από την πυρκαγιά που ξεκίνησε στον Σχίνο Λουτρακίου - Νέα ειδοποίηση του 112
Περίπου 20.000 στρέμματα πυκνού παρθένου δάσους έχουν καεί μέχρι στιγμής από τη φωτιά που ξέσπασε χθες στον Σχίνο Λουτρακίου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. «Θα είναι μία δύσκολη βραδιά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε από όλους «να παραμείνουν στην ευρύτερη περιοχή σε επαγρύπνηση».
Ο κ. Χαρδαλιάς διαβεβαίωσε στη συνέχεια ότι όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και του κράτους θα δώσει αγώνα για την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και τον περιορισμό της πυρκαγιάς. «Δίνουμε μία μάχη απέναντι σε δύσκολες συνθήκες, σε μία συγκυρία χρονική η οποία δεν ευνοεί. Σε κάθε περίπτωση θέλω να διαβεβαιώσω ότι όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, του κράτους, είναι εκεί. Δίνουμε τον αγώνα μας έτσι ώστε να προασπίσουμε την ανθρώπινη ζωή, να έχουμε όσο το δυνατόν ελάχιστες υλικές ζημιές και βέβαια να περιορίσουμε την εκδήλωση και τη συνέχεια αυτής της πυρκαγιάς και να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, το οποίο δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από δύσκολες συνθήκες», υπογράμμισε.
Ο κ. Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε ότι η φωτιά ξεκίνησε από ελαιώνα και από καύση υπολειμμάτων από τον ελαιώνα, χθες βράδυ στις 10 παρά τέταρτο, στην περίμετρο του οικισμού Σχίνος στην Κόρινθο κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, όσον αφορά την ένταση των ανέμων, με ριπές που έφταναν 7 και 8 μποφόρ και που συνεχίζονται μέχρι και τώρα. Παράλληλα, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ του ανακριτικού βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.
«Προφανώς το ανακριτικό κάνει τη δουλειά του και νομίζω ότι θα έχουμε πολύ σύντομα και αποτελέσματα», τόνισε.
Όπως είπε, τέθηκαν σε επιφυλακή οι δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος και της Πολιτικής Προστασίας σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα στις 12 και 10 τα μεσάνυχτα με βάση την εξέλιξη της φωτιάς και των ραγδαίων ανέμων στην περιοχή. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάσπαρτοι οικισμοί και κτίρια και χρειάστηκαν να γίνουν διαδοχικές απομακρύνσεις προληπτικού χαρακτήρα εκατοντάδων πολιτών.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί έγιναν προληπτικές απομακρύνσεις στις περιοχές Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Πευκογυάλι, χθες το βράδυ, ενώ σήμερα το πρωί απομακρύνθηκαν οι πολίτες και κάτοικοι από το Χάνι Δερβένι, 'Ανω και Κάτω Πευκενέα, Αιγειρούσα, περιοχή Ντουράκος, περιοχή Παρασκευάς, καθώς και από τις δύο μονές, 'Αγιος Ιωάννης Μακρινός και Αγία Παρασκευή.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, κινητοποιήθηκαν πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 265 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου. Για τη διευκόλυνση του συντονισμού των επίγειων δυνάμεων στην πυρκαγιά βρίσκεται επιτόπου το Κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος «Όλυμπος». Ακόμη, όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης διατέθηκαν στην πυρόσβεση και έκαναν ρίψεις από το πρώτο φως της ημέρας. Συνολικά επιχειρούν 17 αεροσκάφη (8 καναντέρ, 9 αεροσκάφη πεζετέλ), 3 ελικόπτερα (2 Σινούκ του στρατού και 1 Super Puma της Πυροσβεστικής), καθώς και 2 ελικόπτερα συντονιστικά (1 της ΕΛΑΣ και 1 του Πυροσβεστικού Σώματος).
Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε από το πρωί η υπηρεσία Copernicus για την παραγωγή δορυφορικών χαρτών της περιοχής, καθώς και το 112 όταν κρίθηκε αναγκαίο- συγκεκριμένα σήμερα το μεσημέρι- στις περιοχές Χάνι Δερβένι, 'Ανω και Κάτω Πευκενέα, Ντουράκος και Αιγειρούσες.
fire03.jpg
Στο σημείο βρίσκονται από χθες το βράδυ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, στρατηγός, πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, κ. Παπαγεωργίου, ο εθνικός διοικητής της Πολιτικής Προστασίας, στρατηγός εν αποστρατεία, ο κ. Δημακογιάννης και βέβαια ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αντιστράτηγος κ. Κολοκούρης, ο οποίος διευθύνει τις επιχειρήσεις, ενώ τόσο ο υπαρχηγός επιχειρήσεων, ο αντιστράτηγος, κ. Κλεφτοσπύρος όπως και ο υποστράτηγος, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου, κ. Βαρσάμης μαζί με τον γενικό διευθυντή Συντονισμού, τον κ. Θεοδώρου, παραμένουν στον θάλαμο επιχειρήσεων.
«Η περιοχή καλύπτεται από ιδιωτικά δάση πεύκου χωρίς διαχείριση για πολλά χρόνια και τα στρέμματα που μέχρι τώρα έχουν καεί είναι περίπου 20.000», κατέληξε.

H νέα ειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία

Σύσταση προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, να απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα, απευθύνει η Πολιτική Προστασία.
Συγκεκριμένα, σε νέο μήνυμα που εστάλη μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές, εξαιτίας της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει από χθες στην ευρύτερη περιοχή Σχίνου Κορινθίας και λόγω της αναμενόμενης ραγδαίας ενίσχυσης των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Νωρίτερα ο κ. Χαρδαλιάς είχε προειδοποιήσει πως η νύχτα θα είναι δύσκολη για την περιοχή καθώς το μέτωπο είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής ανησυχούν ιδιαίτερα για τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή αλλά και για την αλλαγή του ανέμου, ενώ σημειώνονται αναζωπυρώσεις και νέες εστίες φωτιάς.
Η φωτιά καίει αυτή την ώρα ένα πολύ πυκνό πευκόδασος, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική κατευθύνεται προς καμένη περιοχή, γι' αυτό υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να ανακοπεί η ορμή της από τις πολύ ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που δίνουν μάχη με τις φλόγες.
Image
Image

Περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με ισχυρότατη δύναμη της Πυροσβεστικής συνεχίζουν τη μάχη με τη φωτιά στην Κορινθία, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι όταν εντάθηκαν οι άνεμοι με αποτέλεσμα νέα αναζωπύρωση της φωτιάς στα Γεράνεια Όρη, με τις πύρινες φλόγες να κινούνται πλέον προς τα Μέγαρα.

Image
645646464644.JPG
56546464646464.JPG
57575757575757575756.JPG
Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για καμένες εξοχικές κατοικίες -αν και από την Πυροσβεστική αναφέρεται πως δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για ζημιές σε κατοικίες- ενώ οι αρχές προχώρησαν χθες το βράδυ στην προληπτική εκκένωση έξι οικισμών: Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι, Παρασκευά και δύο μονών: του Αγίου Ιωάννη Μακρινού και της Αγίας Παρασκευής.
Image
Image
Image
Image

Image
Στην  ευρύτερη περιοχή εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 1.000 σπίτια, κυρίως εξοχικές κατοικίες, πολλές εκ των οποίων έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές.

Πάντως οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για μεγάλη καταστροφή σε ένα παρθένο δάσος ενώ υποστηρίζουν πως είναι άγνωστο ακόμα πόσες κατοικίες έχουν καεί.
Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες και έχουν κοπεί καλώδια.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι διαβεβαιώνουν πως δεν κινδυνεύουν άνθρωποι.
Image

Κολοκούρης (αρχηγός Πυροσβεστικής): Καλύτερη η εικόνα από το πύρινο μέτωπο

«Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει πλέον η πυρκαγιά.
Το βασικότερο είναι ότι δεν έχει κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή» υποστήριξε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος συντονίζει το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.
«Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά.
Πολλά σημεία είναι δύσβατα και δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά πυροσβεστικά οχήματα.
Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουμε το μέτωπο της φωτιάς και να την οριοθετήσουμε.
Τις προσπάθειές μας δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι.
Σημειώστε, ότι αργά το βράδυ έφταναν μέχρι και 10 μποφόρ» τόνισε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.
Όπως είπε, το Σώμα βρίσκεται σε γενική επιφυλακή στην Αττική και την Πελοπόννησο και σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.

Ενίσχυση δυνάμεων

Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς, ενώ υπάρχει πλέον η αρωγή πυροσβεστών και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Ειδικότερα, αυτή την ώρα επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων, το ειδικό μηχανοκίνητο τη Πυροσβεστικής, ενώ από αέρος συνδράμουν 17 αεροσκάφη συνολικά και 4 ελικόπτερα, 2 του Στρατού που κάνουν κατάσβεση και από 1 της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος που συντονίζουν.
Στο έργο της κατάσβεσης βοηθούν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έως αυτή την ώρα, έχουν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, οι οικισμοί Σχίνο, Αγία Σωτήρα, Βαρδακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη Μακρινού και της Αγίας Παρασκευής.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αθήνα

Ο καπνός από τη φωτιά έχει φτάσει έως την Αθήνα με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική.
Την ίδια ώρα, έντονη είναι η μυρωδιά του καμένου ενώ όταν φυσά αέρας σκορπίζονται στάχτες.
Image

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), ο καπνός και η στάχτη από την πυρκαγιά στην Κόρινθο έχει μεταφερθεί πάνω από την Αθήνα έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, λόγω των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων.

Image
Κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού βρίσκεται στο Σχίνο, με σκοπό να ερευνήσει τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά.
Σημειώνεται ότι λόγω της πυρκαγιάς, η ΕΛΑΣ προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς.
Ειδικότερα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων - Αλεποχωρίου, από το 21ο προς Αλεποχώρι

 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης