Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Κίνδυνος πιστοληπτικής υποβάθμισης για χώρες που δεν επενδύουν στην Υγεία

ΠΟΥ: Κίνδυνος πιστοληπτικής υποβάθμισης για χώρες που δεν επενδύουν στην Υγεία

Μία πανδημία σαν αυτή θέτει τεράστιους κινδύνους, όχι μόνο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αλλά και στο συνολικό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Mario Monti

Οι χώρες που επενδύουν πολύ λίγα στη δημόσια υγεία μπορεί να δουν να υποβαθμίζεται η πιστοληπτική τους αξιολόγηση, σύμφωνα με τον επικεφαλής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που θέλει να δημιουργηθεί ένας νέο παγκόσμιος οργανισμός, που θα εξηγεί τους κινδύνους στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από τις αποτυχίες σε επίπεδο υγειονομικής φροντίδας.

Τα σχόλια του Mario Monti έγιναν πριν από την παγκόσμια σύνοδο για την υγεία, η οποία διεξάγεται την Παρασκευή στη Ρώμη και στην οποία οι ηγέτες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ομάδας των 20 (G20) θα συζητήσουν την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού και τρόπους για να αποφευχθούν μεγάλες υγειονομικές κρίσεις μελλοντικά.
«Μία πανδημία σαν αυτή θέτει τεράστιους κινδύνους, όχι μόνο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αλλά και στο συνολικό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Mario Monti στο Reuters.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας προεδρεύει της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής του ΠΟΥ για την Υγεία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που δημιουργήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τον επικεφαλής του Οργανισμού για την Ευρώπη H. Clouge.
Η επιτροπή αυτή έχει συστήσει στην G20 να δημιουργήσει ένα Παγκόσμιο Συμβούλιο Υγείας, που θα ασχολείται με την αποτροπή μελλοντικών πανδημιών μέσω του εντοπισμού των κινδύνων, του καθορισμού διεθνών σημείων αναφοράς για την ετοιμότητα και της προώθησης επενδύσεων σε υποδομές υγείας.
Σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής, εκτιμάται ότι παγκοσμίως έχουν χαθεί πάνω από 10 τρισ. δολάρια λόγω της πανδημίας της Covid-19 και των lockdowns που επιβλήθηκαν για να ανακοπεί η εξάπλωσή της και που είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν επιχειρήσεις και να περιοριστούν οι άνθρωποι στα σπίτια τους.
«Κάθε προσπάθεια για την εκ των προτέρων ενοποίηση υγείας και χρηματοδότησης θα αποδώσει σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο Mario Monti σε συνέντευξη.
Το συμβούλιο υγείας θα διαμορφωθεί σύμφωνα με το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), που συστήθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και βοήθησε στον καθορισμό των παγκόσμιων ρυθμιστικών πλαισίων, με στόχο να μειωθούν οι χρηματοπιστωτικοί και τραπεζικοί κίνδυνοι, δήλωσε ο Mario Monti.
Στόχος του θα είναι να αντιστραφεί η τάση που παρατηρείται σε πολλά πλούσια κράτη να μειώνουν τις δαπάνες για την υγεία μετά την κρίση του 2008.
Προκειμένου να πειστούν οι χώρες να δαπανήσουν περισσότερα, οι κίνδυνοι για την υγεία μπορούν να μεταφραστούν σε χρηματοπιστωτικούς κινδύνους, όπως έγινε και με την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο Mario Monti.
Τα κράτη που υποεπενδύουν μπορεί στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης.
«Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης μπορεί να λάβουν υπόψη στις αξιολογήσεις τους την υγειονομική ετοιμότητα», ανέφερε σε έκθεσή της τον Μάρτιο η επιτροπή, στα μέλη της οποίας περιλαμβάνεται η Slivy Gullarde, υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας.
Ο Mario Monti δήλωσε ότι τα πλουσιότερα κράτη μπορεί να αντιμετωπίσουν «το μαστίγιο της πιστοληπτικής αξιολόγησης», εάν δαπανήσουν λιγότερα για την υγεία, ενώ οι φτωχότερες χώρες ίσως αρχικά να βοηθηθούν να δαπανήσουν περισσότερα με αναπτυξιακή βοήθεια.
Ο ίδιος είπε ότι είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί το μέγεθος των επενδύσεων που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επαρκές, σημειώνοντας ότι κάθε χώρα θα έχει εξατομικευμένους στόχους

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης