Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε κλίμα χάσματος η συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας - Στο ναδίρ οι σχέσεων των δύο υπερδυνάμεων

Σε κλίμα χάσματος η συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας - Στο ναδίρ οι σχέσεων των δύο υπερδυνάμεων
Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας συναντώνται στο Ρέικιαβικ για να μετρήσουν το βάθος του χάσματος

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας συναντώνται απόψε 19/5 στην Ισλανδία για να μετρήσουν το βάθος του χάσματος που χωρίζει τις δύο ανταγωνίστριες μεγάλες δυνάμεις και για να επιβεβαιώσουν την πραγματοποίηση της πρώτης συνάντησης κορυφής Biden - Putin τον Ιούνιο.
Οι δηλώσεις που έχουν προηγηθεί δεν προδιαθέτουν για μία αποκλιμάκωση, αν και οι δύο εμφανίζονται να την επιθυμούν, την ώρα που οι σχέσεις τους βρίσκονται στο ναδίρ για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών A. Blinken επιδιώκει να φέρει την Αρκτική, το νέο γεωπολιτικό παίγνιο, στο επίκεντρο της συνόδου του Συμβουλίου της Αρκτικής που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Ρέικιαβικ, για να την μετατρέψει σε «εργαστήριο» στοχευμένης συνεργασίας σε θέματα συναίνεσης, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
(Αλλά, ποιος είπε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί διακαώς τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην Αρκτική που θα την μετέτρεπε σε μία ανοικτή στις ρωσικές στρατιωτικές και οικονομικές δραστηριότητες περιοχή;)
Όμως ο ρώσος ομόλογός του S. Lavrov ανέβασε το θερμόμετρο με τοξικές δηλώσεις.
«Είναι ξεκάθαρο για όλον τον κόσμο από παλιά ότι αυτή είναι δική μας γη, δικά μας εδάφη», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών την Δευτέρα αναφερόμενος στον Μεγάλο Βορρά, υπερασπιζόμενος ένα είδος ρωσικής σφαίρας συμφερόντων και καταγγέλλοντας τις «επιθετικές» ορέξεις των Δυτικών που προωθούνται μέσω του ΝΑΤΟ και της Νορβηγίας.
«Η στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας στην Αρκτική είναι απολύτως νόμιμη και νομιμοποιημένη», ισχυρίσθηκε.
Οι ρωσικές δηλώσεις προκάλεσαν την απάντηση του Blinken, ο οποίος ζήτησε χθες την αποφυγή της στρατιωτικοποίησης της Αρκτικής, αλλά και αυτού του είδους των «δηλώσεων», που «αποδυναμώνουν» τον στόχο ενός «ειρηνικού μέλλοντος» για την τεράστια αυτή περιοχή των ακραίων συνθηκών και των πλούσιων φυσικών πόρων γύρω από τον Βόρειο Πόλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης