Επιχειρήσεις

Έξι λιμάνια και έξι μαρίνες που μαγνητίζουν τους επενδυτές

Έξι λιμάνια και έξι μαρίνες που μαγνητίζουν τους επενδυτές

Οι διαδικασίες που τρέχουν, το ενδιαφέρον και τα χρονοδιαγράμματα

Έτος εξελίξεων αναμένεται το 2021 για την αξιοποίηση σημαντικών λιμενικών υποδομών και μαρίνων από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως φαίνεται και από το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan) του Ταμείου που έλαβε πρόσφατα (13/5) την έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι προσανατολισμένο στον σχεδιασμό και υλοποίηση του βέλτιστου -σε κάθε περίπτωση- μοντέλου αξιοποίησης (είτε με παραχώρηση, είτε με πώληση μετοχών), με δεδομένο ότι μαρίνες και λιμάνια είναι συνυφασμένα με τις Μεταφορές αλλά και τον Τουρισμό, αποτελώντας προνομιακό πεδίο παροχής ποιοτικών και ανταγωνιστικών υπηρεσιών σε σχέση με τις γειτονικές χώρες.

Προχωρούν οι διαδικασίες αξιοποίησης σε 6 λιμάνια

Σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των λιμένων, το Ταμείο αυτή την περίοδο προετοιμάζει πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου (για την παραχώρηση του 67%) ενώ βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ανάπτυξη ναύσταθμου στο λιμάνι (σχετικά με τον ακριβή προσδιορισμό της έκτασης).
Το Ταμείο εξετάζει επίσης τη δυνατότητα αξιοποίησης κάποιων από τους μικρούς λιμένες και μαρίνες του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, εστιάζοντας -επί του παρόντος- στην μαρίνα για Mega-Yacht και την μαρίνα Σπηλιάς εντός του κεντρικού λιμένα του Οργανισμού και τον μικρό λιμένα της Λευκίμμης.
Βέβαια, αναφορικά με την αξιοποίηση των Οργανισμών Λιμένος που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, βήματα προόδου είχαν σημειωθεί ήδη από τα τέλη του 2020 οπότε υποβλήθηκαν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από 4 επενδυτικά σχήματα για την Αλεξανδρούπολη, 5 σχήματα για την Καβάλα και 9 σχήματα για την Ηγουμενίτσα.
Στις 30 Μαρτίου 2021 έγινε η επιλογή των υποψηφίων επενδυτών που θα προχωρήσουν στη Β’ Φάση του διαγωνισμού για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας ενώ λίγες ημέρες αργότερα, στις 5 Απριλίου, αναρτήθηκε η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου με προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 30 Ιουλίου 2021.

Καλοκαίρι εξελίξεων και για τις μαρίνες

Ανάλογη κινητικότητα παρατηρείται και στην αξιοποίηση των μαρίνων, υποδομών με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία για το τουριστικό προϊόν της χώρας που δημιουργούν εκατοντάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΤΑΙΠΕΔ, σήμερα, 18 Μαΐου αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για τη μαρίνα Ιτέας με χερσαία ζώνη έκτασης 25 στρεμμάτων περίπου, και δυνατότητα ελλιμενισμού 140 σκαφών. Τη σκυτάλη αναμένεται να πάρει η μαρίνα Αρετσού στη Θεσσαλονίκη με δυναμικότητα 388 θέσεων και χερσαία ζώνη έκτασης 78 στρεμμάτων στην περιοχή της Καλαμαριάς.
Εδώ, το ΤΑΙΠΕΔ θα εκπονήσει νέο σχέδιο χωροθέτησης με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος να έχει οριστεί -κατόπιν πρόσφατης αναβολής- για τις 14 Ιουλίου 2021.
Επόμενα βήματα της διαδικασίας αξιοποίησης είναι η Έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και η Β’ Φάση του διαγωνισμού στην οποία θα συνεχίσουν οι επιλεγέντες υποψήφιοι επενδυτές, μετά και την αξιολόγηση του Expression of Interest.
Για τον λιμένα-μαρίνα Μυκόνου, που φιλοξενεί τρεις διακριτές δραστηριότητες, (επιβατική ναυτιλία, κρουαζιέρα και μαρίνα), ανεβάζοντας τον πήχη των τεχνικών δυσκολιών της παραχώρησης, θα ακολουθήσει η προετοιμασία νέου Master Plan για το σύνολο του λιμανιού καθώς και αξιολόγηση του βέλτιστου τρόπου παραχώρησης.
Εξελίξεις αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι για τη μαρίνα Αργοστολίου, η οποία διαθέτει χερσαία ζώνη έκτασης 50 στρ. και δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 190 σκαφών.
Επιπλέον, η μαρίνα Αργοστολίου προσφέρει συνολική δομήσιμη επιφάνεια 3.300 τ.μ. για χρήσεις Τουρισμού-Αναψυχής.
Με την χάραξη των γραμμών παλαιού και νέου αιγιαλού στην περιοχή της μαρίνας να έχει πλέον ολοκληρωθεί, επόμενο βήμα είναι η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, Η δημοσίευση της σχετικής Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος προγραμματίζεται με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο 2021.
Αυτή την περίοδο διεξάγεται τεχνικός και νομικός έλεγχος της μαρίνας Ζακύνθου -με χερσαία ζώνη έκτασης 31 στρεμμάτων και δυνατότητα ελλιμενισμού 275 σκαφών- με επόμενο στάδιο τη δημοσίευση της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
Σε ανάλογη φάση βρίσκεται και η μαρίνα Μανδρακίου στη Ρόδο, με χερσαία ζώνη 12,7 στρεμμάτων και δυνατότητα ελλιμενισμού 175 σκαφών. Και σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθήσει η δημοσίευση της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την έναρξη του διαγωνισμού.

Φίλιππος Παναγόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης