Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Υπό δοκιμασία η αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών!

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Υπό δοκιμασία η αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών!
Θα χρειαστεί λίγη υπομονή για να τροφοδοτηθεί η αγορά με νέους καταλύτες
Η δημοσιοποίηση της εκτίναξης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα (+4,2% ετήσιος ρυθμός τον Απρίλιο) προκάλεσε σοβαρό προβληματισμό στην επενδυτική κοινότητα, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και ασφαλώς στις κυβερνήσεις.
Με τη Federal να υποστηρίζει ότι η έξαρση είναι προσωρινή και επομένως δεν συντρέχει λόγος αλλαγής της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί ενόσω η συντήρηση της υγειονομικής κρίσης δεν επιτρέπει την επάνοδο στην κανονικότητα.
Στην ίδια γραμμή, δηλαδή εκείνη της διατήρησης των μηδενικών επιτοκίων και του προγράμματος αγοράς τίτλων παραμένει και η ΕΚΤ.

Επανεκκίνηση

Όμως, η επανεκκίνηση των οικονομιών οδηγεί ήδη σε ελλείψεις πρώτων υλών, αγροτικών προϊόντων, ημιαγωγών και άλλων ειδών που αφορούν την εφοδιαστική αλυσίδα των μεγάλων πολυεθνικών.
Με την έκρηξη των ναύλων να συντελούν στην αύξηση των τιμών.
Και τις επιχειρήσεις να αδυνατούν να επαναλειτουργήσουν άμεσα τις παραγωγικές διαδικασίες τους καθώς η αγορά εργασίας παρουσιάζει δυσλειτουργίες και αδυνατεί να ανταποκριθεί ώστε η αυξημένη απασχόληση να οδηγήσει στην αποκατάσταση των προ πανδημίας επιπέδων προσφοράς των προϊόντων.
Επομένως, ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να συνεχίσει ανοδικά και το Μάιο στις ΗΠΑ, θέτοντας την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα στο δίλημμα αν θα πρέπει τότε να ανεβάσει τα παρεμβατικά της επιτόκια για να αποφύγει άλλες παρενέργειες.

Νευρικότητα στις αγορές

Ενόψει των παραπάνω, οι διεθνείς αγορές κινούνται με νευρικότητα, εκτιμώντας ότι στο επόμενο διάστημα θα δοκιμαστεί η αξιοπιστία των νομισματικών αρχών.
Με τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ταιβάν, στην Ουκρανία και το τελευταίο διάστημα με τις συγκρούσεις ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να διαμορφώνουν προϋποθέσεις επιδείνωσης της επενδυτικής ψυχολογίας.
Την ίδια ώρα, οι κινήσεις του επικεφαλής της Tesla Ιλον Μασκ σε σχέση με το bitcoin, καταδεικνύουν την από μέρους του διάθεση χειραγώγησης της τιμής του και αποκαλύπτει τους υψηλούς επενδυτικούς κινδύνους που ελλοχεύουν για όσους ασχολούνται με τα ψηφιακά νομίσματα.
Με τις αναταράξεις των αγορών ωστόσο να είναι ελεγχόμενες καθώς διατηρείται το κλίμα προσδοκιών για επάνοδο υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, ιδιαίτερα κατά το 2022.

Πως επηρεάζεται το ΧΑ

Τα παραπάνω δεδομένα επηρεάζουν αναπόφευκτα και το ελληνικό χρηματιστήριο που συγχρονίζεται με τις διεθνείς αγορές που το τροφοδοτούν με αυξημένη ρευστότητα, όπως επιβεβαιώθηκε και από την διαδικασία της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς η κεφαλαιοποίηση της οποίας αγγίζει τώρα τα €2,3 δις.
Με τη συμμετοχή του ΤΧΣ (27% τώρα) να ξεπερνά τα €550 εκ. όταν προηγουμένως το 61% αντιστοιχούσε σε μόλις €180 εκ. Έτσι, τις τελευταίες ημέρες έχει εδραιωθεί σκηνικό συσσώρευσης σε ελεγχόμενα όρια του Γ.Δ.: με τις 908 μονάδες να συνιστούν ισχυρό όριο αντίστασης αλλά και τη διόρθωση κάτω από τις 900 μονάδες να αποτρέπεται, με τις 870 μονάδες να θεωρείται ως εξαιρετικά ισχυρό σημείο στήριξης.
Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων έχουν ξεπεράσει το 1% με τον ΟΤΕ ωστόσο να δανείζεται στην 7ετία με μόλις 0,627% !
Θα χρειαστεί επομένως λίγη υπομονή για να τροφοδοτηθεί η αγορά με νέους καταλύτες και να επιβεβαιωθεί ότι ο τουρισμός που θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο θα ωθήσει αισθητά το ΑΕΠ στο φετινό καλοκαίρι, ενώ παράλληλα θα εισρέουν τα πρώτα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Και τότε το φρέσκο χρήμα θα οδηγήσει το Γ.Δ. στην επόμενη ανοδική κίνηση, με την υπέρβαση των 950 μονάδων να αποτελούν τον πρώτο στόχο !

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης