Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι 9 βασικοί άξονες που θα κινηθεί ο Κ. Μητσοτάκης στον επόμενο ανασχηματισμό

Οι 9 βασικοί άξονες που θα κινηθεί ο Κ. Μητσοτάκης στον επόμενο ανασχηματισμό
Πολύ λίγοι γνωρίζουν τις πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού για το εύρος των αλλαγών και τα πρόσωπα
Σχετικά Άρθρα

Με το που ειπώθηκε ότι ο Πρωθυπουργός σκέφτεται, πλέον, τις επόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ξεκίνησαν οι αντιπερισπασμοί, οι προβολές και οι δημοτικότητες υπουργών καθώς και τα παραπολιτικά σχόλια για το που μετακινείται ο καθένας. Ασφαλώς, ο Πρωθυπουργός έχει γνώση για όλα αυτά και πολύ λίγοι γνωρίζουν τις πραγματικές προθέσεις του για το εύρος των αλλαγών και τα πρόσωπα.

Οι πληροφορίες μας, όμως, δείχνουν ότι θα κινηθεί σε κάποιους βασικούς άξονες:

  • Ο Πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται για δημοτικότητες, παραπολιτικά σχόλια και αυτοπροβολές

 Ο Πρωθυπουργός δεν θα δώσει καμία σημασία στις δημοτικότητες υπουργών. Η ιδέα, μάλιστα, ότι κάποιοι κινούνται με σκοπό την αυτοπροβολή τους τον νευριάζει ιδιαίτερα. Ούτε φυσικά διαμορφώνει άποψη από τις δημοσκοπήσεις καθώς γνωρίζει πως,  ειδικά στις δημοφιλίες υπουργών, δεν είναι αντικειμενικές. Επίσης, οι συχνές εμφανίσεις κάποιων υπουργών τον έχουν ενοχλήσει παρόλο που το φαινόμενο αυτό έχει ατονήσει.

  • Ανασχηματισμός… Ανάκαμψης

Σκοπός του Πρωθυπουργού είναι να κάνει ακόμα πιο αποτελεσματικό το υπουργικό συμβούλιο. Η επανεκκίνηση της οικονομίας έχει αρχίσει, ο τουρισμός προχωράει, η πανδημία βαίνει μειούμενη και ο στόχος του είναι να μην υπάρξει χαλάρωση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να βρουν την κυβέρνηση έτοιμη και τους υπουργούς με ξεκάθαρο ρόλο.

  • Θα προχωρήσει με λίγους ο Μητσοτάκης – Θέση κλειδί για τον Σκέρτσο

Ο κ. Μητσοτάκης είναι εμφανές με ποιους θέλει να προχωρήσει και ποιους εμπιστεύεται. Φυσικά τους στενούς συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου. Άλλον πιο πολύ, άλλον λιγότερο. Ο κύριος κορμός δεν πρόκειται να σπάσει. Γι’ αυτό και οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι σε κάποιες θέσεις υπουργείων θα πάει πρόσωπα εμπιστοσύνης. Για παράδειγμα, ακούγεται έντονα ότι στο Υπουργείο Υγείας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε αναβάθμιση του γενικού γραμματέα Μάριου Θεμιστοκλέους ο οποίος μαζί με τον Άκη Σκέρτσο αποτελούν ένα πετυχημένο δίδυμο στην διαχείριση πανδημίας, self test και εμβολίων. Ενδεχομένως, όμως, να βρεθεί εκεί και ο κ. Σκέρτσος αν και ακούγεται έντονα ότι θα αναλάβει την εκπροσώπηση του κόμματος.

  • Αποχωρεί ο Κικίλιας από το Υγείας αλλά που πάει;

Ένας από τους επικοινωνιακούς υπουργούς της κυβέρνησης, ο Βασίλης Κικίλιας είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αποχωρήσει από το υπουργείο Υγείας. Το είχε ζητήσει και παλαιότερα, το θέλει και τώρα με το σκεπτικό, όμως, να πάει κάπου καλύτερα. Οι σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι καλές για κάποιο λόγο. Από το περιβάλλον του εκφράζουν πόθους – οι οποίοι αποτυπώνονται και σε παραπολιτικά σχόλια- για μετακίνηση του κ. Κικίλια στο Υπουργείο Τουρισμού, Παιδείας ή και Προστασίας του Πολίτη… Όμως, το κυρίαρχο σενάριο, όπως αυτό τεκμαίρεται από πηγές του μεγάρου, είναι ότι ο κ. Κικίλιας ενδεχομένως να βρεθεί και στο σπίτι του…  Πάντως, το Υπουργείο Υγείας από Σεπτέμβριο θα είναι καζάνι που βράζει καθώς θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς με πρόστιμα και μείωση μισθού σε όσους δεν υπακούσουν. Ο κ. Κικίλιας έχει εκφράσει αντιρρήσεις για το ζήτημα.

  • Μεγάλο ερωτηματικό ο Θεοχάρης, πιθανή η αλλαγή του

Τα τρία προαναφερθέντα υπουργεία είναι, πάντως, στην διακεκαυμένη ζώνη της καθημερινής πίεσης αλλά δεν προσφέρονται για αλλαγές πριν τον Σεπτέμβρη. Ο τουρισμός είναι το μεγάλο στοίχημα της χώρας για το 2021, άρα μέχρι τέλος καλοκαιριού είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε αλλαγές. Σημειώνουμε ότι η τελευταία εμφάνιση Θεοχάρη στο BBC έτυχε συζήτησης στο Μαξίμου με όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια. Την προηγούμενη φορά τελευταία στιγμή που επιχειρήθηκε ανασχηματισμός «σώθηκε» στο παραπέντε μετά από παρεμβάσεις των επιχειρηματιών του χώρου.

  • Ο γρίφος για τη Κεραμέως και η ακλόνητη εμπιστοσύνη στον Χρυσοχοίδη

Το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που θα δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις ενώ το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αυξημένα περιστατικά εγκληματικότητας. Όσον αφορά, το Υπουργείο Παιδείας, παρά τα όσα ακούγονται υπάρχει η θέληση του Μαξίμου να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις που υπάρχουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα και να κλείσει το ζήτημα της αξιολόγησης ώστε το έργο της κ. Κεραμέως να είναι ολοκληρωμένο. Για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρά τα όσα ακούγονται, η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Χρυσοχοίδη είναι δεδομένη. Ο τελευταίος κατέθεσε πριν λίγες μέρες ένα τεράστιο φάκελο στον Άρειο Πάγο με όλα τα ονόματα της «νύχτας», το οργανωμένο έγκλημα και τις προεκτάσεις του. Παράγεται έργο παρά τις αστοχίες και τις δυσκολίες.

  • Αναζητείται η φόρμουλα ισορροπίας στο οικονομικό επιτελείο – Αναβαθμίζονται τρεις

Ξεχωριστά κεφάλαια για τον επόμενο ανασχηματισμό θα είναι ο Κυριάκος Πιερακάκης, ο Θοδωρής Σκυλακάκης και ο Αλέξης Πατέλης οι οποίοι αποτελούν θα πρέπει να τρέξουν το φάκελο Ανάκαμψης. Έχουν ακουστεί πολλά. Από το να αναλάβει ο Πιερρακάκης ένα υπουργείο με αρμοδιότητες του Ανάπτυξης μέχρι και το σχηματισμό ενός νέου υπουργείου Ανάκαμψης με όλες τις αρμοδιότητες μέσα. Πάντως, τα 3 αυτά ονόματα θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή και θα αναβαθμιστούν. Το οικονομικό επιτελείο θα μείνει ίδιο; Υπάρχει προβληματισμός γιατί με το σχήμα υπουργός-αναπληρωτής υπουργός έχει δημιουργηθεί μία ισορροπία στα υπουργεία Οικονομικών-Ανάπτυξης. Αναζητείται η κατάλληλη φόρμουλα.

  • Πιθανότερος δόκιμος χρόνος των αλλαγών ο Σεπτέμβριος

Ο χρόνος των αλλαγών προσδιορίζεται τον Σεπτέμβριο και εάν ανακοινωθεί κάτι νωρίτερα θα γίνει για 2 λόγους. Πρώτον για συμβολικούς λόγους, 7 Ιουλίου κλείνει 2 χρόνια η κυβέρνηση.
Δεύτερον, διότι θα πρέπει να γίνουν επείγουσες αλλαγές. Πάντως, να πούμε ότι τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με το κυβερνητικό προγραμματισμό θα έχουν περάσει σημαντικά νομοσχέδια.
Για παράδειγμα το Υπουργείο Εργασίας, θα έχει κλείσει και το εργασιακό (θα ψηφιστεί Ιούνιο) και το νέο επικουρικό σύστημα (Ιούλιο), δηλαδή το κύριο νομοθετικό του έργο.
Οπότε μήπως δούμε και αλλαγές εκεί και δούμε τον κ. Χατζηδάκη να αναβαθμίζεται εκ νέου σε άλλο χαρτοφυλάκιο; Παλιά είχε ζητήσει να πάει στο Παιδείας… αλλά πολύ δύσκολα θα το επιτρέψει αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για τη θέση αυτή στο Μαξίμου κάποιοι σκέφτονται να αποστρατεύσουν εκεί τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

  • Χωράνε και άλλοι τεχνοκράτες εάν δεν προχωρήσει άμεσα σε εκλογές

Επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό, ενδεχομένως να τον «παίρνει» να βάλει μέσα και άλλα τεχνοκρατικά στελέχη κεντροαριστερής προέλευσης ή να αναβαθμίσει κάποια άλλα.  Σε αντίθετη περίπτωση, θα έκανε ένα ανασχηματισμό τοποθετώντας σε όλα τα υπουργεία βουλευτές. Αυτό πολύ δύσκολα θα γίνει. Θα αξιοποιήσει μόνο σε θέσεις υφυπουργών κάποιους βουλευτές.

Μαξιμιλιανός

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης