Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Επιβραδύνεται η covid - Επανέλεγχος σε περισσότερες από 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της J&J

ΠΟΥ: Επιβραδύνεται η covid - Επανέλεγχος σε περισσότερες από 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της J&J
Νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων στην Ινδία

Τάσεις επιβράδυνσης της επιδημίας του κορωνοϊού καταγράφει για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αν και επισημαίνει πως σε αρκετές περιοχές του κόσμου, όπως για παράδειγμα στην Ινδία, η επιδημία εξακολουθεί να είναι σε έξαρση.
Η Ευρώπη είναι ανάμεσα στις περιοχές με τη μεγαλύτερη μείωση νέων κρουσμάτων (κατά 26% λιγότερα τα νέα κρούσματα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα), αν και σύμφωνα με τον ΠΟΥ τις τελευταίες επτά ημέρες αναφέρθηκαν περίπου 4,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 86.000 νέοι θάνατοι.
Στο μεταξύ, στο μικροσκόπιο του FDA βρίσκονται περισσότερες από 100 εκατ. δόσεις εμβολίου της Johnson & Johnson, κατά της Covid-19, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τατάρτη 19 Μαίου 2021.
Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος κυβερνητικός οργανισμών των ΗΠΑ για τρα τρόφιμα και τα φάρμακα, FDA, ανακοίνωσε πως βάζει «φρένο« στη διανομή περισσότερων από 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, της Johnson & Johnson, με στόχο τον περαιτέρω έλεγχο.

Η επιδημία με μια ματιά:

Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 164.431.521 και οι νεκροί 3.408.811
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.018.808 κρούσματα και 587.737 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 25.496.330 και τρίτη σε νεκρούς με 283.248
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 439.050 και τρίτη σε κρούσματα με 15.732.836
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.978.643
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.151.038 και έκτη η Ρωσία με 4.908.794
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.468.355 και όγδοη η Ιταλία με 4.172.525
• Ένατη η η Γερμανία με 3.622.397  και δέκατη η Ισπανία με 3.625.928
φδασφσδα.JPG

ΗΠΑ - FDA: Επανέλεγχος σε περισσότερες από 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της J&J

Στο μικροσκόπιο του FDA βρίσκονται περισσότερες από 100 εκατ. δόσεις εμβολίου της Johnson & Johnson, κατά της Covid-19, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τατάρτη 19 Μαίου 2021.
Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος κυβερνητικός οργανισμών των ΗΠΑ για τρα τρόφιμα και τα φάρμακα, FDA, ανακοίνωσε πως βάζει «φρένο« στη διανομή περισσότερων από 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, της Johnson & Johnson, με στόχο τον περαιτέρω έλεγχο.
Η απόφαση έρχεται μετά τον εντοπισμό πολλαπλών παραβιάσεων ασφαλείας, στο εργοστάσιο που διαχειρίζεται η Emergent BioSolutions και το οποίο βοηθά στην παραγωγή των δόσεων των εμβολίων.
Η Johnson & Johnson ανέφερε σχετικά, ότι μια παρτίδα του βασικού συστατικού εμβολίου δεν πληρούσε τα πρότυπα ποιοτικού ελέγχου στο εργοστάσιο της Βαλτιμόρης και η αμερικανική Αρχή έθεσε το εργοστάσιο και την παραγωγή υπό την ευθύνη της J&J.

ΠΟΥ: Μείωση κρουσμάτων covid για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα

Μείωση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κάνοντας λόγο για 4,8 εκατομμύρια νέες μολύνσεις σε εβδομαδιαία βάση παγκοσμίως.
Παράλληλα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε 86.000 νέους θανάτους.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 12% με την Ευρώπη να αναφέρει τη μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 26%.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι όλες οι περιοχές ανακοίνωσαν μείωση μολύνσεων, με εξαίρεση την περιοχή του δυτικού Ειρηνικού που ανέφερε ίδιο αριθμό κρουσμάτων με την προηγούμενη εβδομάδα.
Παρόλο αυτά ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε πολλές περιοχές, όπως π.χ. στην Ινδία όπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν (μείωση 13%) ή στη Βραζιλία όπου και καταγράφηκαν 437.000 νέα κρούσματα, αριθμός αυξημένος κατά 3% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.
Παράλληλα ανησυχία υπάρχει και για άλλες χώρες, όπως το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα, το Βιετνάμ και η Αίγυπτος.

Στο κόκκινο λόγω covid η Ινδία – Νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων

Στο κόκκινο παραμένει λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού η Ινδία, η οποία για ένα ακόμα 24ωρο ανέφερε νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων.
Συγκεκριμένα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 4.529 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 267.334 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Επισήμως, η Ινδία μετρά 283.248 νεκρούς επί συνόλου 25,5 εκατομμυρίων μολύνσεων.
Πρόκειται για τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο, έπειτα από αυτούς που έχουν καταγράψει οι ΗΠΑ και η Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, μετά από αυτόν των ΗΠΑ.
Τα στοιχεία που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας υποδεικνύουν ότι οι μολύνσεις μειώνονται σταθερά τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο αρκετοί ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι μάλλον αναξιόπιστα, καθώς δεν γίνονται αρκετά τεστ σε περιοχές της επαρχίας, όπου ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό.
Λόγω του σφοδρού β’ κύματος της επιδημίας, η Ινδία, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός εμβολίων κατά της covid παγκοσμίως, εκτιμάται πως θα καταφέρει να επαναρχίσει τις μεγάλες εξαγωγές εμβολίων τον ερχόμενο Οκτώβριο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εμβολίων θα το διαθέτει για εσωτερικές ανάγκες.
Σημειώνεται πως η Ινδία έχει προχωρήσει σε εξαγωγές τουλάχιστον 66 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων προς την πρωτοβουλία COVAX, η οποία έχει ως στόχο τη διανομή εμβολίων στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.
32423424242424242.JPG
Κίνα: Στους 400 εκατομμύρια οι εμβολιασμοί κατά της covid – Τοπικές εξάρσεις του ιού

Πάνω από 400 εκατομμύρια εμβολιασμούς – περισσότεροι από ότι σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία μαζί – έχει πραγματοποιήσει η Κίνα, η οποία επιταχύνει το εμβολιαστικό της πρόγραμμα σε μια προσπάθεια να βάλει οριστικά τέλος στην πανδημία.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, αν και τα 400 εκατ. εμβολιασμοί αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 50% του πληθυσμού (υπολογίζεται στα 1,4 δις), παρόλο αυτά καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των εμβολιασμένων.
Είναι χαρακτηριστικό πως αν και οι πρώτοι 100 εκατομμύρια εμβολιασμοί αναφέρθηκαν στις 27 Μαρτίου, χρειάστηκαν 26 ημέρες για να φτάσουν τους 200 εκατομμύρια, 17 ημέρες για τα 300 εκατομμύρια εμβολιασμούς αλλά μόλις 9 ημέρες για να φτάσουν τα 400 εκατομμύρια.
Αν και υπήρξε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών να προωθήσουν τους εμβολιασμούς κατά της covid, η εκστρατεία πήρε ώθηση από τον παράγοντα του φόβου ύστερα από τοπικές εξάρσεις που καταγράφηκαν σε διάφορες επαρχίες της Κίνας.
Είναι χαρακτηριστικό πως στο Πεκίνο έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση σχεδόν το 80% των κατοίκων άνω των 18 ετών.  

Leyen (Κομισιόν): Περάσαμε τους 200 εκατ. εμβολιασμούς 

Τη θέση πως η ΕΕ ξεπέρασε τους 200 εκατομμύρια εμβολιασμούς διατύπωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, η οποία υποστήριξε ότι είναι εφικτός ο στόχος για ανοσία του 70% των ενήλικων Ευρωπαίων έως τα τέλη Ιουλίου.
«Σήμερα, περάσαμε τα 200 εκατ εμβολιασμούς στην ΕΕ.
Είμαστε σε καλό δρόμο για να επιτύχουμε τον στόχο μας: να παραδοθούν αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έως τον Ιούλιο.
Ο εμβολιασμός θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την πανδημία» ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν.
Σημειώνεται πως σήμερα Τετάρτη 19/5 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα σχέδιο που πιστεύει ότι θα ενισχύσει την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της COVID-19 με πιο αποτελεσματικό τρόπο από την προτεινόμενη άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.
Όπως αναφέρεται, το σχέδιο αυτό αναμένεται να επικεντρωθεί σε περιορισμούς στις εξαγωγές, σε δεσμεύσεις από τις εταιρίες ανάπτυξης εμβολίων και στη χρήση των υφιστάμενων κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis αφού υποστήριξε ότι «η καθολική και δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια και θεραπείες πρέπει να είναι η υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα της παγκόσμιας κοινότητας», τόνισε ότι «το σχέδιο της ΕΕ έχει τρία στοιχεία».
«Οι περιορισμοί στις εξαγωγές πρέπει να διατηρηθούν στο ελάχιστο» είπε ο Dombrovskis, τονίζοντας ότι η ΕΕ είχε εξαγάγει τα μισά από τα εμβόλια που έχουν παραχθεί σε ευρωπαϊκές χώρες.
«Ο μοναδικός, πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί η οικουμενική πρόσβαση είναι η αύξηση της παραγωγής, ο ευρύτερος και ταχύτερος διαμοιρασμός των εμβολίων καθώς και το να γίνουν τα σκευάσματα αυτά προσιτά από οικονομικής άποψης» είπε ο Dombrovskis.

6456436534634634643634634643.JPG

Μ. Βρετανία: Επί τάπητος τοπικά lockdown λόγω της ινδικής παράλλαξης

Σχέδια έκτακτης ανάγκης για τοπικά lockdown ή καθυστέρησης της επανεκκίνησης της οικονομίας μετά την 21η Ιουνίου εξετάζουν Βρετανοί υπουργοί λόγω των ανησυχιών από την εξάπλωση της ινδικής παράλλαξης του ιού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Times, αξιωματούχοι έχουν καταστρώσει σχέδια βάσει του μοντέλου των περιορισμών του επιπέδου 4 που εισήχθησαν την προηγούμενη χρονιά.
Οι πολίτες θα λάβουν οδηγίες για να παραμείνουν στα σπίτια τους και οι μη αναγκαίες υποδομές αγορών και φιλοξενίας θα κλείσουν, αν το αναφερόμενο παραλλαγμένο στέλεχος δεν τεθεί υπό έλεγχο.
Όπως αναφέρεται, οι επιχειρήσεις σε περιοχές που θα υπόκεινται στην εφαρμογή των μέτρων θα λάβουν επιχορηγήσεις άνω των 18.000 λιρών (20.951 ευρώ), ενώ το σχετικό πρόγραμμα θα διαχειρίζονται οι τοπικές αρχές, με τις καταβολές των ποσών να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τη διάρκεια εφαρμογής των περιορισμών.
Οι επιχορηγήσεις θα είναι διαθέσιμες και για τους τομείς που έχουν δεχτεί τις μεγαλύτερες συνέπειες, όπως τα νυχτερινά κέντρα, αλλά και για «εκδηλώσεις μαζικού χαρακτήρα» συμπεριλαμβανομένων των φεστιβάλ, όπως προβλέπει ένα άλλο σενάριο, που εξετάζεται επί τη βάσει της καθυστέρησης της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων μετά την 21η Ιουνίου, σύμφωνα με την ίδια δημοσιογραφική αναφορά.
Η κυβέρνηση Johnson υποστηρίζει ότι δεν μπορεί ακόμα να εκτιμήσει το εάν θα προχωρήσει στην περαιτέρω άρση των περιορισμών του lockdown στην Αγγλία την 21η Ιουνίου και επιθυμεί να εξετάσει όσο το δυνατό περισσότερα δεδομένα πριν λάβει τις αποφάσεις της.
Από τις 17/5 η Αγγλία άνοιξε παμπ, εστιατόρια, πολιτιστικούς χώρος, ξενοδοχεία αλλά και στα στάδια χωρητικότητας έως 10.000 θεατών ενώ επιτρέπεται πλέον σε ομάδες έως 6 ατόμων ή σε άτομα δύο νοικοκυριών να συναντώνται σε κλειστούς χώρους ενώ σε εξωτερικούς χώρους μπορούν να συναντώνται έως και 30 άτομα.
Πάντως, η ινδική παράλλαξη του ιού και η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται στη Μ. Βρετανία έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές, οι οποίες καλούν τους πολίτες να αγνοήσουν την χαλάρωση του lockdown και να αποφύγουν τις κοινωνικές επαφές σε κλειστούς χώρους.

FT: Αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca και ως επαναληπτικό

Αποτελεσματικό εμφανίζεται το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid σε περίπτωση που χρειαστεί μια τρίτη, επαναληπτική δόση, όπως εκτιμούν αρκετοί επιστήμονες.
Δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται πρόσωπο με γνώση των ερευνών, αναφέρει πως όσοι έλαβαν μια επαναληπτική δόση του εμβολίου της AstraZeneca, εμφάνισαν μια αρκετά ισχυρή αντίδραση αντισωμάτων απέναντι σε οποιοδήποτε παραλλαγμένο στέλεχος.
Στο ίδιο πλαίσιο, το ίδιο πρόσωπο εμφανίστηκε καθησυχαστικό σχετικά με τις ανησυχίες ότι τα εμβόλια με αδενοϊό δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από μία φορά.
Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο της AstraZeneca χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία με μια τροποποιημένη εκδοχή των αδενοϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ως μεταφορείς πληροφοριών στα ανθρώπινα κύτταρα.
Ο τρόπος που λειτουργούν έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων ότι αυτού του είδους τα εμβόλια ενδέχεται να χάσουν την ισχύ τους, αν ο εμβολιασμός χρειαστεί να γίνεται κάθε χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίζονται νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης