Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Μεγάλη απειλή για τις ελληνικές τράπεζες τα δάνεια στις τουριστικές επιχειρήσεις

Reuters: Μεγάλη απειλή για τις ελληνικές τράπεζες τα δάνεια στις τουριστικές επιχειρήσεις
«Όταν η τράπεζα ζητήσει τα δάνεια που μας έδωσε, θα πούμε ‘‘μας συγχωρείτε, αλλά δεν έχουμε’’» αναφέρει δανειολήπτης από τον κλάδο του τουρισμού
Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη απειλή για τις ελληνικές τράπεζες συνιστούν τα δάνεια που έχουν δοθεί στον κλάδο του τουρισμού, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, που κάνει ρεπορτάζ σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, τη Ρόδο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Ροδίτης ιδιοκτήτης φέρι μποτ Πάρης Κάκας δεν θα μπορέσει να αντέξει άλλο ένα καλοκαίρι όπως αυτό του 2020, οπότε η πανδημική κρίση απέκλεισε το νησί του από τον υπόλοιπο κόσμο.
«Όταν η τράπεζα ζητήσει τα δάνεια που μας έδωσε, θα πούμε ‘‘μας συγχωρείτε, αλλά δεν έχουμε’’» αναφέρει για τις οικονομικές συνέπειες που υπέστη.
Ο Πάρης Κάκας αδημονεί για την επιστροφή επισκεπτών από το εξωτερικό, κάτι που αποτελεί στοίχημα και για τις ελληνικές τράπεζες, που εξακολουθούν να καταγραφούν αρνητικά ρεκόρ σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, παρά τα προγράμματα εξυγίανσης του ενεργητικού τους.
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα ποντάρει στο φετινό καλοκαίρι για τη σωτηρία της, ενώ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην έρθουν αντιμέτωπα με νέο κύμα αθετήσεων που θα πλήξουν τον ισολογισμό τους.

«Κόκκινα δάνεια»

Η Ρόδος προσείλκυσε 2,4 εκατομμύρια τουρίστες το 2019, ωστόσο έκτοτε είναι άδεια - μοιάζει με νησί φάντασμα.
Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το 25% των δανείων προς τον τουριστικό τομέα, το οποίο με τη σειρά του αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της συνολικής οικονομίας, είναι πλέον μη εξυπηρετούμενο.
«Πέρυσι, ουσιαστικά, σταματήσαμε να πληρώνουμε», είπε ο Κάκας, του οποίου η εταιρεία Sea Dreams είδε τα έσοδά της να καταρρέουν λόγω πανδημίας.
Ενώ τα δεδομένα για τα δάνεια ανά οικονομικό τομέα είναι ασαφή, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Μάνος Κονσόλας δήλωσε στο κοινοβούλιο τον Οκτώβριο ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) στον τουριστικό κλάδο ανήλθαν σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Και παρά την εκκαθάριση NPL δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν συσσωρευθεί από την κρίση του χρέους, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν τα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με NPLs 47,4 δισ. ευρώ (58 δισεκατομμύρια δολάρια) ή 30,2% των χαρτοφυλακίων τους – 10 φορές περισσότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Μόλις 4 δισ. έσοδα από τον τουρισμό
Η κυβέρνηση άντλησε περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και υποσχέθηκε να αποσύρει τη στήριξη σταδιακά, αλλά η τουριστική βιομηχανία πρέπει να επιστρέψει…
Μετά από μια δεκαετία ανάπτυξης, το 2020 ήταν η χειρότερή της χρονιά με μόλις 7 εκατομμύρια επισκέπτες, σε σύγκριση με 33 εκατομμύρια το 2019. Ο τομέας έφερε έσοδα 4 δισεκατομμυρίων ευρώ – λιγότερο από το ένα τέταρτο των 18 δισεκατομμυρίων του 2019. Φέτος, λόγω των εμβολίων, οι αρχές υπολογίζουν τα τουριστικά έσοδα να φτάσουν στο 40% των επιπέδων του 2019.

«Άνοιξε» ο Τουρισμός, αλλά…

Στην Ελλάδα, ο ελληνικός Τουρισμός έχει «ανοίξει» για τους τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης και από άλλες αγορές-κλειδιά, όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία, καταργώντας την αναγκαστική καραντίνα για όσους έρχονται από το εξωτερικό εφόσον έχουν εμβολιαστεί ή προσκομίζουν αρνητικό τεστ για την COVID-19.
Για εταιρείες όπως η Sea Dreams του κ. Κάκου, λέει το Reuters, που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στα χρέη που συσσωρεύτηκαν εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, οι επενδύσεις είναι σε αναμονή και μια άλλη κακή χρονιά θα μπορούσε να σημαίνει το τέλος…
«Δεν έχει νόημα να πάμε στην τράπεζα τώρα.
Ό,τι και να τους πούμε, θα απαντήσουν, εντάξει, καλά, τι χρήματα μπορείτε να μας δώσετε;» είπε ο Κάκας, συμπληρώνοντας:
«Δεν έχουμε χρήματα να σας δώσουμε, θέλουμε να μας δώσετε χρήματα!».
Πέρυσι, η Sea Dreams πούλησε μόλις 22.000 εισιτήρια σε τουρίστες που μετακινούνται σε κοντινά νησιά, επισκέπτονται την Τουρκία ή παρακολουθούν δελφίνια, από 120.000 το 2019.
Τα έσοδά μειώθηκαν κατά 75% ενώ το χρέος της, το οποίο μειώθηκε στο ήμισυ έπειτα από δύο αναδιαρθρώσεις, είναι στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ο ιδιοκτήτης έλαβε κρατική επιδότηση 200.000 ευρώ για να πληρώσει φόρους, επισκευές και μισθούς, και ελπίζει ότι θα υπάρξουν αρκετοί πελάτες αυτό το καλοκαίρι για να καλύψουν λειτουργικά έξοδα περίπου 2 εκατομμύριων ευρώ.
Εξαρτάται από φίλους και συγγενείς για να καλύψει τυχόν επιπλέον ανάγκες σε μετρητά ενώ έχει σκεφτεί να ανεβάσει στα πλοία ξένη σημαία, όπως του Παναμάς, για να προσλάβει ένα φθηνότερο πλήρωμα από το εξωτερικό.
Αλλά χωρίς εισροή τουριστών, τα μέτρα μόνο να περιορίσουν τις ζημιές μπορούν.
«Εκείνοι που είχαν προβλήματα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά τη περίοδο άνθησης του 2018 και του 2019 έχουν ελάχιστες πιθανότητες να ανακάμψουν φέτος» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Μαγγίνας.

Τι λένε οι servicers

Την ίδια στιγμή, ενώ η αποπληρωμή των επισφαλών δανείων έχει προχωρήσει ομαλότερα από ό, τι αναμενόταν στην ΕΕ, ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Andrea Enria προειδοποίησε τις ελληνικές τράπεζες ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και πως γενικά ενδέχεται να υποτιμούν τους κινδύνους.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει το Reuters, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τη μετατόπιση του δανειακού κινδύνου που ελλόχευε στους ισολογισμούς τους, με τη βοήθεια του προγράμματος «Ηρακλής».
Ο «Ηρακλής» βγήκε στον «αέρα» το 2019 για να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να «ξεφορτωθούν» τα επισφαλή δάνεια.
Οι servicers, οι οποίοι βοηθούν στη συλλογή και τη διαχείριση των NPL, επιβλέπουν σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους, τα μισά από τα οποία είναι τιτλοποιημένα δάνεια τραπεζών, δήλωσε ο πρόεδρος της DoValue Τάσος Πανούσης, συμπληρώνοντας πως αναζητούνται φιλικές λύσεις για να μπουν πολλά δάνεια ξανά σε τροχιά εξυπηρέτησης.
Μέρος του χρέους της Sea Dreams έχει μεταβιβαστεί σε fund.
«Δεν δουλεύω για να βγάλω λεφτά, αλλά για να προστατέψω αυτό που έχω», δηλώνει ο κ. Κάκας.
«Η τράπεζα θέλει να πάρει τα χρήματά της.
Και αισιοδοξώ ότι θα τα πάρει.
Αν όμως μου στερήσει τα περιουσιακά στοιχεία μου, δεν θα πάρει τίποτα».
Καταγραφή_39.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης