Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ καλούν να αποφευχθεί η στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής - Μήνυμα σε Ρωσία

Οι ΗΠΑ καλούν να αποφευχθεί η στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής - Μήνυμα σε Ρωσία
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Α. Blinken κάλεσε από την Ισλανδία να «αποφευχθεί η στρατιωτικοποίηση» της Αρκτικής, σε μια προειδοποίηση προς τη Ρωσία

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Α. Blinken κάλεσε από την Ισλανδία να «αποφευχθεί η στρατιωτικοποίηση» της Αρκτικής, σε μια προειδοποίηση προς τη Ρωσία που υπερασπίστηκε τις στρατιωτικές της δραστηριότητες σε αυτήν τη στρατηγική περιοχή.
«Έχουμε ανησυχίες σε σχέση με την αύξηση ορισμένων στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην Αρκτική που ενισχύουν τους κινδύνους ατυχημάτων ή κακών υπολογισμών και υπονομεύουν τον κοινό στόχο ενός ειρηνικού και βιώσιμου μέλλοντος για την περιοχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Ισλανδία σήμερα, παραμονή της συνεδρίασης του Αρκτικού Συμβουλίου στο Ρέικιαβικ, όπου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του S. Lavrov.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τον κάλεσε εμμέσως να «αποφεύγει τις δηλώσεις» όπως αυτές που έγιναν χθες 17/5, εκφράζοντας την «ελπίδα» ότι η σύνοδος κορυφής της Αρκτικής θα «ενισχύσει την ειρηνική συνεργασία στην περιοχή».
«Η ελπίδα μας είναι αυτό το είδος συνεργασίας να συνεχιστεί και η Αρκτική να παραμείνει μια περιοχή ειρηνικής συνεργασίας», δήλωσε ο Blinken.
«Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, στη βάση των κανόνων και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο καθένας μας και να αποφεύγουμε τις δηλώσεις που τις αποδυναμώνουν», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του S. Lavrov για την Αρκτική.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Αρκτική είναι η ζώνη επιρροής της Ρωσίας, προειδοποιώντας τη Δύση για τις φιλοδοξίες της στον Μεγάλο Βορρά.
«Είναι σαφές σε όλους, εδώ και πολύ καιρό, ότι αυτά είναι τα εδάφη μας, η γη μας», είπε, καταγγέλλοντας συγκεκριμένα τις επιθετικές τάσεις του ΝΑΤΟ και της Νορβηγίας στην Αρκτική.
Ο Blinken, από την πλευρά του, επέκρινε τη Ρωσία για τις «παράνομες θαλάσσιες διεκδικήσεις της, κυρίως σε σχέση με τους κανόνες διέλευσης ξένων πλοίων στη βόρεια διαδρομή» κατά μήκος των ρωσικών ακτών της Αρκτικής.
Αυτοί οι κανόνες «δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και αυτό είναι κάτι στο οποίο έχουμε απαντήσει και θα συνεχίσουμε να απαντάμε», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης